Toysdaily 玩具日報

查看: 51260|回復: 87

[玩具報告] CM's Brave 合金13 機甲創世記 Mospeada -- Ride Armor (戰鬥電單車)

玩具名稱:Brave合金 13 機甲創世記 Mospeada -- Ride Armor (戰鬥電單車)
製造公司:CM's
發售日期:2008年1月
日圓定價:6,300Yen

相信有留意我出 post 既版友應該知到我係 機甲創世記 既超級 fans. 電單車裝甲更係 my favor 中既 至愛. 所以知到一出左都唔理之後會唔會找到更平, 我都立即買入了...(熱血上腦:42: ) anyway, 我已用左一晚時間去研究佢既 變形 同 結構, 希望今次出既 review 唔會太過 個人fans 向 la. :(

今次既 Brave 合金 13 分別出左 2款, 分別係 主角巴斯德 Stick(紅色盒) 及 雷仔 Ley(籃色盒), 雖然就咁睇佢地好似分別不大, 但其實無論 車身上的貼紙, 人樣, 武器, 顏色 都不同, 所以仲算係有成意的. 正所為"A picture is worth a thousand words"百聞不如一圖 ... 所以去圖比大家自己睇睇個分別 ... :)

先黎人偶的比較, 大家可以見到 頭盔 上印上了 駕駛員的名字, 肩部有不同篇號, 手臂/肚/膝蓋都用上不同顏色, 最大驚喜就係2人都有唔同既面貌!!:shiny:

再黎就到 2款 電單車:!
先黎主角巴斯德 Stick Type

雷仔 Ley Type

而今次人偶的可動就只可以講係中上的設計, 雖然在各人體主要活動位都加了關節, 但活動範圍就給"今次新設計?"的 ball joint 局限了, 玩起上黎有點像 山口 ... 唔夠自由. 不過都仲可以做到 d 形仔 pose 既 !! :35:

屈膝射擊都可以做到 ... 但有點怪怪的:49:

手部的可動範圍, 留意肩膀可以推落 (:@ )

從背面可以見到 "今次新設計?" 的 ball joint ... 個人覺得好像參考 revoltech 出來的 :38:

同電單車合體時, 小腿可以拉長.

當人偶騎上電單車時其實有點難道, 但只要用多點時間, 慢慢就位就可以做得到 ...

巴斯德: 我有冇 華仔 feel 呢 ... :66:

之前好多網友都話佢太細隻, 其實佢已經大過當年 學研Gakken 的 細size ga la ...

寫到 d 到要暫時停一停, 因為我仲未有時間影變形之後既相, 因為變形要一段時間, 我影相又慢, 寫文就更慢, 所以我會分開 2 part 寫, 如果冇人岩睇我就可以節省唔洗寫 .... 所以大家話比我聽唔想睇 la ... :35:

Meantime, 大家聽住 OP 同 睇下動畫先 la :75: :75: :75:
機甲創世記 Mospeada OP/ED
http://www.youtube.com/watch?v=hLRL7-maMco
主角巴斯德 同 雷仔 第一次見面 及 巴斯德用 裝甲電單車 同 魔種戰鬥.
http://www.youtube.com/watch?v=rFUPh9CKZWI
嘩!!!!!!又一毒 post......不過,唔緊要,因為呢兩日之內會買呢兩盒黎解毒:D :D

細 size gakken 如無記錯.好似係 1/20 既比例(有錯請指點).當然在當時係非常之正.特別係大 size gakken 版仲正:71:

vince 大大要繼續影落去呀,唔好俾佢停呀.我絕對岩睇,支持:71: :71:

有身邊朋友有攞機甲同超時空比較,因為機械人大家都可以變 3 種形態.不過以我個人來講我比較鍾意 機甲多過超時空既故事:73: :73:
:71: 支持
Vince Somehow I just know you will give this review!!!
Been waiting for it for sometimes! hehehe
Will you get all 3 version of Leigoss with Tread????
支持,加油 :71:
頭像被屏蔽

讓我駛~出機甲跟佢揮~~

依家街價一般要幾錢? :shiny:

細個只享受過變形飛機的模型...
$70X gone, pal~~~~~~~~~~~ :52:

Welldone!  :71: I only got Stick vers........................ :(  U are rich!  :)
頭像被屏蔽
你隻 stick type 的擋風玻璃斷了再凝番? 我有個朋友也玩斕了:79:
原帖由 Macross. 於 3-2-2008 10:42 PM 發表
你隻 stick type 的擋風玻璃斷了再凝番? 我有個朋友也玩斕了:79:

我都玩爛咗呀!! 不過癡番就當冇發生過lu:34:
some of the shots are out of focus...
use P mode, single point focus; & use tripod if necessary. :)
I am Fans too ~
Support !!!:64:
當然支持你啦,加油!!!:43: :handshake:
感動之review!!!
快d做埋part2.....有埋dx版對照就更佳!!:71:
樓主繼續努力ar~:71:
但真係好細隻嘛!:help: