Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天下會" 天下 討論區(p.447 新增風雲9"兵器)

今日同大家分享吓 "天下畫集" 未曾連載風雲時嘅4期封面
超經典!!!!!!!!!!!!!!!

"天下畫集" 創刊號!!!!!!!!!!
當年售價為5蚊~~
內容係連載 "兩極"

第2期
內容都係連載 "兩極"

第3期
連載 "兩極" & "黃昏戰士"

第4期
"兩極" & "黃昏戰士" 嘅大結局~~
原帖由 香港人 於 15-10-2008 10:55 PM 發表

雖然我無睇得咁仔細, 不過絕心同藍武個起跌太大/太多...同劍晨乃同一類被玩弄(編劇)既角色, 做唔到好大既大佬(絕心同藍武俾幾多所謂其他高手打敗過, 你話...)
我估得大膽d, 來個步驚雲成為最終奸角, 同第一輯尾段 ...

絕心依家鍊成左"咩火咩不滅身" 總知無論受幾重傷
一用火燒自己,不單初復原而且功力陪增...................(好誇張......)

而藍武係當年第3部一出嘅主角,又係斷浪之子
可能仲有得發揮

步驚雲係最終奸角嘅話,個故事可能有排寫
不過最後係風雲對決都會幾精彩
黃昏戰士, 個男主角, 之後被移到黑豹, 成為犧牲品, 一出場就要死...
原帖由 聖鬥士JACK 於 15-10-2008 11:16 PM 發表

絕心依家鍊成左"咩火咩不滅身" 總知無論受幾重傷
一用火燒自己,不單初復原而且功力陪增...................(好誇張......)

而藍武係當年第3部一出嘅主角,又係斷浪之子
可能仲有得發揮

步驚雲係最終 ...

哈哈哈, 只要風雲聯手打殘佢, 再用鐵鍊之類鎖住, 一定重傷而亡...
=  =||佢同聶風呢對哎吔兄弟(顏盈嫁左俾絕無神, 勉強都可以咁叫)真係鬥足廿年(我指天下畫集...)
啱啱睇返第4期最尾嘅預告..................
當年因為兩極唔太受歡迎, 所以即刻轉上篇連載...
風雲第一回--父猛於虎...
原帖由 香港人 於 15-10-2008 11:17 PM 發表
黃昏戰士, 個男主角, 之後被移到, 成為犧牲品, 一出場就要死...

黑豹........好似之後仲有毛主席
HAHAHA
原帖由 聖鬥士JACK 於 15-10-2008 11:33 PM 發表

黑豹........好似之後仲有毛主席
HAHAHA

係中國領導...
原帖由 香港人 於 15-10-2008 11:32 PM 發表
當年因為兩極唔太受歡迎, 所以即刻轉上篇連載...
風雲第一回--父猛於虎...

啊呀!俾你搶先一步講左tim...........
啱啱我正準備緊

"天下畫集"第5期
<風雲>第一回--父猛於虎
89年7月29日 正式面世
兩個 風雲 第一回封面對比
左邊係01年7月27日 &#22021;風雲第一回經典再造
原帖由 香港人 於 15-10-2008 11:35 PM 發表

係中國領導...

佢話中國領導&#21867;
HAHAHA
原帖由 香港人 於 15-10-2008 10:55 PM 發表

雖然我無睇得咁仔細, 不過絕心同藍武個起跌太大/太多...同劍晨乃同一類被玩弄(編劇)既角色, 做唔到好大既大佬(絕心同藍武俾幾多所謂其他高手打敗過, 你話...)
我估得大膽d, 來個步驚雲成為最終奸角, 同第一輯尾段 ...

斷浪呀...:help:
頭像被屏蔽
原帖由 香港人 於 15-10-2008 11:17 PM 發表
黃昏戰士, 個男主角, 之後被移到黑豹, 成為犧牲品, 一出場就要死...

黃昏戰士係咩黎?
其實…小弟從來未睇過一期黑豹:77:

反而天下未出時,睇過玉郎國際集團出既「黑豹列傳」

其實有無關架佢地?(我呢d問題係咪應該入返"十五蚊港漫"個post先問呢?)
如果當年風雲係第一部完…一定成為經典。
之後就被萬千讀者叫佢寫續篇…之後一切如現在咁…寫到爛為止。
原帖由 原罪 於 16-10-2008 10:40 AM 發表
如果當年風雲係第一部完…一定成為經典。
之後就被萬千讀者叫佢寫續篇…之後一切如現在咁…寫到爛為止。

風雲死戰真係好正, 佢地兩師兄弟由一度交惡 到相知相交 到要死戰..第一部真係經典:71: ~