Toysdaily 玩具日報

查看: 96201|回復: 150

[玩具分享] 不滅的英雄.....我的魔神專區! (12/3新增圖片)

不滅的英雄!!!!! 《魔神英雄傳》

飛雲、忍部美子、戰部武一郎、渡部加馬、幻龍齋、虎王翔龍子這些名子生於80年代的一定不會陌生!!!!

「向著那彩虹邊.....出發吧!!!!」

1988年的時候~~我仲未識魔神英雄傳! 只係小學生的我當時只追棒「星矢」!

故事內容我就不必多提住了~~~ 而我反而對玩具的情意結更為深厚~~~~

當時看見第一個魔神....唔記得名的二打六角色~~~ 果時已經比佢既BOXART吸引住~~~ 利用繪圖仔細的設計真係好靚....我還未認識咩角色打咩角色的時候~~~ 見到櫥窗裡面獨是放了一些同系列而「型」好多一望已經知係主角的模型~~~ 龍皇丸、邪虎丸、幻皇丸、戰皇丸等等~~ 果時唔知有神丸既分別! 見到已經好想要~~~ 果時好多地方已經無哂主角賣! 間間鋪已經識得炒買玩具~~ 90年玩具炒賣熱的開始.......一睇龍皇丸要成$130真係眼都突埋~~~ 一個小六的我..點能夠負擔得起????? 果時只係得閒去睇下~~~  

有次係西環石塘咀某玩具店見到有得買番好多款~~~ 不過都唔平...要5字頭一個~~ 不過我都即刻問老闆去落訂(果時好興比錢訂)買左佢~~ 開心左成個星期!!!!! 之後由中段先開始追番魔神卡通黎睇~~~

就係咁我既魔神路程隨即展開!!!!!! 一玩就陪佢玩了成十年有多~~ 小學至大學都有佢既回憶!!!!  創界山、鋼衣(劇場版)星界山、超魔神英雄傳等等~~~ 真係儲得有血有汗!!!!   魔神一定係我既童年回憶既一部份。

眼見好多好多 玩具日報既大大都好鍾意魔神英雄傳~~~ 睇下大家會唔會有興趣開個FORUM不定期POST下交流下LA~~~ 唔開定就無咩恆心去打了!!!! 希望大家都會支持下啦~~~可以講下自己既魔神歷程、玩具分享等等!

我之前都POST過自己係學校攪的《集體回憶》展~~  其中的魔神果PART令好多人都回憶番起佢地~~

係自己又未有時間影番D模型既時候~~~ 就POST番一D當時展覽擺既相LA!!!!

回來吧........飛雲.....龍神號!!!!

更新圖片:創界山

創界山.....一個住滿神既山~~~
可分為第一層至第七層
可惜暗黑手領「多雲達」把創界山控制.....
而原本既七色彩虹都變成了灰色啊!
機緣之下飛雲遇上了龍神號,肩負起拯救創界山既使命!!!
呢個旅程將會......好緊張刺激呀!!!!!

龍神號 (模型型號: 星界山00龍神號) 由創界山乘火箭上去星界山之型態~~~ 故此變成金色!

幻神丸 (模型型號: 創界山04) 在創界山第一界層神秘暗中解難的魔神..幻龍齋與美子之魔神

戰神丸 (模型型號: 創界山02號)  飛雲之師父武一郎之魔神,與飛雲出生入死....最先在創界山成為飛雲的朋友的人

邪虎號 (模型型號: BANDAI 超魔神英雄傳06號) 創界山之王子,由翔龍子被惡魔手領變成虎王~~~ 與飛雲由敵人變成朋友~~~ 最後恢復記憶..與飛雲一同對抗「多雲達」!

邪虎號另一型態老虎~~~~  口部可發射飛彈,飛行作戰能力及速度強! 龍王丸都只能打成平手~~~

我會盡量不定期會更新D圖~~ 希望大家都多D留言同分享啦!!!!!!

個山自己做嫁??
幾好WOR,
三妹....:43:
超正........好多珍品

加上後面個佈景勁好feel:71:
原帖由 於 5-3-2008 06:45 PM 發表
我好想知你座山點整呀:help:

大大你覺唔覺   新星龍神丸隻手  好似做唔到斬人動作咁=.=

我正在改ING隻新星龍神丸,係可以做到斬人動作既:he:
細個最鍾意睇:52:

有埋佈景,實在利害!:64:
好多正野喎∼! Thx sharing~!! :71:
強丫~
齊哂>
我見到有2隻係孫悟空:34:
懷念:79: ........
大大d圖好毒:help: .......
~超有回憶的玩具.以前也超喜歡看的...很棒的分享
:handshake: 看了就熱血阿!!!真感動
睇完覺得自己老左好多~:66:
好多回憶番晒黎!!!
好羨慕大大有咁多收藏~~:71:
布景都有, 太正:71: