Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

暫時M4/3我就未考慮長焦鏡,因為始終是貪方便先買M4/3的.如果有需要我都是用回DSLR.
支918覺得吸引是因為平 ...
warxv 發表於 27-4-2010 12:44 PM

餅鏡還是有價值的,有時候會不能/不想用手動鏡,F1.7大光圈加上firmware update 後堅快嘅對焦,很能 ...
shawn 發表於 27-4-2010 01:50 PM

餅鏡... 好嘢嚟嫁...無論OM支17mm 2.8或者Panasonic果支20 2.7... OM果支二手市場有唔少新淨貨品... 遲下小櫻都要搵個師兄幫眼入翻支...

回復  小櫻

唔知 FL-36R 同 Di466 喺功能同輸出誰勝誰負呢?
Di466 黑色好平 $6xx ,不過燈頭 ...
shawn 發表於 27-4-2010 01:55 PM

睇Spec... FL-36R嘅GN值有36m@ISO100... Di466就話有33m@ISO100... 查實兩支差唔多...

不過無得拎左拎右就無咁方便... 不過如果做Slave燈又好似無乜所謂...

kit lens 前面會轉用唔到CPL, 呢枝9-18佢話內對焦係咪即係用得到CPL呢?
shawn 發表於 27-4-2010 02:00 PM

E-PL1果支K Lens... 口徑40.5mm... 極為騎呢... 想搵CPL都唔係咁易... 所以係咪內對焦已經無所謂嚕... 918就52Ring... 應該易搵啲... 就算無52CPL... 買個52=>58都易過買個40.5=>58啦...

呵呵呵...

小櫻上
你o地班人玩到o甘 pro,仲貴過玩中階 DSLR 機。
回復 92# 上下盤
係的,如果咁玩法唔好活入門唔入門真係同玩DSLR無乜分別的...
我定位代替部DC而唔係取代部DSLR,買配件都是以DC價格標準,所以好多配件都唔捨得買:35:
回復 92# 上下盤

回復 93# warxv

係就係貴咗d,不過從來商品都係體積換金錢,要輕巧就要磅水:80:
同埋 m4/3 真係做到每一日都可以帶出街,DSLR你一個禮拜用到1日已經叫好,2日真情係勁,咁 m4/3 貴唔到7倍我已經呃自己當佢係平咗俾我架喇:58:
同埋用開DSLR嘅大大們,有幾多次見到靚藍天,靚日落,靚日出(呢個少啲,除非返shift嘅大大) 但係無機喺身嘅痛苦?相信無一百次都有二百次:56:
再者只要有一枝鏡以上,去旅行前搵多個二手 m4/3 body 就可以同老婆一人一機唔駛爭,旅行完放返出去多數都平手走到,都咪話唔過癮:35:
所以 m4/3 雖然做唔到我主機,但係我又唔會當佢係副機,最多都係同 DSLR 50:50 , 所以唔介意投資少少入去,因為都好大機會長用keep 4-5年以上,不過就有limit 唔會用多過 total 15k 咁囉:73:  
你o地班人玩到o甘 pro,仲貴過玩中階 DSLR 機。
上下盤 發表於 27-4-2010 03:19 PM

一人一句...

應該有睇過小櫻介紹E-PL1推出嘅報導啦...

而小櫻應該都提過下... 用135制式DSLR係一件苦差... 尤其係想去啲好似動漫節... Game Show之類... 帶咁重嘅DSLR裝備根本就搞到自己無力去睇嘢... 但用DC仔或者Prosumer DC又唔夠用... 所以喱啲咁輕巧嘅M4/3相機... 相片質數同DSLR無分別之餘又輕成一半以上... 完全適合小櫻嘅需要...

而4/3系統有個極大優勢... 就係因為裁放率有2x效果... 相對响Tele方面就賺到好多... 平平地買支70-300mm F4-5.6 Zoom 鏡... 就已經有成600mm嘅效果... 相對一支要幾萬蚊嘅600mm 135用鏡頭... 就輕得多平得多嘞...

仲有一樣就係... 攞住部細機無咁似龍友...

不過支918同14-150個價就真係嚇死人...

呵呵呵...

小櫻上
輕巧應該都係最佔優既取決; 莫講話我哩類無財力既用家, 我諗就算有1D Mk IV 既用家都未必下下想出動咁重型既裝備....:60:

所以M4/3 雖然玩落都會洗番唔少錢, 不過基於 ”貴買平用” 既心態已經可以cover 番開始玩既投資啦~:78:

如果玩埋舊手動鏡就更添樂趣; C記d FD舊鏡真係好平哩, 幾舊水就有支Mirco鏡玩啦~:p
輕巧應該都係最佔優既取決; 莫講話我哩類無財力既用家, 我諗就算有1D Mk IV 既用家都未必下下想出動咁重型既 ...
rarityraider 發表於 28-4-2010 04:38 PM

所以小櫻搵個師兄幫手搵支 35mm F/1.7 囉...XD

呵呵呵...

小櫻上
我同老婆都係一人一機出街影相的,真係幾開心的.

M4/3是叫我意外地喜歡的一部機,我都有建議身邊的朋友考慮.但各人有不同需要同考慮,它可以說是某方些面DSLR的代替品,也可以是DC的升級版,不過對我個人來說它就是DC的代替品,它基本上解決了我用DC時覺的不足的問題.

不過講到想影相時候我還是喜歡攞起部DSLR,今個星期"金"呀,我一NOTEBOOK,一機一鏡一燈,仲有一大袋衫,加埋10KG都唔只,但都是帶齊回國內影花花...不過更"金"的是原來出來的效果都係差D,下星期要再加多一腳,一燈,諗起都想死...不過講係咁講,影個時都係好開心的.
kit lens:43:

kit lens 一張 pano , 不過天氣認真麻麻:die:

夾 sigma 24/1.8 影玩具都幾唔錯:46:

shawn 發表於 7-5-2010 04:03 PM

落完大雨能見度會好高, 如果今晩去影應該會好清~
落完大雨能見度會好高, 如果今晩去影應該會好清~
rarityraider 發表於 7-5-2010 05:43 PM

係吖,不過要提防影緊時突然落雨會好狼狽:^