Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天下會" 天下 討論區(p.447 新增風雲9"兵器)

傲龍未展 發表於 6-12-2014 09:39 PM
如果係連城志戰敗果期完結,會好過依家咁⋯

臨尾3期, 突然加一個新篇
大家都明知唔夠篇幅寫...
搞到依家完結唔到...
聖鬥士JACK 發表於 4-12-2014 09:37 PM
讀者好可惜................
中華英雄睇唔到一個完整結局
到風雲 也是...............

讀者真係好傷……………
心!

這十二期,馬sir先在首期來個風雲vs小武的開局,
想打造首尾呼應,和保護的人是誰的懸念,#引等人追。

可惜,他們根本冇深仇大恨。煲唔起。

一場中日大戰,各路英雄本可充分發揮,可惜劍聖枉死,風雲不敵,神鋒無功,無名無知地被軟禁,小武繼續無聊穿穿插插之中浪費了十二期。

今期開首本就該風雲小武大戰,無無為為寫了廿頁小武四祖,到尾還原基本步,又開始打過,但終始都冇你死我活的衝突必要。

所以,用十二期寫中日大戰為結局更好,一氣呵成。

小武戰風雲作為展覽更好,為結局添餘韻更繞樑三日。

現在結局根本不是結局,格硬要話係結局,又要局人入場睇結尾。
聖鬥士JACK 發表於 4-12-2014 09:55 PM
天下連載左25年, 我實則睇了14年
我係後來的, 唔係一開始就睇
但對天下完結, 都感覺幾失落

我睇足馬sir三十多年,可惜拖到今期仲係拖。

上期四祖打步生拖一期。

今期小武感動本想一死的四祖,承諾會向皇帝以死相譋。

但幾頁後,四祖無la la轉軑,小武又比人過一棟。
聖鬥士JACK 發表於 6-12-2014 09:36 PM
步驚雲是不哭死神, 過往性格 冷血, 霸道, 孤傲
聶風 就婆媽 仁慈
中原, 日本 武者都知風雲合壁摩訶無量 ...

認同港漫劇情無絕對, 不用太認真, 等我繼續吹

通常若講武學比鬥,  會比個人修為, 若鬥最高威力, 咁以前中華英雄都試過鬥陣法。

連生要挑戰風雲二人無問題, 但無名是偷襲, 咁就唔好講武者心態了。

連生是魔頭, 但當年神武不死都是, 若真係要比武, 技不如人就無話可說。

若當是一場戰爭, 咁就兵不厭詐。

當年帝釋天, 斷浪那些無以多欺少的感覺, 可能因為真係覺得佢地是魔頭, 大家都係中國人, 少了一種中日尊嚴感覺。
但講到中日對戰, 呢d 劇情通常會講, 日本武學勁過中原武學,   A.   出兵勝中國唔夠, 要先證明日本武學勁過中原至得。   B.  日本武學若唔夠中原武學就唔出兵。

精武門, 葉問都係呢類劇情。

當中會有尊嚴問題, 至會有主角無俾人槍斃, 有機會一打一, 跟住有個日本軍人出術害主角。

但今次出術的是中國人, 咁睇落不是味兒。
無明: 發表於 8-12-2014 02:43 PM
讀者真係好傷……………
心!

臨尾仲要描寫4祖...真係浪費版位...
展覽結局 我預左失望多
一期無可能寫得好...
肯定又係d唔係結局 嘅結局...
志在有個港漫大活動嘅氣氛
無明兄, 到時約埋去吧~
無明: 發表於 8-12-2014 02:51 PM
我睇足馬sir三十多年,可惜拖到今期仲係拖。

上期四祖打步生拖一期。

結局可能就係婆媽小武, 不戰也罷...
放棄要風雲交出劫心
回去向皇帝以死相譋, 寧犧牲自己, 成全聶風一家
其實大家以為馬sir 似同終戰篇第一回 首尾呼應
其實大家錯了
馬sir係同 他畫中華英雄last一話首尾呼應!!!!!!!!!!!!
再嚟一次 不戰也罷!!!!!!!!!!!
問大家死未!!!!!!
玩具人生 發表於 4-12-2014 05:13 PM
呃左我一舊水我都唔明明明小武可以同連成志打和,但打風雲兩佬是但一個都輸得咁難睇,
好似教仔 ...

照心鏡見無名係同聶風打。果格係聶風練魔心渡果期(月刊4)出左
講真,睇左差不多廿年,馬蛇你呢個十幾期結局真係又拖又平淡,令人失望呀
聖鬥士JACK 發表於 8-12-2014 08:49 PM
臨尾仲要描寫4祖...真係浪費版位...
展覽結局 我預左失望多
一期無可能寫得好...

yes yes yes:D:shiny:
點都好 展覽第一天 會去
預左人多
第一天會去的朋友大家提早約~~~
要預約的嗎??我打算最後一天才去
去左未呀大家?好看嗎?
去些粉見到今期Milk封面有風雲,初頭以為sell舞蹈,睇真係講漫畫結局,以為有特輯;點知只係得三頁有訪問馬仔同回顧「天下」,另有兩頁訪問其他人講感受,不過無驚喜。揭完就算,買唔落手。
無明: 發表於 15-1-2015 07:56 PM
去左未呀大家?好看嗎?

都未開始…………………………………………

今年星戰年, 你一定好開心