Toysdaily 玩具日報

[分享討論] POSE+ STYLE series 勇者王ガオガイガー

k_dash 發表於 4-9-2021 08:47 PM
有一點想指正師兄,拆腳合體果度已經證明咗唔係必要(官方片有拆只係為咗清楚show比大家睇合體方法) ...

唔係呀師兄我係講緊轉地車合落去白色機械人隻手嗰度!唔係大合體!haha
第五適格者 發表於 4-9-2021 08:54 PM
所以有抱怨嘅師兄,快快手放張訂單出黎啦,我搵左旋轉拍賣現貨原價搵唔到,但又好想親身感受下幾咁伏同埋佢 ...

師兄希望你快啲感受到呢隻野!外型真係好正我可以企喺度望佢好耐haha
有冇師兄知道,隻勇者皇係唔係無說明書呀?????
有架!說明書嗰包野裏邊仲有一個圓形嘅綠色透明膠

今次勇者王比上隻天威嚟得更有滿足感,又大隻又多細節位,變形其實唔難唔心急慢慢嚟就得,頭其實唔駛拆條紅棒都郁到,係實小小啫。 唯一唔滿意係膊頭唔可以向後拗,争咁啲。
當拍埋合金魂同千值4G, pose+贏哂!

拆咗紅色嗰條個頭左右轉幅度大好多

前面師兄堆留言係咪諗得太多? 玩具鍾意咪買有錢咪買,出得好繼續捧場出得唔好送都唔要,玩隻玩具都咁多理論同壓力,點繼續做人落去……不過好老實講如果買幾千蚊玩具覺得有壓力同好大期望既就真係唔好買,佢只係一件玩具唔值得你用咁多腦細胞去補完佢既缺陷,仲想買既就信我哩隻嘢有買貴冇買錯!

Totally agree. So much complaints for such little things... :D  發表於 5-9-2021 01:40 AM
takduck 發表於 4-9-2021 09:47 PM
拆咗紅色嗰條個頭左右轉幅度大好多

咦? 你隻手揸果粒嘢我冇既?
Hawk 發表於 4-9-2021 10:15 PM
咦? 你隻手揸果粒嘢我冇既?

係呀嗰粒野呢盒野冇啊架lol
ToyKnife 發表於 4-9-2021 08:35 PM
師兄,我明白你意思,而我正正就係講從來無被迫落訂,你明白嗎?

抱怨產品或QC有很多問題,是可以。但落 ...

所以我咪話閣下唔明個重點所在囉,今次P+出的資料,唔單單是係少嘅問題,
而係佢將一啲明明可以處理得更好嘅設計(睇返笨大隻勇者王,大家都會明我講咩啦),以一個本人稱之為“渣流攤”嘅方式去處理;並且選擇唔公佈。
就如在下之前嘅回帖所講,點諗都諗唔到以P+呢間廠嘅技術,架機要拆咁大塊件先合到體掛?都仲未計裝支螺批又要拆拳頭又要裝轆棍仔添。
未搞清楚就落訂故然之係消費者本身有問題(呢一點在下從來無否認過),但隱瞞這種低級設計的廠方又點會無問題呢?
本人係咁少資訊嘅情況下購買呢個商品,係因為相信呢間公司有心有誠意去做好件玩具,點知出到黎個設計係咁嘅,呻幾句都算係咁啦!

kk31 發表於 4-9-2021 10:43 PM
所以我咪話閣下唔明個重點所在囉,今次P+出的資料,唔單單是係少嘅問題,
而係佢將一啲明明可以處理得更 ...

人地3千幾買隻玩具,都無謂潑人冷水啦,唔通我話佢隻加里昂個頭太細,肩又太闊咩?
哈,在下只係是其是,非其非啫。小弟從來都話P+嘅做型同可動真係贏人哋九條街㗎,只不過係個變形設計輸返人家七條街啫。仲有兩條街跑贏嘅
kk31 發表於 4-9-2021 11:11 PM
哈,在下只係是其是,非其非啫。小弟從來都話P+嘅做型同可動真係贏人哋九條街㗎,只不過係個變形設計輸返人 ...

我只係覺得腳短短,表明一岩一忽,腳掌好核突

我呢啲老人家睇唔慣
今晚玩咗一輪,十分滿意。
呢隻係我第三隻 pose +,老實,三隻都有少少QC問題。
天威,藍色嗰隻其中一邊手踭特別鬆。
哥頓,左邊膊頭圓盾小飛機收納機關裝錯位置,要拎去換。
GGG,今次問題比較少,只係里昂左邊眼金色花咗一大笪,當然樣衰,不過自己油一油都好簡單。
Pose+ 、AT 兩間公司都做得唔錯,玩左幾隻,以上小問題真係比較多,未及笨大。

淨係講呢隻 GGG ,本來機設已經好玩,
做到變形合體之餘、合體之後外型靚,夠實淨,
可以放心拎上手擺pose。
更難得係關節充足亦設計得effective,
GGG 本身設計複雜亦掗拃,好多有型pose都輕易擺得出 ……
由外型到手感,我覺得甚至好過天威。

依家已經九月,我相信呢隻嘢會係我今年最滿意嘅玩具。
未來可見可以挑戰佢嘅,可能剩係得韓國仔嗰隻百獸王。

eddiem249 發表於 15-11-2020 11:57 PM
另一點怪異既係,加里昂對手同肩咁粗壯,但係變形時係摺去背部,先再同架飛機合體,但係合咗體後,架飛機又 ...

追返九個月前舊post ,師兄眼力驚人,依家個答案以乎係:架飛機背部塊板直接除去,所以唔洗再預空間去處理塊板,甘就可以留到最大空間去放對手入飛機背部入面,所以合體後飛機可以好貼個身。