Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天下會" 天下 討論區(p.447 新增風雲9"兵器)

原帖由 angelheart 於 15-10-2008 05:00 PM 發表

雙週刊,都係得35頁,進度係慢了…(例如好似好耐冇出現過小武,其實都係大約十期,週刊都係2個月多D,但雙週就半年了…)
加多15頁會好好多(故事唔拖的話)

佢D劇情太慢, 就算加頁同週刊都大冇咩幫助!
原帖由 angelheart 於 15-10-2008 05:00 PM 發表

雙週刊,都係得35頁,進度係慢了…(例如好似好耐冇出現過小武,其實都係大約十期,週刊都係2個月多D,但雙週就半年了…)
加多15頁會好好多(故事唔拖的話)

呢個做法對馬sir黎講應該係無可能, 佢就係要慳錢先出雙週刊, 每兩個禮拜要俾多十五張稿費出黎喎, 佢一定唔制...(因為而家係齋賺, 唔會再諗太多投資資源呢類問題)
就算佢肯, 都無可能加快節奏, 只會將該期可以放大的格數適當大放大便算了...
原帖由 聖鬥士JACK 於 14-10-2008 09:01 PM 發表

我果本係童年聶風封面,正好多GA:!
?t=1223989290

我都係.....
原帖由 angelheart 於 15-10-2008 05:01 PM 發表

依家好似油畫咁,都唔錯,但顏色好像太灰暗了…

油畫果班....果班......果班走左去玉記.......
原帖由 angelheart 於 15-10-2008 04:21 PM 發表
天下我都有睇,小弟有幾點看法:

封面
構圖:依家的封面間唔中都有D驚喜,例如今期,但唔知點解印象唔深,反而以前死戰封面最靚!其次就係霜逝、同歸於盡、同一期聶風龍脈上托住個頭的最印象深刻、第二部破軍同步 ...

我係2同3,死士我唔敢當,是關我精品方面,只儲刀劍
人物公仔無儲
最無面子係我屋企仲有2SET象棋....................
原帖由 toysfans2000 於 15-10-2008 04:53 PM 發表
我已經冇睇天下好耐, 只係間唔中睇下一兩頁!
我耐唔耐睇下一兩頁, 但係個劇情就好似慢動作咁 :  E? 依仲係講緊呢度既, 變左月刊呀!
其實天下已經係到左一個最唔要得既情況, 就係一個字 '拖'
其實再畫多十年, 佢d  ...

佢雙週刊大部份時間係用嚟做彩犒
同天下格數多,而且每格畫面都是比其他人畫得仔細
因為佢地係畫大好多GA
睇D線條好自然睇得出
如果對畫畫有鑽研嘅人應該明白

而且雙週刊一個月出兩本,同一個月出4本比
故事當然慢啦
原帖由 香港人 於 15-10-2008 07:31 PM 發表

呢個做法對馬sir黎講應該係無可能, 佢就係要慳錢先出雙週刊, 每兩個禮拜要俾多十五張稿費出黎喎, 佢一定唔制...(因為而家係齋賺, 唔會再諗太多投資資源呢類問題)
就算佢肯, 都無可能加快節奏, 只會將該期可以放大 ...

不過錢方面都無週刊賺得多
佢一個月出兩本天下,賺都係兩本天下嘅錢
如果一個月出4本天下,自然賺都係4本天下嘅錢
關每個要俾多十五張稿費出黎有咩關係........
原帖由 聖鬥士JACK 於 15-10-2008 09:46 PM 發表

佢一個月出兩本天下,賺都係兩本天下嘅錢
如果一個月出4本天下,自然賺都係4本天下嘅錢

呢個係回應上面大大加十五張稿都無用, 幫唔到故事進度...
至於若寫週刊無錯係會賺一倍, 但問題係馬蛇唔會咁冒險, 俾條件班手足有藉口加人工, 做多d喎, 唔駛俾貴d稿費呀???
況且, 邊有咁多人畫頭呀??水斌要做全本天下加半本黑豹, 己經極限了, 搵人幫, 又係錢, 唔通馬蛇自己做咩???
所以雙週唔係完全關做彩稿事...要快, 良哥係可以好快的...
總結, 點解有錢唔搵呢???唔係唔搵, 而係唔想搵得太辛苦...
原帖由 聖鬥士JACK 於 15-10-2008 09:46 PM 發表

佢一個月出兩本天下,賺都係兩本天下錢
如果一個月出4本天下,自然賺都係4本天下錢

人兄是說若雙週再加15張就唔低....
原帖由 香港人 於 15-10-2008 09:58 PM 發表

呢個係回應上面大大加十五張稿都無用, 幫唔到故事進度...
至於若寫週刊無錯係會賺一倍, 但問題係馬蛇唔會咁冒險, 俾條件班手足有藉口加人工, 做多d喎, 唔駛俾貴d稿費呀???
況且, 邊有咁多人畫頭呀??水斌要做全本 ...

你意思係天下人工比其他公司少??
原帖由 聖鬥士JACK 於 15-10-2008 10:00 PM 發表

你意思係天下人工比其他公司少??

=  =||唔係, 可能仲高添, 問題係, 馬蛇安於現狀, 唔會再攞錢出黎轉週刊啫...
一來又要駛錢, 二來成個製作程序又要度過, 費時失事, 免得就免...
反正係穩賺就算...
講番劇情推測:

天下二分 (風雲道 vs 神風盟) 係笑三笑指示步驚雲以強勢手段逼各門派歸兩端, 原因未明, 與逆轉[千秋大劫]有何關連?

隱劍流門主的萬道森羅武功尚欠一道就能集東瀛武學之大成, 是否暗示要吞噬異武道的寂滅凶亡, 跟大日宗果內鬥?

[絕心]是否能代替小武, 練成赤火神功, 帶領無天煉獄反激隱劍流?

冥嶽鬼王及赤炫, 是否在風雲擺平千秋大劫後的next boss?
多謝人兄提供左咁多行情
算啦~大家都無謂討論下會唔會轉返週刊LU.............
我都慣左兩星期買1次,每個月都係28蚊啫
其實一直KEEP住買都可能成為自己精神記扥
習慣左,完左都唔知點好

大家都係以討論劇情為主吧
原帖由 johnchan 於 15-10-2008 10:22 PM 發表
講番劇情推測:

天下二分 (風雲道 vs 神風盟) 係笑三笑指示步驚雲以強勢手段逼各門派歸兩端, 原因未明, 與逆轉[千秋大劫]有何關連?

隱劍流門主的萬道森羅武功尚欠一道就能集東瀛武學之大成, 是否暗示要吞噬異武 ...

我個人對笑三笑開指示風雲兩人呢點唔係太鐘意
呢家呢段故事,我覺得會演變成幾對幾局面
步驚雲,聶風,龍兒等人會各自對唔同嘅隱劍流高手(大家又覺得呢?)
冥獄鬼王同赤炫,我覺得佢地未夠班做最終BOSS
終BOSS我估係絕心OR籃武(大家又覺得呢?)
原帖由 聖鬥士JACK 於 15-10-2008 10:47 PM 發表

我個人對笑三笑開指示風雲兩人呢點唔係太鐘意
呢家呢段故事,我覺得會演變成幾對幾局面
步驚雲,聶風,龍兒等人會各自對唔同嘅隱劍流高手(大家又覺得呢?)
冥獄鬼王同赤炫,我覺得佢地未夠班做最終BOSS
終B ...

雖然我無睇得咁仔細, 不過絕心同藍武個起跌太大/太多...同劍晨乃同一類被玩弄(編劇)既角色, 做唔到好大既大佬(絕心同藍武俾幾多所謂其他高手打敗過, 你話...)
我估得大膽d, 來個步驚雲成為最終奸角, 同第一輯尾段有個極大對比, 之後醒覺, 兩師兄弟先再次合作剷除其他奸角(理應無人可以打贏佢兩個聯手, 我估...)