Toysdaily 玩具日報

查看: 19113|回復: 51

[玩具報告] [價$帖] 外拍蛇叔 Metal Boss Armor Version ~舊化+改頸~

[價$帖] 外拍蛇叔 Metal Boss Armor Version ~舊化+改頸~

先報價: 雞旺一樓, 八魚八,預訂價。

呢隻蛇叔引起不少話題, 有朋友甚至話, 出帖實移, 重出嚟做咩?

不過玩FIGURE, 改件, 舊化, 擺POSE的樂趣, 才是小弟分享嘅真正原因.

所以, 呢個[價$帖], 係唯一無被移嘅METAL BOSS帖, 因為小弟選擇係情報區發帖.

Headplay頭雕一般都頸部過長,蛇叔都唔例外。因此兩個頭雕都各改短2mm。改後比例正確晒。

舊化方面,先用雙星油性白色,泥色,黑色,船底紅乾掃及筆塗,再用雙星舊化粉彩銀色,黑鐵色,黑色,白色補上。

盾牌戰損用打火機燒熱鏍絲起子,燒出彈孔,再筆塗白色模擬彈痕。後加黑色粉彩做出彈藥殘餘。

舊化完後加消光,今次連彷皮內衣亦做了舊化,恐怕彷皮會劣化.....

套件造工靚,雙頭雕可玩性高,可動性以穿上重甲來說已算上佳。

把玩時可以留意,素體雙腿不夠壯,大肶甲比較鬆,加點海綿加粗會較好。素體亦有少少腳軟問題,但不是太嚴重。

雙手因肩甲阻礙,基本上平舉已是極限,小弟要將肩甲連接位cut鬆一點才擺到最後一張圖的程度。

下盤勉強可以做到高跪姿,但要用心執好裝甲才行。可喜是腳跟貼地性強,軟膠鞋應記一功。

全隻蛇叔最正是 skull頭,型!

另外配件,整體造工,包裝等都不輸一線大廠,物有所值。

各位帥兄, 請請~

短頸好好多:handshake:
樓主啲相令我好後悔無入.......:$
Cat cat is so handsome.:$:handshake:
:71:影到形神俱似!細廠又一傑作
隻野出得好正,舊化左仲更正:handshake::handshake:
GOOD PHOTO~~~
9魚唔駛是現貨價嗎?
樓主是否居於調景嶺?
可否出舊化教學,假如小弟買咗都可以試下整
天梯啊
貓貓GE舊化技術,幾時都咁精彩
GOOD PHOTO~~~
9魚唔駛是現貨價嗎?
樓主是否居於調景嶺?
可否出舊化教學,假如小弟買咗都可以試 ...
etsc4344 發表於 16-3-2012 12:35 PM

已補舊化簡介及評論。:64:

現貨恐怕已過千了.....
:67:貓貓你舊化的好正!忍唔住要入黎夕樹舞子!
條頸改短後似樣好多:71:
貓貓你舊化的好正!忍唔住要入黎夕樹舞子!
大舊金 發表於 16-3-2012 02:00 PM

金爺太賞面啦!:$

原來舊化+外拍就可以引到金爺出嚟,貓貓會努力架啦。:64:
[價$帖] 外拍蛇叔 Metal Boss Armor Version ~舊化+改頸~

先報價: 雞旺一樓, 八魚八,預訂價。

呢隻蛇 ...
catcat 發表於 16-3-2012 11:52

嘩!!蛇出沒注意!!等我 call 定愚農處先!! :65:
:$仲有教學tim.........catcat勁呀:$