Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天下會" 天下 討論區(p.447 新增風雲9"兵器)

"驚魂渡"新野黎ka?

原帖由 mp5tony 於 14-10-2008 11:21 PM 發表
"驚魂渡"新野黎ka?

?v=0

:34: 呢招~覺得怪怪地,仲未接受到..........
組織"驚雲道",創埋新招"驚魂渡"........
原帖由 聖鬥士JACK 於 14-10-2008 11:16 PM 發表
兩極當中有大量彩犒
全都人手上色,仲用埋噴筆
制作好認真,好有誠意
去圖:love:

?t=1223996676

http://i474.photobucket.com/albums/ ...

d人手彩犒的確好正:71:
原帖由 聖鬥士JACK 於 14-10-2008 11:25 PM 發表

其實普普通通講步驚雲頭先放了他們,他們唔知對唔對付佢好咪得law~
唔洗搞咁多花臣la~
原帖由 mp5tony 於 14-10-2008 11:40 PM 發表

其實普普通通講步驚雲頭先放了他們,他們唔知對唔對付佢好咪得law~
唔洗搞咁多花臣la~

同埋步驚雲咁勁,唔洗用呢D花巧嘢
原帖由 聖鬥士JACK 於 14-10-2008 11:45 PM 發表

同埋步驚雲咁勁,唔洗用呢D花巧嘢

認同,跟本唔覺滅到敵人什麼士氣~
我sleep la,明日再chat~
原帖由 聖鬥士JACK 於 14-10-2008 09:03 PM 發表
天下出版,最經典之作~兩極:!
呢本D畫,彩槁一律超正:74:
?t=1223989372

雖然有人講過,兩極呢個故仔係唔知「參考」邊度既…
不過講靚,呢套故事真係數一數二!
原帖由 聖鬥士JACK 於 14-10-2008 11:19 PM 發表
再嚟:52:
?t=1223997425

?t=1223997447

http://i474.pho ...

破你罩門~~!!
原帖由 聖鬥士JACK 於 14-10-2008 11:25 PM 發表

使咩啊?兜巴星到佢地驚咪得羅。以後見到都搵路走~
原帖由 mp5tony 於 14-10-2008 11:40 PM 發表

唔洗搞咁多花臣la~

我都覺寫步生用呢招唔好, 攪到佢好似底手左d lor......影響左步生形象.....
原帖由 原罪 於 15-10-2008 02:26 PM 發表

使咩啊?兜巴星到佢地驚咪得羅。以後見到都搵路走~

呢條橋我覺得work wor...以步生gei功力,絕對可以打(兜巴星 :p)到佢地驚, 驚到瀨尿 都得la.....

天下我都有睇,小弟有幾點看法:

封面
構圖:依家的封面間唔中都有D驚喜,例如今期,但唔知點解印象唔深,反而以前死戰封面最靚!其次就係霜逝、同歸於盡、同一期聶風龍脈上托住個頭的最印象深刻、第二部破軍同步驚風對打個期破軍做封面的都很好。不過說真天下的封面比其他的已算唔錯,不過構圖好似成日都差唔多,大大個聶風、步驚雲,新意不夠,有時畫下多D背景,唔同角度會好D(例如天羅地網一期)
顏色:現在灰灰沉沉的,之前紫電狂雷時期就深紫色,都比較切合主題

人物
第一部的人物持續不死,新的人物一是消失(例如小武、左劍王等)、一是死得很無謂(霍動、七武器個個水怪),唔會好有印象,大大看看以前夫唱婦隨、拳道神、天皇、絕無神、懷空等,都是很精彩的,人名同武功一樣唔記得,至於人物設計可以說是無新意,(剎道D人物設定比起來好好多)(立花靖人同絕心可能有親戚關係),當中最難看的是大日塊面巾,有朵花好怪(當時斷浪條花花褲都好難頂)。還有一樣就是有時出現D太現代化設計,同古裝漫畫格格不入(例子有今期死個三隻動物,同以前鐵狂屠的手下)

構圖
電腦分色另顏色多了很多色彩,但同時間亦懶散了很多。君不見現在的打網沒有了以前那麼多,取而代之是填黑陰影,而水墨畫亦少了,沒有了氣勢感和生氣感。而人物的動作也不像以前中華英雄般多多動作,而是強者企係度用一隻手就搞掂,人物都像木頭般,A頭配B身形,(像長空永遠雙手放在後面一樣),打鬥更是沒有動感…步驚雲一隻手擋擋擋之後一拳、聶風就變為風位(太快了吧),沉底、進馬那些第一部都會出現的沉實功夫去了那裡?

故事
不想多講,重覆又重覆…
天皇三代都見過面了(一代不如一代),不過都比步天好…
不知是不是火鳳的計中計中計中……成功,天下都改了本身簡單的故事(其實不只天下…不過依家討論中)至於最有「計」的人,首推易風,他好像所有事都好了解好明白好清楚…但其實我都唔明他在做什麼…感覺都幾黑人憎。

總括而言,一本只有封面,而人物性格武功故事都不突出的漫畫,買的只有四種人:
一)死士
二)念舊情的人
三)對將來充滿慟景的人
四)租漫畫店

而我是第二種和第三種人,其他大大呢?
我已經冇睇天下好耐, 只係間唔中睇下一兩頁!
我耐唔耐睇下一兩頁, 但係個劇情就好似慢動作咁 :  E? 依仲係講緊呢度既, 變左月刊呀!
其實天下已經係到左一個最唔要得既情況, 就係一個字 '拖'
其實再畫多十年, 佢d 故事都係重複又重複架啦!
原帖由 toysfans2000 於 15-10-2008 04:53 PM 發表
我已經冇睇天下好耐, 只係間唔中睇下一兩頁!
我耐唔耐睇下一兩頁, 但係個劇情就好似慢動作咁 :  E? 依仲係講緊呢度既, 變左月刊呀!
其實天下已經係到左一個最唔要得既情況, 就係一個字 '拖'
其實再畫多十年, 佢d  ...

雙週刊,都係得35頁,進度係慢了…(例如好似好耐冇出現過小武,其實都係大約十期,週刊都係2個月多D,但雙週就半年了…)
加多15頁會好好多(故事唔拖的話)
原帖由 mp5tony 於 14-10-2008 11:29 PM 發表

d人手彩犒的確好正:71:

依家好似油畫咁,都唔錯,但顏色好像太灰暗了…