Toysdaily 玩具日報

查看: 39989|回復: 69

一點玩後感…~VF-25S FULL ARMOR MESSIAH~

今次長話短說,而且相片也不多.因為單是變形加裝甲已經花了我很多時間
外形不俗,跟設定有8~9成相似除了GERWALK形態之外.
活動能力雙手有不錯的活動範圍,但代價的結構極為單薄,主要連接位竟然只是一個3mm左右的塑料ball-join…
雙腳有不錯的強度,輕裝,重甲也能站穩,但代價是極之有限的活動能力
裝甲基本上不太易鬆脫,但在變形過程中就難免會有些問題了
相片中有些地方的裝甲是未裝上的,主要問題就是變形時太煩人及影響了活動能力這問題主要集中在GERWALK形態時.
變形結構比較單薄,YAMATO系列在伯仲之間
變形過程有點惡攪,YAMATO系列在伯仲之間
加上裝甲之後變形結構單薄的問題更明顯,機械人形態時背翼受到裝甲的重量影響根本無法有效固定…GERWALK形態時機翼更要加上附加件搭棚支撐
個人覺得GERWALK形態是有點來鬧的如果當作沒有這形態可能評價會更高
飛機形態不論加裝甲前後都是我最滿意的形態.
機械人之前頭部好像縮了入去圴問題今次算是處理了,但我唔敢用解決這字眼,因為處理的手法是在頸位加多一個BALL-JOIN,而且每次變形時都需要拆下來…WHAT THE XXXX!!!
上色,機身不俗,裝甲一般.
QC,不俗.

個人總結:
MACROSS系列沒有情意結者可以無視這傢伙.
MACROSS系列有情意結者可以先考慮YAMATO系列,有閒錢才考慮這傢伙.
MACROSS F 有情意結者可以考慮入手或者考慮買盒模型也是一個選擇.
   不過差不多的預算我想還是買對天火文會玩得更開心呢!

你講完後我真有點保留
相信樓主玩過模型後更會火升三千仗.... :38:
感謝樓主的心得及分享 !!

中毒才無辦法...... :59: :59: :59:
like to see big big's post!!:71:
Gerwalk不一定要用果件野頂住的, 我就冇用了, 對腳可以叉到好開~:78:
(其實係我發覺果舊野好難裝上去, 索性唔裝算)

而其實你所提到的可動性問題, 在模型版都是可解決到
重點係模型版battroid, 大腿同下盤間的連接位係可往下推, 做到接近設定圖中的位置
而不會被腰兩邊頂著
而且雙手都可以橫向舉起
但問題係果隻模型版, 真的要很有技術先砌得靚 + 可能變多幾次型就會整甩哂d油, 水貼:cool:
我忽然想起一個白痴問題,請問呢款可唔可以變返裝甲版?
還是只可在重甲,無甲間互換.
:61:  突然想问 呢款除开螺丝仲有边D位系金属
先多謝大大分享~

原帖由 K66 於 11-8-2009 07:27 AM 發表
我忽然想起一個白痴問題,請問呢款可唔可以變返裝甲版?
還是只可在重甲,無甲間互換.

雖然我未入手..  不過隻機個本體係一樣既,所以上Super Parts冇問題。
頭像被屏蔽
:71: :71: :71:
Thanks for warxv Big Big's report and photos!

原帖由 warxv 於 11-8-2009 02:13 AM 發表
個人覺得GERWALK形態是有點來鬧的如果當作沒有這形態可能評價會更高
...

:80: Agreed.  DX could hardly make the normal and easy pose of a gerwalk due to the limited articulation of the knees and ankles.

I am not sure whether it is the cost of DX's stability i.e. Battroid mode can stand on its own feet without stand.

勁想入,但買咗新.電王......
所以只能遠觀:die:
Thanks for the report.

我等緊走私機會中~
不錯既內文, 其實呢隻野有冇下調既空間?

定係呢隻野得上調既空間:69:
whitedol:
唔係好差,不過只是一般之作.

Gaina:
咁驚!?

3fire:
THANK YOU!!
最少得覺得呢隻我覺得比GX46好.

ckc52322,vc06561:
THANK YOU!!也多謝你回應.

yukishi:
可能我隻太鬆GERWALK形態時真係頂唔住.
我看你的擺法好似兩腳未扣緊,雙翼是靠兩手頂著,這樣是拿起來會不會有問題?
我的一隻關節就沒有那麼緊了,如果這樣是擺不放在架上一拿上手就全都移位了.
模型我仲有高達大軍我排隊中,所以未有接觸,不過看別人的感覺不錯,可動幾好只是身形單薄了一點.

K66:
可以變回無裝甲版,至於SUPER PACK我因為沒有所以唔清楚.不過管位本身機身都有了,我估計應該可以吧.

mhols:
沒留意這問題,大約仲有腳跟,肩關節...等.

呂品器:
THANK YOU!!咁我都可以留意下有沒有SUPER PACK散買了.

F-14:
GERWALK都可以自己企穩,不過好死板一舊飯咁就是...
其實YAMATO都做到唔錯的效果,點解BANDAI反而只做到咁呢??

kaihins:
咁都好,新電王幾靚仔的!

cybaster:
盒野都好大下...都幾難走...我已經連盒都掉埋了...