Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天下會" 天下 討論區(p.447 新增風雲9"兵器)

聖鬥士JACK 發表於 24-1-2015 05:32 PM
風雲 真的完了
anywat 多謝馬sir

有结局嗎?
。。。。。。
無明: 發表於 24-1-2015 06:17 PM
有结局嗎?
。。。。。。

有, 好得!!!
提提無明兄
千萬不要睇蘋果新聞
個記者爆晒成個故事出來..........................
omg
聖鬥士JACK 發表於 24-1-2015 06:58 PM
有, 好得!!!
提提無明兄
千萬不要睇蘋果新聞

哪一天的報紙有爆結局?我想看一下,因為我未必有時間去。
真心建議抽一天入場睇,不要光睇網上新聞評論
親身睇埋D畫,一筆一劃,一點一滴
聖鬥士JACK 發表於 24-1-2015 10:41 PM
真心建議抽一天入場睇,不要光睇網上新聞評論
親身睇埋D畫,一筆一劃,一點一滴

咁又係嘅,鬧左咁耐,尾一期我都唔想再鬧,一於放棄劇情,真正欣賞一下。
有驚喜的!!!最後一期,支持埋佢
星期二會早上過去

希望不太多人。

好少人,now......

星期日都咁少人

…………………………
無明兄印左個無名兄
聖鬥士JACK 發表於 25-1-2015 12:37 AM
有驚喜的!!!最後一期,支持埋佢

偷到時間,睇完。
首先要多謝jack兄的導讀。

一字記之曰:畫
一切冇煩惱。

當初馬sir吸引我們的是畫,最後
要我們看的亦是畫。

fxxk the story, forget it!

三十多年前吸引我的不是故事,現在也別追究故事如何了,

反正…………

感覺良好的,

別了,香港漫畫。
構圖,線條,技法算不錯,都睇到好多黑稿出自馬sir手
結局,小武風雲免強算Ok,其實大家讀者一定會估到係咁完結
反而後半部寫大家的結局幾觸感
(大家親身睇完後,我地再響度吹下)
仲有D彩稿,都讓人滿意

個千秋大劫講左幾年話要阻止發生﹐到最後因為劫心係風風個孫就放棄....

睇完個大結局馬傻應該想再畫第4部﹐又係再講千秋大劫...:no:

giogiohk 發表於 25-1-2015 11:31 PM
個千秋大劫講左幾年話要阻止發生﹐到最後因為劫心係風風個孫就放棄....

睇完個大結局馬傻應該想再畫第4 ...

千秋大劫 應該是指
關鍵之人連城志 為連城而會在中原大開殺戒 (照心鏡見到大堆血流城河畫面)
書中曾強調步生不要報仇, 但步生無聽
最終讓連生成為一個大魔頭
而東瀛人算出 要推動大劫, 首要除去風雲
但多個強者都先後敗在風雲手下(其實是敗在步生之手)
另一推動大劫元素"破龍派" 被易風搞喎左
所以最終得仇恨讓連生成為大魔頭 繼續推動著大劫
但最終 風雲也打敗連生 呢個大劫關鍵之人
因為他們除不去風雲, 所以風雲一直阻擋著大劫發生
由於風雲一直阻擋著大劫, 所以讀者一直都唔會睇到千秋大劫發生
而事實上笑三笑, 和尚仔 係透過照心鏡先睇到未來的千秋大劫畫面
笑三笑先找風雲阻止大劫, 而風雲算暫時成功阻止到

不過經步爸指出, 千秋大劫仍有個劫心未滅
即易風之子, 所以故事入面的將來
就留待讀者幻想了

我覺得馬sir呢個結局 算係類似電影 "死神來了"系列
電影中一眾人物難逃厄運, 唯主角一直找尋避開死神的方法
臨尾以為自己成功避過死神
但最後也是難逃一死

類似以為打敗連生好似成功擋過千秋大劫
但劫心轉移到易風之子身上
即又將會掀起一場腥風血雨...

以上係小弟愚見
算是較合理咁自己補完 馬sir個千秋大劫故仔