Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 千值練 RIOBOT 變形合体 天元突破 紅蓮螺巖

之前係YT聽過某大鋪偷步派左自己代理既ccstoys貨先而俾行家XYZ,依家老千做緊同一樣野點解又無人嘈?

千值殿係官店嚟架喎,唔係一般代理,佢一直做法都係自己派貨先,而且Flame toys鐵機巧啲特典都係得官店買或訂至有,你係出面鋪訂或買都係冇特典架

至於cctoys派貨我印象中,2間大鋪都係差唔多時間,不過就分批咁解,唔會好似千值殿同街鋪咁,有機會争成個月。不過仲有樣嘢唔同,街鋪賣千值嘢會冧價但係千值殿買就正價……
Hawk 發表於 14-2-2023 05:45 PM
千值殿係官店嚟架喎,唔係一般代理,佢一直做法都係自己派貨先,而且Flame toys鐵機巧啲特典都係得官店買或 ...

個人認為派貨次序應該係跟落訂日期而唔係跟同邊間鋪訂,如果佢真係做到咁大細超,咁佢不如唔好做批發,以後所有佢既產品都要落兆萬訂。
你當佢專門店咁睇就得,要行貨,要玩先,要特典,要限定版就要去佢度訂,我覺得ok既因為佢間鋪係旺區,而且你又可以上網訂,問題不大
fallout8 發表於 14-2-2023 07:21 PM
個人認為派貨次序應該係跟落訂日期而唔係跟同邊間鋪訂,如果佢真係做到咁大細超,咁佢不如唔好做批發,以 ...

其實我覺得你講的做法不可行,因為每間店舖通常開訂,也會有一個給客人見到的截訂日期(再加上一句額滿即止),即是很理想下,就算店舖能知道自己能取得多少貨,也會視付多少人訂了,才去決定訂多少,如果不是這樣做,一,各店舖鬥快下單,做成很多人也訂不到,二,店舖每次也要預算入貨的數量浮動量很大,訂貨多風險很大,太保守,訂貨少賺不到錢,眼光要非常準確,那樣高的風險又超低的回報,那有商人會願意做,照你的做法去做生意,我相信只有結業的結果,而且還會是在非常短的時間

Exactly  發表於 16-2-2023 10:35 AM
作為玩家,千值殿訂的一定是最早派的,我要第一時間玩到就去嗰度訂,就係咁簡單,我理得你出面幾時派、啱唔啱。
bigbigfriend 發表於 15-2-2023 08:59 AM
作為玩家,千值殿訂的一定是最早派的,我要第一時間玩到就去嗰度訂,就係咁簡單,我理得你出面幾時派、啱唔 ...

同意。其實千記都咁多年,一直都係咁做。想第一時間玩到就去官方渠道訂啦。

另外一個角度,我唔係太明,千記明明係香港公司又有官方實體店和網店,點解仲會同其他店訂呢? 會平少少? 或因為有其他方便咗? 如果有任何其他原因,咁解釋咗啦,Give and Take,邊有得著數晒ga。