Toysdaily 玩具日報

[分享討論] POSE+ STYLE series 勇者王ガオガイガー

Hell and Heaven !!!
yugi 發表於 3-9-2021 05:34 PM
某程度上唔係咁鍾意"達達"聲的關節, 郁親都有聲基本上屋企有人或夜晚都會變左玩唔到 ...

其實我某程度上都覺得lu兄係用跳齒關節用到大過火,哈哈,不過呢啲都可以叫做風格之一,跳齒關節係硬淨啲,大幅度扭係爽但要細微調整動作就無咁方便
Garycharm 發表於 3-9-2021 06:59 PM
Genesic GaiGar,合金魂靚d。

雖然我有份笑,不過公道講,合金魂唔差。

話哂當年笨大做GGG果陣真係有响好多細節上落心機,當年佢一路公佈情報果陣真心覺得感動,制作有誠意,合體後個外型係衰啲,不過都算係做咗平衡(個人覺得佢最終目標係放响SGGG度,GGG只係個中途變形形態)
九月最話題性玩具,有批評先代表呢隻GGG有人氣。
君不見METAL BUILD連被人「插」既機會都無?

勇者王玩具一貫難盡善盡美,印象中每隻都被人批評過。可能原設本來就複雜,玩具化難度很高。
MAX GGGG會解體;BANDAI 合金魂造形太薯;千值練GGGG不能變形。
最後大家還是「真香」花錢去買。

師兄你個櫃都放左唔少好野wor
fallout8 發表於 3-9-2021 11:58 PM
師兄你個櫃都放左唔少好野wor

我呢啲皮毛嚟嘅!呢度大把師兄多過我
takduck 發表於 3-9-2021 07:11 PM
我冇玩過合金魂,但係我睇片見佢啲變形好俐落!

合金魂重點係努力將劇中變形合體盡量實體化,以一個死忠fans角度佢真係算唔話得,好多細微位真係由fans角度出發,如liner gao穿過gaigar要推過少少中線去發動個機關令條腰變粗(劇中的確係穿入去後會過少少再彈回中線做出煞停烈車),gaigar對腳插入drill gao lock住,stealth gao個底盤摺入去,合體扣上去又係又係好俐落,呢啲要玩上手先會感受到
bunnyyau 發表於 3-9-2021 11:55 PM
九月最話題性玩具,有批評先代表呢隻GGG有人氣。
君不見METAL BUILD連被人「插」既機會都無?

主要係就得分體就合體外型比例唔靚,就得合體就分體外型衰,設計上佢係有啲上重下輕,成件嘢個重心會偏後,可動又會礙於造型,要平衡得好唔係易
kk31 發表於 3-9-2021 10:22 PM
從來沒有人説過是被迫落訂的,怎麼來來去去都是'被迫落訂的'?

有的只是抱怨這公司發佈的資訊不足(嚴格 ...

或者你看多幾次我嘅內容,攪清楚個邏輯我哋先再討論。風險管理係比喻,但邏輯係要嘅。
ToyKnife 發表於 4-9-2021 02:21 AM
或者你看多幾次我嘅內容,攪清楚個邏輯我哋先再討論。風險管理係比喻,但邏輯係要嘅。 ...

閣下所講的是跟據現時狀況所作出的道理,那位師兄所抱怨的是”現時狀況”的不足
其實講來講去都係廠商係開訂時公佈既資訊不足,只放幾張高清圖上網就算數,我尋晚睇完幾段開箱片,其實件玩具造型同可動都好出色,唯獨是佢果種類似Diaclone式既變型合體未必人人都接受到。
好多人口中萬惡既笨大就做到依樣野,公佈GX-100時已放左段CG片上網,裏面清楚講明條龍係點變有咩野玩,d人一路睇住條片小條龍有幾唔惦一路決定訂唔訂件玩具。唔講笨大依d大集團,就講十幾年前Hottoys,當時佢未算大公司,佢每公佈一件新產品時,都會造隻樣版放係兆萬間鋪俾買家慢慢聞去決定買唔買。
ToyKnife 發表於 4-9-2021 02:21 AM
或者你看多幾次我嘅內容,攪清楚個邏輯我哋先再討論。風險管理係比喻,但邏輯係要嘅。 ...

算啦師兄, 要明既就會明, 我都睇完就算....我自己覺得, 每件玩具都有佢既吸引力, 要揸左上手玩過先會知道符唔符合自己心目中所要求既感動, 所以, 加油!
現在希望 Pose+ 會取其它勇者版權,雖然不是隻隻喜歡,但現在只得千值一間肯出,暫時也只有出超重神…
fallout8 發表於 4-9-2021 09:24 AM
其實講來講去都係廠商係開訂時公佈既資訊不足,只放幾張高清圖上網就算數,我尋晚睇完幾段開箱片,其實件玩 ...

呢點同意, 今次GGG我收貨後我覺得件貨本身係可以接受既
但Pose+廠既操作我就唔太受啦
合體過程保密咗, 要換件無講, 延期又遲公佈

又或者你都留意下人哋個重點放係邊先再討論吧,

由於閣下提出'被迫落訂'這種似是而非的論點,還要在不止一個帖中提及, 所以在下才有以上回覆,

任何人只要付出真金白銀去購買了一件貨物, 除非佢吵著要退貨退錢, 否則就已經算是承擔了所有後果,

在呢種情況下對自家購買的貨品表達一些意見究竟有什麼問題呢?

在下提出的, 最多都算係"事後孔明", 呻自己做了笨蛋吧!

閣下又何必浪費精神, 用一些似是而非的所謂大道理, 大邏輯去評論人家呢?