Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天下會" 天下 討論區(p.447 新增風雲9"兵器)

今期天下很精彩!
只因冇乜劇情推進由頭打到尾。

因為
一有劇情就有犯駁,一有對白、故事就處理唔到,之前鬧過很多,在此不再勞氣了。

冇劇情,少D鬧,但總有野閙下。

在我們最敬愛的龍兒劍聖用一招戰死,最傳奇的蠢人天忍又生死未卜,易風步天未返生,神鋒未見昔日風彩之際……

竟然比幾個籍籍無名的逆劍老野玩左一期。

封面是小武,但內文唔見。
內文紅底第一版是聶風、雪飲,但成期打的卻是步驚雲!

冇既,馬蛇只愛步生,結局到尾聶生都是行行企企。
步生在東流島敗於連生唔夠威,之後風雲合壁只險勝連生。
如果步生在結局前唔威返一次点得Y!

成期都是打造步生如何成為手中無劍的一代宗師!型!

無名必死,步生接力!

到依家我仍然接收唔到風雲最後一戰唧對手竟然一係位十零歲唧豆記.
近日睇左本 港漫回憶錄,裏面 各畫壇名人 各講其畫壇生涯 (由1950年 至 近年);其中 劉定堅 講過 馬蛇 強弱之處(佢話亦有親口講過比馬蛇知),有興趣可睇下 ……;

佢真係無講錯 ……
roystoy 發表於 6-11-2014 05:49 PM
近日睇左本 港漫回憶錄,裏面 各畫壇名人 各講其畫壇生涯 (由1950年 至 近年);其中 劉定堅 講過 馬蛇 強 ...

是近年說的,還是多年前說的?

說了什麼呢?
八卦下。

講馬蛇 的
強:  故事表達能力強 (最能表達出故事的精神),
識品評創意,懂將創意 於 適當時候使用
聆聽別人 觀點

弱:
創作上 需要撞橋,
不懂 利用故事中甩漏 來創作故事
其實還有的,不過無畫到出腸,小弟費事講錯

至於 劉定堅同馬蛇講過 ……(我記錯左,sorry)

其實 從不同的合作者的講述 還有其他的,最好是 各大大自行細味 ……

我想問有冇人訂左今期網上特別版?
我見今天都重有得訂.是否速遞費是免費的(觀塘區),我見去指定鋪反而要俾手續,送上門好似唔駛

聶風最後大發神威!

本期最後一集,花了廿幾頁交待小武如何如何同四祖又打多一鑊。

曾力敵連生,追殺大當家,近乎無敵冇輸過的小武,竟分別敗在風、雲手上。

但風雲合璧都搞唔掂連生同大當家喎,ha ha ha!
無明: 發表於 4-12-2014 10:26 AM
聶風最後大發神威!

都唔知馬蛇想點, 年幾前又大大聲話會12期完左佢, 宜家又話第13期會展出.

又話叫大家唔好影相, 因為第13期未正式出版...

又話宜家天下畫集會暫時休刊, 之後會致力讓它日後復刊...即係想點......
呃左我一舊水{:1_224:}我都唔明明明小武可以同連成志打和,但打風雲兩佬是但一個都輸得咁難睇,
好似教仔式打法,唔知佢想點,之前唔知邊期話照心鏡見無名和風雲打,唔知馬sir重會唔會記得呢一段,
下次畫展又睇小武比人sm多……
個結局..................................................................................................
根本唔係結局!!!
根本完結唔到
莫講5期, 就算俾多3期, 根本都完唔到
讀者好可惜................
中華英雄睇唔到一個完整結局
到風雲 也是...............

開頭真係覺得結局會係場轟烈大戰
結果12期完結篇 畫完都未講到呢場 轟烈大戰.............................
S2010 發表於 4-12-2014 02:42 PM
都唔知馬蛇想點, 年幾前又大大聲話會12期完左佢, 宜家又話第13期會展出.

又話叫大家唔好影相, 因為第1 ...

就算復刊, 我估應該係連載其他主筆的漫畫
天下 以前定義是這樣
風雲只係當中一個漫畫
無明: 發表於 4-12-2014 10:26 AM
聶風最後大發神威!

風雲, 小武, 3個都根本無心機打
互相尊重, 下下點到即止...
臨尾步爸來
應該要嚟大戰... 結果咁就完左...
9菜...
不過, 點都會去畫展
想約埋大家 到時齊齊去~!!!!