Toysdaily 玩具日報

樓主: wingjapan123

[最新報價] 精分似進取咗?減價戰?

bunnyyau 發表於 10-3-2015 06:02 PM
果次係千值練RIOBOT既ZOE Jehuty(小島秀夫既GAME)
孤主第一日開訂,一如以往精口口口未開。個排比較忙好 ...

師兄你搞錯左少少野...
佢所謂既減價,係睇佢開訂之外佢個訂價有冇減...
或者係睇佢間鋪現貨價係唔係平過訂價...
而唔係睇出面個街價...
例如:你訂200,出貨時出面街賣180...
假如佢個訂價由開訂到截訂都冇減過既話...
咁佢就會收返你訂個個價錢...
始終訂野唔一定最平,但一定有貨...
點計訂玩具也要接受風險!有貨可能會貴!等等等!其實一路上都係因為有人將玩具炒起個價格!我認識大部份玩家都係只買不是用來做生意用!其實如果價錢不是太大分別的玩具,其實買現貨就會減低受氣的事情發生!
bunnyyau 發表於 10-3-2015 06:09 PM
有年聖誕去抽一番賞,果陣孤主斜對面有間散賣一番賞。
抽左成千蚊,剩底幾張,肯定中A賞,好衰唔衰無晒錢 ...

其實我想知鋪頭比人抽一番賞,而一番賞就好興有last賞去吸引抽埋鑼底橙,佢地會唔會將last賞連同最後一抽送出?因為我睇中左某套一番賞既last賞,好想要但又唔想被佢地呃,有無師兄有經驗?:67:
通常去孤訂多, 幾十通常都等到貨先算, 呢排隻隻爭100, 就去諗住改單。一如既往, 話最後定價減會減返, 咁佢高狄安已收左, 格離仲開收平100, 就問你地最後幾錢? 佢竟然答我千零蚊。。。。佢partner聽到都笑, 我就比次機會, 哦一聲就算。
花少爺 發表於 10-3-2015 07:55 PM
其實我想知鋪頭比人抽一番賞,而一番賞就好興有last賞去吸引抽埋鑼底橙,佢地會唔會將last賞連同最後一抽 ...

如果你真係淨係想要最後個隻...
我建議你直接買好過抽...
我自己就唔會係香港抽一番...
一來網上成日話D鋪頭幾SET放埋一齊抽...
又話抽完唔貼上去等等呢D既傳聞...
所以我寧願畀貴少少買好過...

我從來都吾信呢D"抽"一番獎.....  發表於 10-3-2015 11:13 PM
不能同意更多。  發表於 10-3-2015 10:38 PM
小堅 發表於 10-3-2015 04:38 PM
我次次都唔改,拎貨時佢自動幫我減返... +1

其實好簡單,佢部收銀機係入Code出單...

你說的有D不正確!
孤仔收銀機入Code收訂和拎貨CODE是不一樣!
機於你指收訂和拎貨CODE是一樣,所以早訂貴會跟遲訂平會收番平!
不知有否解錯你意思? 但如果相反呢! 那早訂平會跟遲訂貴會收番貴!
所以正確是收訂code會在完訂後洗去!到可拎貨時會再入CODE,不同訂價會不同code!
總之早訂貴會否跟遲訂平會收番平,最後都是後孤仔老闆及店長!
(申利:小弟試過早訂貴了,拎貨時說尾數仍是舊尾數,沒減到遲訂平一樣尾數,要小弟提至減番)
cccccto 發表於 11-3-2015 12:33 AM
你說的有D不正確!
孤仔收銀機入Code收訂和拎貨CODE是不一樣!
機於你指收訂和拎貨CODE是一樣,所以早訂貴 ...

我既意思係拎貨個時個Code...
唔係訂貨同拎貨個時同一個Code...
因為訂貨個Code只會顯示100蚊 / 200蚊訂...
而拎貨個Code就係顯示尾數...
兩個Code係唔同,但一樣會顯示貨品名稱...
所以我叫大家留意下,入價錢收錢同入Code收錢唔同既地方...
(原因係我見佢每次有新貨返,就會係個收銀機到入Code,所以訂同拎個Code一定唔一樣)

所以我就話如果入Code收尾數早訂遲訂都係一樣...
(因為同一個拎貨Code冇理由會有兩個價錢)

但如果係跟單收錢,因為有早訂遲訂價錢問題,所以就唔會顯示貨品名稱...

我唔知你係邊間鋪訂,我係信和個間我畀左張單,見佢入Code再講尾數...
我訂得最多係神話同埋魂Shop個D,次次佢都有減...

Ching訂單是有印ITEM名.....手寫是防訂單放得太久D字退色及說明訂價幾錢先寫!  發表於 11-3-2015 04:35 PM
明白!所以訂單貨品item名係手寫,取貨後張收據上貨品item名就係機印。  發表於 11-3-2015 04:18 PM
我都是信和個間訂的!  發表於 11-3-2015 11:37 AM
原來是我解讀錯你意思!  發表於 11-3-2015 11:36 AM
宇宙之王者 發表於 6-3-2015 04:24 PM
其實結論會唔會係: 孤仔,成日獅子開大口,食水深,但比貨準. 精分,SERVICES差,但價平,咁我地先等精分開訂價, ...

Sorry....我唔係好認同,孤仔開訂係比較貴,係因為佢比較早開訂,就好似樓主所見的情況一樣,對手出左價就會更改,亦唔存在早訂左要捱貴貨,因為他們收錢都係收最終的訂價

其實我真係吾明,對於早開同開貴...可以有セ好不滿,一來佢吾一定係最貴,同埋覺得貴咪等米青,等其他shop law,又無人迫你訂,反正米靑實係睇住佢來打,(做成佢開先實貴的效果,但有時甚至只係一樣價,邊間古惑D?)
又吾等得又要搶訂,跟住又話人開貴...真係比個大爺你做
我唔覺得孤仔 D service好得去邊,
個幾條粉蛋成日黑口黑面咁
問許野又冇咩反應
davehammer 發表於 11-3-2015 04:26 PM
我唔覺得孤仔 D service好得去邊,
個幾條粉蛋成日黑口黑面咁
問許野又冇咩反應

其實我覺得兩間都差唔多, 都係冇乜禮貌, 講句多謝都冇......:38:
goldwater 發表於 11-3-2015 04:52 PM
其實我覺得兩間都差唔多, 都係冇乜禮貌, 講句多謝都冇......

現在D零售街舖有機多好禮貌,除在大百貨公司外!
唔要求得咁多!
在街上人又有機多好禮貌!(包括我自己)

你買野拎貨落訂又有冇時時"唔該"前及"唔該"後?
我最近都有揾孤仔訂嘢! 喺信和2樓, 我又唔覺佢無禮貌啵! 有問有答, 俾完錢攞玩具佢都有講句3Q! :36:

cccccto 發表於 11-3-2015 05:09 PM
現在D零售街舖有機多好禮貌,除在大百貨公司外!
唔要求得咁多!
在街上人又有機多好禮貌!(包括我自己)

你買野拎貨落訂又有冇時時"唔該"前及"唔該"後? <= 我買野+落訂+拎貨又真係有唔該前唔該後架喎{:1_203:}

個客買完野講句"多謝"幾時變得係高要求??   :44:
takeshi 發表於 11-3-2015 04:16 PM
其實我真係吾明,對於早開同開貴...可以有&#12475;好不滿,一來佢吾一定係最貴,同埋覺得貴咪等米青,等其 ...

唔係不滿,只不過討論開就拿出來講,況且係事實,冇話偏幫某一方,0吾駛甘大反應