Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 【千值練】真三一萬能俠黑三一公佈!

人地易爛,你自己就可以更易爛?
人地做得差,你自己就可以有藉口做得更差?
專心做好自己嘅產品,突破自己唔係更好?唔好下下搵藉口俾自己得唔得?唔好下下乜都同另一D廠比較得唔得?

同意 唔明d人咩心態  發表於 14-7-2018 11:02 AM

玩家真金白銀買玩具會貨比三家也很正常,但老千自超獸初版部分批次有爆肩問題之外,之後出品其實都唔算有太大問題,當然紅真三一唔上色及有批次胸腰ball joint易甩係#打的,但相信係佢地用啲二三線大媽工場係農曆年左右趕工所致,之後幾隻mospeada同ludens都算好品質了,啲一線大媽廠應該都只為笨大生仔,但同期笨大產品出來也不見得品質一流就是了:o

另外呢條thread應該是說老千黑真三一罷,件野未出就咁多先知插定先,等多兩星期咪知今次隻實物應唔應該插囉,我都訂咗,佢係出得唔好我都好樂意比腐皮的:^
追風 發表於 14-7-2018 01:41 AM
千值練的這幾支高價產品,幾乎都有事;大家都是買來,一玩就出事,當然心裏不舒坦,自己能力強會修便好,但 ...

看看EX合金,就曉得後塵會如何...拭目以待...要是在怎麼爛下去的話....那就不意外
MP562 發表於 14-7-2018 05:55 PM
看看EX合金,就曉得後塵會如何...拭目以待...要是在怎麼爛下去的話....那就不意外 ...

ex合金正因為大足料了
外殼合金, 關節硬膠
時間一耐自己承受唔到重量

而千記d玩具雖然有合金, 但拎上手也沒ex合金重
佢亦有公佈一d圖片邊度地方用合金
gamelife 發表於 15-7-2018 12:56 PM
ex合金正因為大足料了
外殼合金, 關節硬膠
時間一耐自己承受唔到重量

當年隻超獸同天威就係同一情況,錯估物料強度,就睇下自那之後有冇就呢方面作出改善吧
外殼用膠,主要受力關節用金屬。上色唔好用D古怪料。
千值FB 剛出了相。看來今次是有上黑色而不是原膠色。終於見到面口!竟然係黑三一面⋯⋯咁又唔可以當係真三一的別色版,呢個感覺好有趣⋯⋯{:1_215:}
千值link:
https://www.facebook.com/184638341666064/posts/1384918481638038/

p.s. 選擇相册貼唔到相⋯⋯希望有師兄轉貼吧,返緊工攪唔到
ToyKnife 發表於 20-7-2018 11:47 AM
千值FB 剛出了相。看來今次是有上黑色而不是原膠色。終於見到面口!竟然係黑三一面⋯⋯咁又唔可以當係真三 ...

本身一開始戈張圖已經系黑三一面相吧?

而家一天光晒唔洗嘈, 訂都唔洗訂. 正確D你想訂都沒.
接下來等出貨玩成品了
gamelife 發表於 20-7-2018 01:03 PM
本身一開始戈張圖已經系黑三一面相吧?

而家一天光晒唔洗嘈, 訂都唔洗訂. 正確D你想訂都沒.

是嗎? 可能我沒留意,我只記得D相全部都有頸巾遮住塊面{:1_215:}

p.s. 其實還有店開"海外版"訂
RIOBOT 真三一萬能俠1 黑色版 樣辦評測

RIOBOT 真三一萬能俠1 黑色版
現在接受預訂中!
(香港地區因為預訂數量已到達限定數量,預訂於7月9日時已結束)

因為於官方網店D4TOYS.COM的預訂會於7月26日優先寄出,
而於實體官店千殿的訂單亦可優先於727日至31日,
按預訂時選擇取貨地點到千殿或ACG會場千練展位取貨的關係,
現在已經有近乎成品的樣辦到手,可以為大家深入介紹了!

(本品日本地區及日本以外地區各限量1,200隻,
日本以外地區當中有300隻為香港地區的限定數量。
所有於D4TOYS.COM或千殿以外的訂單將於2018年9月發貨。)

這就是包裝彩盒。

配色是象徵性的黑綠配搭。
新規造型的特效配件、流血一樣的眼睛,
彩盒印著頭部的特寫圖,強調了黑色版的凶惡。

彩盒的另一面。
因為附屬品和通常版的真三一萬能俠不一樣,
設計上亦有所改變。

好吧!
由於整體的製品規格已經於之前的網誌讓大家看過,
這次我們將重點介紹新規的部份。

RIOBOT 真三一萬能俠1 黑色版」的造型本身
是和去年發售的「RIOBOT 真三一萬能俠1」一樣,
但是通過改變配色和追加新規配件,
表現出和通常版「真三一萬能俠1」形象截然不同的「另一款」真三一萬能俠商品。

與「漆黑之最凶三一萬能俠」之名相符,
強大而黑暗的機械人就此誕生。

當然,産品由Dynamic企劃監修,
坂本洋一(Chemical Attack)負責外觀,
加上為人熟悉的T-REX負責機構設計
與及studioRECKLESS擔當新規造型開發協力等,
開發陣容非常豪華。

RIOBOT 真三一萬能俠1最明顯的分別,
就是上色和新規造型的特效配件。

試著和過去發售的「千値練×T-REX 黑三一萬能俠」並排看看,
壓倒性的體積差距一目瞭然。

「千×T-REX 黑三一萬能俠」・・・頭頂高約155mm
RIOBOT 真三一萬能俠1 黑色版」・・・頭頂高約200mm

高度差,足足有45mm!!

纏繞在頸部狀像圍巾的特效件,
亦是特別以黑三一萬能俠為主題的新規部件。

特效件採用PVC透明材料製成。
因為有著「正在散發三一線」這個玩具原創設定,
綠色的部件,以獨特的造形和漸變色營造出像火焰般燃燒起來的感覺。

建議將光源放在背後,
讓透明部件看起來像發光一樣,
氣場會立即提升不少!

因為被特效件遮擋著一般很難看到的面罩部份。
密封的護面罩造形,被施以很酷的銀色塗裝。

讓人有黑三一萬能俠錯覺的赤紅血淚線是標誌性的特徵,
額頭部份則採用透明部件形成。

黑三一萬能俠為人熟悉的鋒利刺錐也是新規造型。
因為可動範圍廣闊,可以享受各種充滿動感的姿勢。

飛翼的内側以金屬紅色表現,
模仿黑三一萬能俠斗蓬的形象。

只要充份利用各個可動機關,擺出交叉雙臂的動作就如照片一樣輕鬆。

鐮刀。
有著超過真三一萬能俠本體的長度。
因為採用金屬材料,不會輕易彎曲。

必須要提及的是尖端的特效配件!

裝上特效件,和鐮刀的刀刃重疊後看起來就像矛一樣。

展開刀刃時就是這種感覺。
比起通常的鐮刀,感覺變得更強而有力,
和黑色的身軀非常相襯。

使用附屬的專用台座,可以飛行的姿態擺飾。

也可以像這樣穩定地揮舞戰斧。

將配件組合起來的話也可以獨特的風格把玩・・・。
因為本産品是原創的三一萬能俠
希望各位玩家可以不需受原作的形象束縛,
盡情發揮創意和想像痛快把玩。

以上,就是 RIOBOT 真三一萬能俠1 黑色版 的樣辦評測!

死火...一聽到係可能全上色之後就覺得越來越順眼...睇定啲先都係
在fb問腰有無改善,都唔回覆。
重点係呢句“希望各位玩家可以不需受原作的形象束縛,
盡情發揮創意和想像痛快把玩。”
脛圈唔加特效時有D古怪,希望唔要特效時可以拎走