Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

最近思考 M4/3 如何拍人像, kit lens 完全沒有散景 , 20/1.7 有少少但係變型太勁, 45-200 @ 200端有少少,不過要企到9里外:ice:
MF鏡頭選擇較多,但係強光下非常難判定中焦與否,EVF 可以改善情況但係始終抓拍不能,所以都唔考慮 P , O , L 光圈最大好似係 leica 25/1.4 , 但係索價不菲,而且就算 crop 2x 視角50mm 佢變型控制都仍然係一枝25mm鏡,不不合個人口味:die:
苦苦思索下想起 sigma 都有出 4/3 鏡, MMF-2 + sigma 50/1.4 (應該仲有AF呱?)理論上係而家 M4/3 散景最勁又有AF嘅組合:DD
用開DSLR影人,當然明白m4/3(除非有啲鏡係 200mm / f1 咁上下)唔可能有如此散景:49:

但求半身人像有少少散景已經收貨,當然認真影都係會用返DSLR,但係有時同老婆放假行山行街都想幫佢影幾張相,無可能帶m4/3又帶DSLR:60:
成成應該係有賣 sigma 4/3 mount 鏡,不過不但未見過有人用連各大forum度聽都未聽過,唔知係咪效果欠佳:70:
如果 sigma 85/1.4 有 4/3 mount 可能已經二話不說敗回家了:79:
謝謝~~~昨晚俾老婆大人ban左~~~ 之前佢話鍾意先諗住買~~~估唔到夠錢佢又話唔買~~~叫我買番傻瓜機~~ ...
黑色三連敗 發表於 26-6-2010 03:14 PM

真係陰公:50:,傻瓜機越嚟越唔抵買,好少少嗰啲都要$3k , 多少少$$就有 evil:55: , 不如你試吓報 amazon.com 個價俾佢睇吓有無商量吖?:58:
真係陰公,傻瓜機越嚟越唔抵買,好少少嗰啲都要$3k , 多少少$$就有 evil , 不 ...
shawn 發表於 26-6-2010 04:18 PM

我嘗試緊說服佢~~~最多唔買鏡住~~~唉~~~昨晚為左部野攪到鬧交~~~:42:
我嘗試緊說服佢~~~最多唔買鏡住~~~唉~~~昨晚為左部野攪到鬧交~~~
黑色三連敗 發表於 26-6-2010 04:28 PM

咁嘈交又唔好,佢唔鍾意就睇定啲遲吓先算啦:DD

show 白色EPL1俾佢睇、再話俾多少少買好過再用DC仔、D相靓好多!再俾shawn大大d貓貓相佢睇、你話部機影得幾清同靚!

你地2份用機?一係先買部DC仔俾佢、自己再靜雞雞買EPL1 返屋企唔好俾佢知。

P.S 人一世物一世入左先算。

我都敗了.

Just ordered a black one from ebay,  US$ 518 and 8% Instant Cash Back for about $42,  no shipping and tax.  so around US$476 = HK$3703. also ordered a B+W 40.5 UV!

hopefully,  arrived on the first week of July!
good wor!
咁嘈交又唔好,佢唔鍾意就睇定啲遲吓先算啦
shawn 發表於 26-6-2010 04:53 PM

我都採取呢個策略~~~:36:
show 白色EPL1俾佢睇、再話俾多少少買好過再用DC仔、D相靓好多!再俾shawn大大d貓貓相佢睇、你話 ...
taken 發表於 26-6-2010 05:05 PM

主要都係佢用~~~我好少用~~~:( 如果靜靜雞買~~~我驚會發生血案~~~:ice:
又影吓貓貓:D

回復 295# 黑色三連敗
唔好為左部機令到有不愉快事件.兩公婆等下好時機時再傾啦.
你講開鏡的問題,我都覺得真係要考慮下先.本身KIT鏡質素係OK,影出來已經比DC好多了.不過之後的鏡真係唔平,同一般DSLR差不多,呢一方面的花費要非常認真的考慮清楚.
例景