Toysdaily 玩具日報

查看: 152253|回復: 203

自改12吋 figures專區 ~自改12吋 kof 八神庵 30%完成度

賣咗2隻M記拳四郎
攞咗一隻出黎改做, 原本諗住只改以下的烙印戰士格斯
(因這是自己廿幾年睇過最鍾意嘅一套漫畫)
但係又多咗一個拳四郎頭, 所以整多咗隻前田慶次

回正題
其實 '啫緊' 03年都有出過一隻烙印戰士12吋, 但係就一啲都唔似
自從M記決定出北斗時, 一見到個body我就決定要買多一隻黎整格斯
因大家也是肌肉男型
就係咁嘅情况底下我就開始動工了
(查實我係整咗花之慶次先...不過整淨啲武器同件外套就停咗, 因為真係好攰...同佢聯衫同聯件盔甲聯到我痴線, so就整咗隻烙印先)

先俾大家睇睇完成品, 至於制作過程同另一件前田慶次就續啲續啲再post上黎

叉包:49:
好想睇啊!
樓主唔該快d整番好啦!:handshake:
烙印依本書好特別!:love:
一係唔鍾意!一鍾意!有好多人都會係瘋狂果隻!!:no:
但係烙印o的玩具只可以用可惜o黎形容!:42:
可以出得幾好,但係有o的真係出得幾肉酸......:53:
不過有好多都總好過之前一o的北斗產品...:he:
講返正題!:77:
樓主非常有錢!用近二千蚊o黎改野......:50:
個 guts 頭係邊度黎?呢用個 body 感覺怪怪地…
好豪........:50:
講起 烙印戰士 都真係經典,超鐘意 :71:
無奈印象中好似比較少figure?
烙印戰士我只睇過動畫...好好睇...不過近尾時好似太過神怪...:43:

快d有相啦...:80:
原帖由 ajc188 於 29-7-2008 10:12 AM 發表
叉包:49:

搶救中:70:
原帖由 柯柏文人 於 29-7-2008 11:12 AM 發表
好想睇啊!
樓主唔該快d整番好啦!:handshake:

相簿有問題...重新upload中:70:
圖一 : 首先補返健次郎啲窿窿再打磨

圖二 : 去完疤 成個靚仔哂

圖三 : 度好位再同Guts做絕育手術 再用造形畢地同膠版填補接口位
           (斬手果吓個心赤赤痛...:70: )

圖四 : 初形已經出咗嚟勒:43:  
          右手拳頭參考M記拳四郎所制 再上色
          崩帶就將M記拳四郎左手嘅護婉cut細 再上色
          左手義肢用返 '啫梗' 嘅 但係就要磨返細少少先可match返呢個body
          至於個頭係用金錢堆砌返嚟嘅

圖五 : 為咗表現Guts嘅粗擴同野性 全身幫佢噴過哂啲陰影 特顯佢嘅肌肉紋理

查實三蒲在創作烙印時當有受原哲夫嘅北斗影响 從而創作出能與北斗神拳匹敵的斬龍劍
所以我覺得用呢個body改造格斯非常合適