Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 千值練 RIOBOT 變形合体 天元突破 紅蓮螺巖

馬仔 發表於 4-1-2023 07:17 PM
成隻野,得個大脾有合金?D合金好貴咩?內地廠隻隻掉死狗,買ccstoys 係底食好多。 ...

千值係玩設計,唔係玩材料,上面圖細嗰隻全膠㖭(係成品,唔係近年模型閹割版),但我可以話現時冇一隻可超越到佢,CCStoys只係夠重,設計對現時來講只係普通,合格冇驚喜。
bigbigfriend 發表於 4-1-2023 08:43 PM
千值係玩設計,唔係玩材料,上面圖細嗰隻全膠㖭(係成品,唔係近年模型閹割版),但我可以話現時冇一隻可超 ...

其實玩設計,依家d大陸廠玩得重變態,最近係Youtube睇左幾條開箱片,真係大開眼界,雖然靚唔靚另作別論。

https://youtu.be/spaVhxATepc

https://youtu.be/EI4AUIOTKuY

https://youtu.be/qCZ9goP8cBM

https://youtu.be/33JVzTCAQ4Q

模壽我有買前2隻,第3隻訂咗(即係片果隻),真心正,性價比高但始終脫離唔到高達影子
另外有啲老變玩具都唔貴又好玩
Hawk 發表於 4-1-2023 11:30 PM
模壽我有買前2隻,第3隻訂咗(即係片果隻),真心正,性價比高但始終脫離唔到高達影子
另外有啲老變玩具都 ...

同意,大陸廠d機設重係擺脫唔到向高達「致敬」依個老毛病,希望佢地將來可以揾到自己既風格。
fallout8 發表於 4-1-2023 09:21 PM
其實玩設計,依家d大陸廠玩得重變態,最近係Youtube睇左幾條開箱片,真係大開眼界,雖然靚唔靚另作別論。 ...

師兄所提供的link我也看過,但這些和CCS toys的天完一樣,按現時標準只是一隻手工很好,合格普通的玩具,不能給我大開眼界。
其實我想說的是創意的設計,就我上面所說的千值膠版天元:
- 扭動頭部可連動胸前眼珠活動。
- 小腿有一組彎曲關節,令站立時線條充滿張力,但當屈曲膝頭時,該小腿關節能保持自然的線條。
- 變態可動下不會穿崩。
- 美術方面,盾牌浮雕設計,同色系不同深淺,光啞面並用。
不要忘記這隻已出超過5、6年,上面某些設計已給自廠和其他廠沿用至今甚至用爛。

現時大陸廠那些合金玩具,給我感覺就是玩家想要甚麼就給你甚麼的慨念,你要合金就給你一大舊鐵,但不理解為甚麽某些位置需要用金屬。

你要高可動,就給你手踭腳踭180屈曲,但又沒考慮線條是否好看,由PG wing開始出現的大髀甲連動,作用就是屈曲時能保持線條自然美觀,可笑的某些玩具為加而加,出嚟效果不三不四。

那年流行Freedom,又加大大片背翼再光翼,一片不夠加多幾片,和大陸啲月餅包裝一樣,越浮誇越好。

一個令人驚喜/好的作品,應該是:
由作者自己所想的東西,去表達/展示給觀賞者,並不是觀賞者想要什麼就給甚麽。

Very good point ah.  發表於 6-1-2023 01:21 AM
bigbigfriend 發表於 5-1-2023 08:59 AM
師兄所提供的link我也看過,但這些和CCS toys的天完一樣,按現時標準只是一隻手工很好,合格普通的玩具, ...

好文幫推師兄無提我都無留意到依d細節位。
fallout8 發表於 5-1-2023 08:26 AM
同意,大陸廠d機設重係擺脫唔到向高達「致敬」依個老毛病,希望佢地將來可以揾到自己既風格。 ...

要點屈 要點摺 用唔用金屬 呢d對於大陸廠已經無難度
只係大陸少有自創出名的動漫 所以在外型上只有用他人的外型 就如所見都是似某動漫畫角色 令廠商唔使比版權而又容易d賣貨(或可以講容易d呃到人買)

我貪呢隻個樣似劇中及還原得晒劇中所有模式, 有無鐵無乜所謂

CCTOYS係正但我都係縑佢魔改左
hong1971 發表於 5-1-2023 12:53 PM
要點屈 要點摺 用唔用金屬 呢d對於大陸廠已經無難度
只係大陸少有自創出名的動漫 所以在外型上只有用他人 ...

師兄你係指邊隻?如果係講忍者龜,好似係有版權....
https://www.toy-people.com/?p=76176
bigbigfriend 發表於 4-1-2023 08:43 PM
千值係玩設計,唔係玩材料,上面圖細嗰隻全膠㖭(係成品,唔係近年模型閹割版),但我可以話現時冇一隻可超 ...

千值玩設計已經唔係一個吸引人賣點,其他廠既設計已經更多方面同多野玩,上色,用料,我覺得千值反而倒退,金合成份雖然唔可以用來定性一隻玩具是否好,但有合金比用膠料會好好多,手感會更好。

千值已經係無當初咁吸引,買pose plus 同ccstoys 會更多野玩,千值只會做一隻外型靚靚地玩具,唔會有驚喜。
馬仔 發表於 5-1-2023 06:33 PM
千值玩設計已經唔係一個吸引人賣點,其他廠既設計已經更多方面同多野玩,上色,用料,我覺得千值反而倒退 ...

千值當然唔係隻隻精品,也有不小甩碌嘢,我只是舉例何為一隻在設計上令人驚喜的玩具。
CCS toys我也說了很多次,現階段設計上只是普通程度,當然期待他們不斷進步。
至於Pose+這間我也大力贊同,原因是此公司有一個明確設計目標/方向:”完全變形合體下兼顧帥氣可動”,所以在產品一定會看到有趣新奇的設計,加上老闆就是設計師,要差也很難,我由黃金俠到現在所有全收/全訂。
千值練的SRX插至3300, 都要有心理準備呢隻會坐艇...
紅蓮聽日有得拎了
Hawk 發表於 27-1-2023 08:13 PM
紅蓮聽日有得拎了

其實可以今晚取, 但個SMS咁遲出, 收9PM, 唔趕了
網圖 - Box art updated