Toysdaily 玩具日報

MY 1:1 T800 Life Size Action Figure

:45: :45: :45: 等大作呀:79:
原帖由 多蚊拉柴800 於 11-12-2009 09:32 AM 發表

唔洗爸打趨,我都著手搞轉頭系統!
希望完成後能變成獨一無二的DIY無敵超制霸像真可動荷里活電影道具級.....啦!:34:  

加油!!!!
:71:爽得不得呀:71:
不可思異:time: ,太勁啦大大:no:

!咁多位爸打!貢耐無見,

事原之前外地工幹+工作超忙=沒時間搞自已野.

見迡排有D空擋又UPDATE吓個進度先!

DESIGN DRAWING

DESIGN DRAWING

這是施工前的設計圖,原意是實行版友提供的T-600宣傳PROPS影片中可自行轉動頭部、眼珠、及下顎會上下郁動。

我就更貪心地加入Motion Sensor Light Up & Sound System裝置,使它更有真實感!

主要動力來源自一小型風扇麼打,睇住咁多先,今晚試下POST条片給大家分享,

家陣搞緊轉動眼下次搞掂再分享^^

Moving Endo Skull.jpg

~接下來是組裝相片

Moving endo 2.jpg
Moving endo 3.jpg
Moving endo 4.jpg
~基本上擺動裝置己試驗成功!:)

以下是試驗紀錄,
http://www.youtube.com/watch?v=iRRclH3JhUU

眼部組裝好後再發片:45:請多多指教.:36:
Moving endo 2.jpg
Moving endo 3.jpg
Moving endo 4.jpg
amazing!!!!!!!!!!!!!!!!
~見有個長復活節假:),又冇乜地方去,哽係開OT砌埋呢壇嘢啦:^!

PART 2
可動眼珠連動系統:
~跟據原先設計頭部會左右擺動,而眼球則會同時左望右望,
首先搞掂眼球在內置的定位,就是在正中軸加上上,下定點位要確保順暢.
之後再在一對眼後的連接杆加上連系中置定位片,片中間要準備另一連動撥杆接在頸部頂端中央.
當頭部擺動時此撥杆是不動的,但連着眼球接杆的關係,拱樣一對眼珠就會同時左轉,右轉喇!

~部份裝配相片如下:
Moving endo 5.jpg

~搞咗兩日終於搞掂郁頭同郁眼喇! 下一步向郁口進發....:43:
以下是試片,未有聲同發光裝置,頂住先啦老友!:36:

http://www.youtube.com/watch?v=5W6rMJiQU9c

下一隻會是什麼?
我地玩1:6,叻少少就玩1:4.....師兄玩1:1厲害:71:
其實我只是過份熱血...
達人不敢當!我相識的更是天外天,人外人,朋友家裹全是1:1的電影人偶.
從星戰到異形 ...
多蚊拉柴800 發表於 18-6-2009 09:28 PM

樓主朋友係古天樂嗎:DD
:@:@:@
在下震驚得無以復加.

回復 175# oscaryiu

爸打! 多謝欣賞! 成2年前既倉底潛水post,都有机会係今日浮面:shy: .當1:6止唔到渴既時侯! 就會好似我咁毒癮咁深:cool:要靠1:1泥頂癔喇!!

各位爸打....如果我當日無落1:6呢個毒海.....我今日就唔會係哩度講.....關於我中1:1figure毒既野
:unhappy:!!
真的很大!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
太強大喇......不得不留言支持!!!