Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天下會" 天下 討論區(p.447 新增風雲9"兵器)

原帖由 香港人 於 16-10-2008 08:40 PM 發表

:he: 若果繼續出就好喇...

話唔定第3部完左,馬SIR會選擇經典復刻
唔洗點畫大把錢落袋:34:
再繼續天下畫集封面回顧:!

天下畫集第6期
風雲第二回<傳說>

天下畫集第7期
風雲第三回<驚變>
真係有時驚佢會好似龍虎門咁從新來過!:cool:
原帖由 狂四郎 於 16-10-2008 11:09 PM 發表
真係有時驚佢會好似龍虎門咁從新來過!:cool:

:x 放心,個故仔仲可以寫10年
不如講下大家鍾意邊個角色?

我最鍾意秦霜:有大師兄風範,尊師重導,為兩位師弟斷雙臂,為令聶風清醒送命…角色完整,沒有出現性格分裂,霜逝那一期很精彩!

可惜電影裡的秦霜同古惑仔一樣…
原帖由 香港人 於 16-10-2008 07:42 PM 發表

:45: 咁係咪有關雲長???

唔好係女版就得la:(
原帖由 angelheart 於 16-10-2008 11:27 PM 發表
不如講下大家鍾意邊個角色?

我最鍾意秦霜:有大師兄風範,尊師重導,為兩位師弟斷雙臂,為令聶風清醒送命…角色完整,沒有出現性格分裂,霜逝那一期很精彩!

可惜電影裡的秦霜同古惑仔一樣…

秦霜係個描寫得好好嘅角色,雖然注定一開始就係配角
但各方面交代得好好,寫得好深入
秦霜=秦傷
一直都受創傷。。。。
霜(傷)痕累累。。。。。。。

我個人對比較鐘意懷空
懷空個故仔都係寫得好完整
死個幕都好感人

另外皇影都唔錯(同樣已死)
身前對聶風夠晒義氣,夠晒有情有義
臨終傳援刀招給予神鋒
死得光榮又有價值

呢d劇情咪幾好,有高潮同震撼俾到讀者
都唔知點解依家個個打不死。。。。。。。。。。
原帖由 聖鬥士JACK 於 16-10-2008 07:40 PM 發表

夏偉義+葉發明+陳尚言
嚟緊有新作
又神兵.......................
?t=1224157220

我覺得依家D漫畫好著重兵器(因為可以賣劍仔刀仔),而忘記了兵器是副人是主,武功好就算拿了垃圾兵器可以擋得幾野,但武功差拿住兵器好似拿住垃圾一樣…所以我覺得應著重武功多一點,兵器只是協助性質,現在所有人好像為兵器而生,一件蛋散拿著絕世兵器就好像天下無敵一樣…真的有點本末倒置…

還有現在的兵器設計太過誇,一點都不實際…(如有看霸刀就知什麼是垃圾兵器),天下好一點,除了大邪王同巨缺以外其他都不錯,不是太誇。
原帖由 聖鬥士JACK 於 16-10-2008 11:47 PM 發表

秦霜係個描寫得好好嘅角色,雖然注定一開始就係配角
但各方面交代得好好,寫得好深入
秦霜=秦傷
一直都受創傷。。。。
霜(傷)痕累累。。。。。。。

我個人對比較鐘意懷空
懷空個故仔都係寫得 ...

懷空比聶風和神峰好,仁義得來不會太優柔寡斷…鑄心同單福之戰最好睇
我覺得無人比懷空更適合擁有天罪

皇影如大大所說是一個有情有義之人,唯一不滿的就是武功和‘武林神話’不相伯仲(當時我仍然認為無名是最勁的)
最鍾意角色係~風中之神~聶風
冇計,佢係主角,一定有感情的
仁慈的面孔帶上眼罩,手執雪飲刀,風中追風~型
其他還有皇影,小劍聖( 龍兒)
皇影重情重義,講玩劍就看無名,但講玩刀就真係看皇影~黃金刀氣~勁
小劍聖,還是喜歡小時候的龍兒~
原帖由 angelheart 於 16-10-2008 11:52 PM 發表

我覺得依家D漫畫好著重兵器(因為可以賣劍仔刀仔),而忘記了兵器是副人是主,武功好就算拿了垃圾兵器可以擋得幾野,但武功差拿住兵器好似拿住垃圾一樣…所以我覺得應著重武功多一點,兵器只是協助性質,現在所有 ...

十分認同兵器是副人是主,
正如我覺得無名拿起一把普通的劍都會好有氣勢,可以令把劍變做名劍
想太多兵設,不如想多d人設先la
依家好多兵器太復雜,好冇親切感
簡單的火麟劍和少許復雜的兩極劍,小弟都十分喜歡~
原帖由 mp5tony 於 17-10-2008 12:17 AM 發表
最鍾意角色係~風中之神~聶風
冇計,佢係主角,一定有感情的
仁慈的面孔帶上眼罩,手執雪飲刀,風中追風~型
其他還有皇影,小劍聖( 龍兒)
皇影重情重義,講玩劍就看無名,但講玩刀就真係看皇影~黃金刀氣~勁
小劍聖,還是 ...

:! 龍兒出世, 己意味住劍聖會離世, 真係好掂, 但後尾老作一個鬼佬係佢老竇, 真係shxt...
大個左既龍兒成為新一代劍聖, 開頭己話佢好勁, 要求敗, 直至發展到後期, 成個性格都搖擺不定, 無左"聖"既風範...
原帖由 angelheart 於 16-10-2008 11:52 PM 發表

我覺得依家D漫畫好著重兵器(因為可以賣劍仔刀仔),而忘記了兵器是副人是主,武功好就算拿了垃圾兵器可以擋得幾野,但武功差拿住兵器好似拿住垃圾一樣…所以我覺得應著重武功多一點,兵器只是協助性質,現在所有 ...

天下d兵器同樣都係第一部果d最正
第二部嘅
天罪係夠特別同新鮮,可惜唔能忠原著實現
兩極劍係二合一設計當時都夠創新,而把短劍又喺第一部開始出現,個伏筆埋得唔錯
驚寂,外形加左d宗教原素,又唔太複雜,都ok正

係第三部d兵器開始繁複
可能為左配合出精品熱潮
不過天下d兵器精品出得唔算濫
包裝同質量仲幾高tim
原帖由 angelheart 於 16-10-2008 11:58 PM 發表

懷空比聶風和神峰好,仁義得來不會太優柔寡斷…鑄心同單福之戰最好睇
我覺得無人比懷空更適合擁有天罪

皇影如大大所說是一個有情有義之人,唯一不滿的就是武功和‘武林神話’不相伯仲(當時我仍然認為無名是 ...

:( 皇影原來有咁勁?真係唔太記得。。。。。
諗落又係
無名同破軍不相伯仲,破軍同皇影又不相伯仲:x
其實孔慈亦係一個描寫得很好的角色…

孔慈一生善良而可憐,週旋於三個男人之中:
她是秦霜的妻子,卻鍾愛聶風,但卻被步驚雲愛上…
唯一的安慰只是死在聶風的懷中…
她死時引發三師兄弟不同的反應…
泰霜的無奈、步驚雲的憤怒、聶風的錯愕
真係好精彩
我相信孔慈之後再沒有一個女角有咁大影響力(可能係冇心機寫)