Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

http://www.youtube.com/watch?v=FpTYx-tkUbs

movie 試影,不過趕住走得七秒咁大把:30:
movie 試影,不過趕住走得七秒咁大把
shawn 發表於 9-5-2010 12:25 AM

效果好正喎,大大有無自己做左後期處理?:71:
效果好正喎,大大有無自己做左後期處理?
rarityraider 發表於 9-5-2010 09:17 PM

直接upload facebook:(
直接upload facebook
shawn 發表於 9-5-2010 10:45 PM

條片既快鏡效果,原本拍出係咁的?:@
條片既快鏡效果,原本拍出係咁的?
rarityraider 發表於 10-5-2010 10:59 AM

Diorama art filter + movie 就已經係咁:shiny:
Diorama art filter + movie 就已經係咁
shawn 發表於 10-5-2010 11:11 AM

咁真係幾過癮喎, 用黎影下維港應該好正~:36:
段片幾好玩咁WOW!
正!
回復 112# warxv

有機會真係要試吓:p
唉............終於毒發:30:

小弟終於有一枝 m4/3 鏡可以正正常常落到 cpl , cpl 真係一樣偉大發明:43:

without cpl

with cpl

唉............終於毒發
shawn 發表於 13-5-2010 08:40 PM

嘩... 918... :50:

為咗上到58ring CPL... 5580買一支918... :50:

嘩... 真係要嘩多兩聲... :50::50:

小櫻上
嘩... 918...

為咗上到58ring CPL... 5580買一支918...

嘩... 真係要嘩多兩聲.. ...
小櫻 發表於 13-5-2010 11:50 PM

我嗰塊係爛鬼 hoya single coating cpl 52mm filter :34:
N 年前買俾枝 EF 50/1.8II 用嘅,之後賣咗都無一枝鏡啱用放咗喺度幾年:55:
如果我自己影相我唔介意用返我枝 sigma 8mm , 不過就嚟要去旅行,團友唔會等我,景點唔會等我,老婆更加唔會用我枝 sigma 8mm :59:
最後,原本有諗過 nex-3a 16mm/f2.8 $4390 + wide adaptor ($990) 都可以到19mm 幾堅咁又差唔多價錢又多部機唔駛爭,不過睇過啲 review ,真係不敢恭維,落埋adaptor仲更加不敢相像,加上 interface 又超級 user friendly , 乖乖地入枝 9-18 算數:68:
話時話枝鏡睇落玩具,拎上手都相當紥實,內對焦真係堅快,變焦環阻力適中,外形似返dslr鏡唔似得kit lens十足dc鏡咁(其實panasonic枝枝鏡都係咁solid:56:),可能會取代kit lens長插,遲啲睇吓鴨記有無老翻hood先:52:
同埋雖然我 DSLR 有 12-24 同 8mm 魚,但係兩枝都落唔到filter,我最wide又落到fitler嘅得24mm , 所以有諗過買枝 17-40L 返嚟因為我鍾意影日間長曝,不當然最後無買,而家9mm x 2 = 18mm ,正好填補返個空缺:love:
回復 118# shawn

依...原來係52Ring咋... 仲堅

查實小櫻果塊都係Hoya... 不過係67 Ring... 買俾支70-200 4L用...

俾你咁講法... 開始對跟住出果支14-150更加期待... 喱6千幾可能走唔甩...

但仲未知今年幾時有bonus出... 可能趕唔切啲乜展物展...

小櫻上
回復  shawn

依...原來係52Ring咋... 仲堅

查實小櫻果塊都係Hoya... 不過係67 Ring... 買俾支70-200 ...
小櫻 發表於 14-5-2010 12:28 AM

反而14-150 我又兩睇,方便就一定啦,不過有無辦法克服呢? 枝鏡要六千幾,epl1 kit set 而家好多 $51xx 都做到,咁賣走枝 kit 回返千五(其實 ep2 都可行,賣走枝餅仲多少少錢) , 咁買枝pan記45-200行雙body一長一短,都幾過癮吖,反正m4/3又無DSLR咁大部,ep2個e沖c art filter又好似好鬼正咁,係9-18無辦法所以小弟先要磅水喳,如果想入14-150 我覺得多一個body都不失為一個方法,有需要時又可以同老婆/女友一人一機唔駛爭:shiny: