Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天下會" 天下 討論區(p.447 新增風雲9"兵器)

聖鬥士JACK 發表於 24-1-2015 06:58 PM
有, 好得!!!
提提無明兄
千萬不要睇蘋果新聞

早知jack哥首日咁早去, 叫你幫我買畫板啦,
我要返工,
到下午才過去.....
亞力II 發表於 29-1-2015 03:08 PM
早知jack哥首日咁早去, 叫你幫我買畫板啦,
我要返工,
到下午才過去.....

力兄,係啊,果朝我同另外兩位朋友8點去排,排左4粒鐘先到我們買
45塊的一開場已同大家講售完了
我們只買到A,B款
giogiohk 發表於 28-1-2015 08:45 PM
聽聞如果人少,沒有卡都可以入去睇

我全程無用過印花
續上文,馬sir非常渴望歸隱過平淡生活,並反影在書中角色。

無他嘅,

馬sir基於工作很繁忙工時太長,不能返家睡覺,每星期只能和家人吃一次飯,廿五年如是。

聽起上來,就好似長期禁固一樣,易地而處,你都想唔做你都想退休La,但偏偏雙周期刊不可脫期或放大假,會影響續者,影響公司收入等等。

如果你問我,我會覺得他根本是"畫地為牢"。

簡直就是匪夷所思,邱福龍周刋期期出,構圖、人物、故事皆精,你馬sir咁有錢咁叠馬但雙周都做到咁吃力?

故事錯灟百出,人物表顯動作hea畫,仲話冇時間吃飯,同老媽去旅行.?時間窮人?你D時間去左做乜??

但在書中佢又真係好表達到佢對家人的內疚。

例如(二),在天下中的角色情節o,有幾表達到馬sir對家人的內疚呢?

例如(二),在天下中的角色情節o,有幾表達到馬sir對家人的內疚呢?

步生就多次對步天內疚,不能和他成長感到自責,例子多不勝數。聶生亦慚愧不能帶大易風,多次無言以對。

易風死時亦自責冇好好孝順父母。

步爸亦怨大當家害他不能見妻兒,聶母亦自責早年棄夫棄子,未能好好照顧。

斷帥內疚教不好兒子和孫子,讓他們入魔道。

笑三笑內疚自已外遊多年,冇盡爸爸責任,令兒子們變成邪魔。

武無敵逼小武練武,又不准他見母親,死前自覺責對兒子太嚴厲。

相信大家不用再舉例了。

今日中午又去了一轉風雲展
隨著展覽完結
風雲也正式完結了
聖鬥士JACK 發表於 1-2-2015 10:00 PM
今日中午又去了一轉風雲展
隨著展覽完結
風雲也正式完結了

有點失落吧。

會習慣的。
無明: 發表於 1-2-2015 06:17 PM

步生就多次對步天內疚,不能和他成長 ...

無名自責無教好劍晨

lkoko 發表於 27-1-2015 08:30 PM
本都希望在最後d階段
天下有機會出12吋d絕世好劍(劍界痕版)
作完美Ending

老實講,如做12吋英雄劍都完滿d!
絕世好劍(劍界痕版)勉強收貨!

賣n年前舊劍就真係好過份囉!!
拒絕盲目跟風,亦表示個人不悶!所以我唔買,亦無排隊!
mushroom 發表於 1-2-2015 11:19 PM
無名自責無教好劍晨

另外,兒子對爸爸的恨,對媽媽的依戀。

流星渡對父蠢人天忍冇照顧的恨,

易風對聶生大義滅親的恨,

小猫子對父聖王的限,並將其毁屍。

大當家兄弟對笑三笑之恨,一手推動千秋大劫。

绝心撫琴悲往事,掛住老母。

連城志亦掛住老母,最後佢老婆殺左佢老母。
miniweapon 發表於 2-2-2015 01:14 PM
老實講,如做12吋英雄劍都完滿d!
絕世好劍(劍界痕版)勉強收貨!

想有12吋無雙劍………………

可惜馬sir 要睇錢, 心血, 成本

用限量2字出舊貨係最化算。
其實無名最後是不是死了?易風個仔隻手其實什麼事?這兩部份有點看不明
kingchowkk 發表於 2-2-2015 05:08 PM
其實無名最後是不是死了?易風個仔隻手其實什麼事?這兩部份有點看不明

既然kingchow讀者有唔明,我亦覺得如果可以補充少少會更完滿。

好la, 咁我就詢眾要求,出埋漫畫版結局啦。

又因為是最後一次,本刋會分別有風版、雲版、無名版、小冇版同以上各又分別有金、銀、銅、透明、幻彩、懷舊復古版,

方便收藏。

一個月後,馬sir會咁講。