Toysdaily 玩具日報

MY 1:1 T800 Life Size Action Figure

原帖由 MAX 於 21-9-2009 01:45 AM 發表
咁都已經好有金屬feel~~!!

Max 兄,
小小經驗分享,噴电鍍色最好打磨光滑預噴件,我諗我會用汽車水性光臘再拋光一點先上电鍍油!
希望做到如下面Demo片中照到鏡:34:

http://www.youtube.com/watch?v=88Xbi20SqZo

超正, 唔知最後計數一共用幾 $ 多先整到 ?
原帖由 布歐 於 21-9-2009 12:51 PM 發表
超正, 唔知最後計數一共用幾 $ 多先整到 ?

布歐兄,

我都唔想稔呢個問題:26:  ,人生有幾多個十年呀!

唉....算是交足功課,了此心願:$

照計實平過SS果隻一半有多既! 但製作過程就真係過足癮,再三回味呢。

原帖由 多蚊拉柴800 於 21-9-2009 09:37 AM 發表

Max 兄,
小小經驗分享,噴电鍍色最好打磨光滑預噴件,我諗我會用汽車水性光臘再拋光一點先上电鍍油!
希望做到如下面Demo片中照到鏡:34:

http://www.youtube.com/watch?v=88Xbi20SqZo

...

佢起勢係咁噴...唔洗等乾就噴第二層....噴到滴晒水....都繼續噴...:50:

但又可以唔流眼淚紋...好神奇唷~~~~:47:

原帖由 MAX 於 21-9-2009 03:58 PM 發表

佢起勢係咁噴...唔洗等乾就噴第二層....噴到滴晒水....都繼續噴...:50:

但又可以唔流眼淚紋...好神奇唷~~~~:47:

佢好似浪費左好多, 噴o個 d 係咩黎架 ? 好似有好多種野
咪係,我第一次都看惾了眼!

http://www.alsacorp.com/products/chromefx/chromefx_prodinfo.htm

http://www.alsacorp.com/products/killercans/kc/killerchrome.htm
Bros,此等噴柒是美國改裝車專用的CHROME FX SYSTEM,成$8500美金一套架,貴到HI HI:Q

我淨係try try罐裝咋!

電影道具致啱用:D

隻Killer cans好正的說,唔知HK有冇得賣:$
原帖由 rmc 於 22-9-2009 04:53 PM 發表
隻Killer cans好正的說,唔知HK有冇得賣:$

絲味柚DA!
香港是未有代理商的。:38:
我要從外國入口,直接用電郵联絡吧:67: !
但要確定ALSA是不肯郵寄罐裝柒的,我要另外拜托美國的好友代買後再轉寄回來,
超煩的說:die: !

嘩~~~~~一比一,好正呀!!!
∼上個月超忙,矛時間搞自已野!
趁上週末試咗呢隻 KILLER CAN电鍍噴油,大家睇下效果典啦:handshake: !

∼仲要做舊化,真係有排嘆咯:D !
<待續>

May i call u " toy-king" ?
原帖由 getter-1 於 21-10-2009 12:53 PM 發表
May i call u " toy-king" ?

Don't say that dude!
But i know i'm not the only one!!
有藍燈照住....果然有feel好多~~:71:

雖然已經有金屬感...但反光度好似唔夠....唔知係咪影相同實物有距離........

終點在望~~比心機攪~~加油~~!

回覆 118# 的文章

嘿!MAX兄,
其實尚有一層保護COATING要上架!
心急映相分享:43: ,等下次加噴後再補相先。
呢隻油超正地方是即噴即乾唔洗3分鐘就乾透喇!:)

期待看完成品...

好正!:65: