Toysdaily 玩具日報

[分享討論] POSE+ STYLE series 勇者王ガオガイガー

炎龍騎士 發表於 3-9-2021 02:49 PM
我認同你講每人審美眼光唔同 , 不過唔係只要同自己既眼光唔一樣就要去串人囉 ...

呢個世界咩人都有! 所以我已經練成咗 人哋講乜嘢! 自己鍾意 就買, 雖然我對呢隻ggg有批評, 因為佢真係有一啲位做得唔好! 但係我都會照買hahaha! 因為兒時回憶
taifat 發表於 3-9-2021 02:49 PM
外型一流,但變形要拆件,真係對唔得住3千幾蚊呢個價錢,不如唔要變形,售價好可能2千內可以,橫掂都係變一 ...

2000內就難啲!pose+ 唔 可以變形合體 嗰啲都二千幾
看完這幾日的影片之後, 真心認為POSE+這次的勇者王是個半失敗的作品, 亦令小弟對POSE+以後的出品抱有極大疑慮,
雖然它的外觀及可動度非常好, 但變形和合體的方式對於我來說就真的不能接受, 先不論改變了經典的火車穿山窿模式和腳部複雜的變形方法(這兩部份雖然不是太滿意, 但尚可接受),
只是背部需要拆下那麼一大塊東西才能合體和裝上鑽頭需要拆件加件一大堆就已經是兩大敗筆了, 最重要的是在所有前期的資料中這家公司根本沒有提到任何的變形和合體方法. 如果早就知道的話我幾可肯定不會入這個坑, 現在就有一種上當了的感覺.
人家笨大雖然在比例上強差人意, 但它的變形和合體方法簡易並忠於原著, 把玩感又好, 並且比POSE+的價錢平差不多了一半, 以三千多元的價錢來說這隻勇者王真心不值, 看來跟著出的黃金馬迪真的要三思, 三思, 再三思才決定入不入手了, 個人來講除非黃金馬迪的設計真的一絶又或是價錢十分便宜, 否則的話對POSE+這個品牌算是行人止步了
炎龍騎士 發表於 3-9-2021 02:49 PM
我認同你講每人審美眼光唔同 , 不過唔係只要同自己既眼光唔一樣就要去串人囉 ...

師兄唔洗甘介懷既,討論區從來都係今日我暗串下你,聽日你明串下我先好玩,今日為一件玩具拗到死去活來,第二日又為左另一件玩具再拗過,只要唔係去到人身攻擊、批鬥或起底依d行為,我又覺得無咩所謂既。
fallout8 發表於 3-9-2021 03:38 PM
師兄唔洗甘介懷既,討論區從來都係今日我暗串下你,聽日你明串下我先好玩,今日為一件玩具拗到死去活來, ...

完全認同師兄講法! 所以我喺度只會討論件玩具嘅好處同埋壞處!而會唔會去批評人哋鍾意定唔鍾意:)
落訂前真的要考慮清楚。開訂時有多少infromation available,自己落訂就是認為及同意當時資訊已足夠自己做落訂的決定。應該不存在「在資訊不足情況下被迫落訂」的情況。

例如玩家是個很需要知道變形和合體方法才滿意的,廠商一日未公開變形和合體方法就不要訂了。
不過話時話,依一兩日發現既問題,我相信就算之前去信和現時點行到腳斷都無可能察覺到

頭先再睇一次啲片, 覺得 合體 之後其實個膊頭都好似幾大舊, 因為火車變身係將中間 火車反出去所以膊頭嗰一個位會變咗厚咗
takduck 發表於 3-9-2021 04:08 PM
頭先再睇一次啲片, 覺得 合體 之後其實個膊頭都好似幾大舊, 因為火車變身係將中間 火車反出去所以膊頭嗰 ...

同感, 如果可以摺入去就冇咁厚, 或許可以限度地火車損山窿
我今晚唔得閒,要聽日先出旺角拎貨。

個人就唔係太要求「完全變形」。
為左避免爛件/刮花,拆件我覺得可以接受。
某程度上唔係咁鍾意"達達"聲的關節, 郁親都有聲基本上屋企有人或夜晚都會變左玩唔到
bunnyyau 發表於 3-9-2021 05:17 PM
我今晚唔得閒,要聽日先出旺角拎貨。

個人就唔係太要求「完全變形」。

原來香港已經有貨?
ToyKnife 發表於 3-9-2021 03:59 PM
落訂前真的要考慮清楚。開訂時有多少infromation available,自己落訂就是認為及同意當時資訊已足夠自己做 ...

現在問題就是依家唔少銷售手法唔訂就基本上無現貨

今晚有得玩haha
yugi 發表於 3-9-2021 05:36 PM
現在問題就是依家唔少銷售手法唔訂就基本上無現貨

我明白這是現況,但仍然是「不存在在資訊不足情況下被迫落訂」。

簡單來說就是落訂的人能接受「不清楚的風險」,不能接受而要清清楚楚的唯有等現貨,沒廠價現貨而要付「炒價」的那部份是風險溢價(risk premium) ,是自己不願承擔「不清楚的風險」而要付的市場價格。或量力而為直接SKIP了不要買便好。另一個情況係該產品出來如垃圾一樣被市場唾棄,未訂的能以低於訂價入手,訂了的人成了白老鼠。

抱怨一兩句是正常,但其實各自都面對自己的決定(從來不是被迫的)的後果,對嗎?