Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 【千值練】真三一萬能俠黑三一公佈!

luciferdark 發表於 5-7-2018 08:11 AM
金屬撞金屬, 粒所謂補件仲要用螺絲加外力。

如果落潤滑油, 我寧願用番原裝粒POM。

我都有睇 luciferdark c兄 d post wor ... 而你解決方法亦有睇。
只係冇 reply c兄 ja ...

多謝  發表於 9-7-2018 08:28 PM
hongman15 發表於 5-7-2018 06:01 PM
咁各位其實覺得呢一隻,值唔值得入?

15兄!我有買!雖然隻紅三一係貴同關節有問題之後!我覺得係買得過既!隻野其實係好靚!
斷腰的問題我也看過師兄們的處處分享,但裝回去,扭了幾下還是又脫出了。再裝,一樣是又脫出,也加了紙巾加厚,還是一樣啊。
luciferdark 發表於 5-7-2018 10:34 AM
出個位台灣人其實好好啊, 粒野唔算貴,
問題係香港個條友。

I missed your post , can u share your way again????
Lawchee 發表於 5-7-2018 08:46 PM
我因為覺得口罩樣才是黑三一,進化到真三一都無埋由跟紅真三一 一樣樣子的吧? ...

黑真三一有口罩
追風 發表於 6-7-2018 04:52 PM
斷腰的問題我也看過師兄們的處處分享,但裝回去,扭了幾下還是又脫出了。再裝,一樣是又脫出,也加了紙巾加 ...

師兄放心,其實什麼補件也不需要。

問題其實是連接腰的關節比連接胸的關節鬆,反過來說,是連接胸的關節比連接腰的關節緊, 以至上身左右轉的時候,整個腰關節不是承受胸關節的力,而是整個上身轉動的力。

我的解決辦法是

1)將模型膠水點在腰的金屬圓柱,和連接胸和腰的膠件的半形球體內,然後讓它們各自風乾。目的是增加組合後的腰關節可以承受左右轉動時的力。

2)將連接胸和腰關節的膠件上的球體,用砂紙/金屬工具慢慢的打磨,目的是減少轉動的阻力。這一個步驟最花時間,因為膠件其實都幾硬淨,但可幸是它的硬度可以使我放心的去打磨而不需要太擔心打磨得太利害。慢慢的去平均地打磨,然後將膠件插入上身。我打磨的準則是如果插入後手拿著膠件都可以易轉動,那就叫完成。

1)+ 2)後,我的真三一就重生了。

我亦在背後加了一塊軟膠,目的是去為幫助上身的關節,以免站立久了有關節的鬆弛。或者師兄都可以參考一下。

百鬼咁夜行 發表於 7-7-2018 10:17 AM
師兄放心,其實什麼補件也不需要。

問題其實是連接腰的關節比連接胸的關節鬆,反過來說,是連接胸的關節 ...

謝謝啊,真厲害,找時間來試試看,非常感謝。
不明白大家什麼心態,之前如果知紅三一無上金屬色及上身有轉動月問題是要動手或用改件解決,本人絕對不會買。
lukyuet 發表於 7-7-2018 04:10 PM
不明白大家什麼心態,之前如果知紅三一無上金屬色及上身有轉動月問題是要動手或用改件解決,本人絕對不會買 ...

這個就當然啦,有早知就無乞兒。既然已訂,唯有各出奇謀解決。
Lawchee 發表於 7-7-2018 05:37 PM

無錯師兄,我就係訂左,所以唯有盡量救下佢。

如果唔係腰既問題,佢會係一個幾好既真三一。

百鬼咁夜行 發表於 7-7-2018 06:19 PM
無錯師兄,我就係訂左,所以唯有盡量救下佢。

如果唔係腰既問題,佢會係一個幾好既真三一。

似乎大家都無奈選擇不裝背翼,我那格12吋專櫃恐妨都未能容納。
Lawchee 發表於 7-7-2018 05:37 PM

而家有早知!點解重要做乞兒!
lukyuet 發表於 7-7-2018 04:10 PM
不明白大家什麼心態,之前如果知紅三一無上金屬色及上身有轉動月問題是要動手或用改件解決,本人絕對不會買 ...

Ching係唔係想講紅色已經咁大問題,點解重要訂黑色?
如果有買RIOBOT隻帝皇,真三一推薦買埋,齊一對好有滿足感。
黑真三一我選擇PASS。
個人認為,1唔係原著產物,2定價貴,3新造形無驚喜
bunnyyau 發表於 8-7-2018 12:13 PM
如果有買RIOBOT隻帝皇,真三一推薦買埋,齊一對好有滿足感。
黑真三一我選擇PASS。
個人認為,1唔係原著產 ...

如果會出埋2號3號就真係有滿足感,最怕又係嗰d永世得1號,然後就冇然後