Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天下會" 天下 討論區(p.447 新增風雲9"兵器)

roystoy 發表於 6-11-2014 11:36 PM
講馬蛇 的
強:  故事表達能力強 (最能表達出故事的精神),
識品評創意,懂將創意 於 適當時候使用

係, 故事較弱
但港漫中 算仍保留到武俠味
其他港漫全部變晒科幻了...

風雲 故事緊張感真係欠奉
之前一直唔死人
到後尾想準備完結, 先開始死得多D人物
先有返D睇頭
天下連載左25年, 我實則睇了14年
我係後來的, 唔係一開始就睇
但對天下完結, 都感覺幾失落
大大話話陪左自己14年
隔星期5收工即去報檔的日子不再了
過去一年, 馬SIR以月刊形式 出天下
慢慢俾大家 淡忘 隔星期5買書的氣氛
都算有考慮讀者

但我真心希望馬SIR可以寫埋個 風雲 VS小武 故事俾讀者
交待埋 劫心天兒, 步爸 等情節
我唔介意你反口 出多3,5,7 期
希望真係有個完整完滿嘅完結
我睇到連城志死, 大當家都死埋, 都奇怪仲有咩人要打, 不過大家都劇透。

劍聖的死法唔多講, 甚麼礙於形勢要輸……………………

但連城志實在死得唔公道,  風雲2個打一個, 仲叫武林神話?

打打下有英雄劍夾所有高手力量加持, 咁都叫公道?

我以為日本人會因為咁而派兵, 成為大結局內容。
mushroom 發表於 5-12-2014 01:24 AM
我睇到連城志死, 大當家都死埋, 都奇怪仲有咩人要打, 不過大家都劇透。

劍聖的死法唔多講, 甚麼礙於形勢 ...

因為係連生發帖要戰風雲
另外連生係魔頭, 自故群雄係一齊ko魔頭
如悟空元氣旦, 要大家嘅氣
咁先顯得正道同心
長跑25年唧天下仲需一別, 今日的天下算係極限,
以往的精神都已無能為力, 呢點馬sir早已經放棄,
佢唯一可以做就係臨告別前比讀者最後觀賞多年來唧風雲兩人,
重溫以往聶風步驚雲威風多年風神腿排雲張每一式.
今期雖然故事未能ending, 但對我呢個海外讀者都算係咁, 可遇不可求.
最後要贊係聶風果式傲寒六訣 : 踏雪尋梅. 正!
CD-ROM都忍唔住入黎要講幾句
我由第3部先開始睇 果時買番合訂本睇番1,2部 咁就睇左十幾年
第1,2部劇情編排真係比而家第3部好好多 第3部真係一個字講晒 拖
拖左咁耐其實都已經冇咩感覺 見馬SIR話想完左佢反而仲有期望 結果又係令人失望
呢12期劇情真係唔多緊湊 至少我自己唔會有好期待下期嘅感覺 只係交代一D好耐冇出場閒角  
尤其係小劍聖 真係輸得好荒謬 咁就要俾馬SIR夾硬整死佢
希望結局真係好好睇睇埋個尾 等一班追左風雲咁耐嘅讀者唔好再失望
thiam 發表於 5-12-2014 04:16 PM
長跑25年唧天下仲需一別, 今日的天下算係極限,
以往的精神都已無能為力, 呢點馬sir早已經放棄,
佢唯一可 ...

的確今期聶風有精彩表現~
等了不知多少年...
可惜, 已完結了...
fai6666 發表於 5-12-2014 07:34 PM
CD-ROM都忍唔住入黎要講幾句
我由第3部先開始睇 果時買番合訂本睇番1,2部 咁就睇左十幾年
第1,2部劇情編 ...

yes, 根本未開始認真打 就完...
枉呢一年一眾讀者等個精彩結局...
雖然我好期待馬sir會好好畫 風雲 vs 小武 終極一戰
不過諗深一層
終極一戰 一定要畫好多版紙
last一話, 斷估馬sir都唔會畫成5,60頁
可能最終小武仁義一念, 還是放了易之子
回去向皇上 承諾 風雲他們 不會再在中原出現
再簡單交代下步爸
3,40頁紙咁上下 就完

覺得8成 風雲 小武 打唔成.......
聖鬥士JACK 發表於 5-12-2014 03:24 PM
因為係連生發帖要戰風雲
另外連生係魔頭, 自故群雄係一齊ko魔頭
如悟空元氣旦, 要大家嘅氣

連生要一打二, 又真係無話可說。

元氣玉亦都同英雄劍加持相近

只係布歐是要毁滅宇宙的非理性生物。

中原武林卻是面對日
本入侵, 諗住以武解決, 係咪應該有些武德?

二個打一個, 連生接受還可, 十個打一個, 連生接受麼?

以武者自居, 卻沒有武者尊嚴, 不如當兵效忠皇上, 咁就打仗就兵多, 就沒有以多欺少的問題。

當然大當家那邊都係出術, 如果當佢地係2國打仗, 咁2邊都無問題了, 大家各自鬥出術。打仗從來不分正邪。

肥良在黑豹呢方面好好多, 打最後大佬, 都唔見鐵忠黑豹2個人聯手, 好有骨氣。

我返而有點失望,看完後有覺得不多精彩的感覺。小武本身的設定就是比聶風仁義收斂,為人著想,所以才連武器也不用,他才只手手套避招而已。現在小武做最後大佬,唯一想到的就是想犧牲自己放過風雲,你見他和什麼四宗說的就知了。。感覺黑豹結局寫得比風雲好。不論怎樣,我也會去畫展看結局,不過都是果句,希望遲點有書買,若不是這做最後一期我可不接受。。。。
mushroom 發表於 6-12-2014 04:05 PM
連生要一打二, 又真係無話可說。

步驚雲是不哭死神, 過往性格 冷血, 霸道, 孤傲
聶風 就婆媽 仁慈
中原, 日本 武者都知風雲合壁摩訶無量係最強
武者心態, 要戰就戰最強, 當然同時戰風雲
風雲同是武者, 人地一心要戰風雲合壁, 當然成全佢

另外, 連生係魔頭
可能牛牛之前全部無睇, 所以唔知連生做過D咩, 會視佢係武者...
連生 借步天手簡接殺死第2夢, 步天也是因連生而死, 易風是要與連生同歸於盡而枉死
步生因為步天死 也令連生變了公公
步生 本是 連生師傅, 連生學了步生無求易決後 就欺師滅祖
步生同連生根本是世仇了

其實睇漫畫無話最終BOSS一定要一打一 先正義同有骨氣
當年雄霸, 同樣是風雲2打1
斷浪 也 風雲, 無名 3打1
如果係連城志戰敗果期完結,會好過依家咁⋯
kingchowkk 發表於 6-12-2014 08:26 PM
我返而有點失望,看完後有覺得不多精彩的感覺。小武本身的設定就是比聶風仁義收斂,為人著想,所以才連武器也 ...

900期黑豹結局 同新著風流結局 我都覺得正
新著風流結局仲連接返黃昏戰士, 好有意思
[quote]