Toysdaily 玩具日報

查看: 30329|回復: 168

[最新報價] 精分似進取咗?減價戰?

近來將精分和一樓做咗個對比!精分個價進取咗!
好似聽到我地回應一樣!

勇者金鎚!  一樓開訂時129x精分開就113x
Ex海龍!    一樓開訂65x 精分開訂56x
剛收到師兄小堅通知!一樓照去馬!

勇者金鎚!  一樓!113x 日版  精分113x
Ex海龍!    一樓版56x   精分56x
嘩精彩到呢!希望各位報價!

嘩!好進取!

一來孤X會跟返價,二來當佢真係平又點?吾比貨,拖你貨,玩你,比錢佢賺仲要倒轉比佢玩~比佢D後生sales串~做個米青sales就以為自已睇住間店..巴屎閉.....

作為一個玩家,現在香港賣玩具的有很多,但唔流通!我都認為訂貨係保証有貨,但好多時個訂貨期好長!好像買保險一樣!唔係幫邊個!買玩具要集中!只有三幾個地方可以去睇同買。好明白個個人要求唔一樣!
總結去睇!都係小選擇,唔係得一二間店!會開訂的只有好小數店!買家都明有一定的風險!所以只能說,要有貨就唔可以睇升跌!只能買個安心和放心!買要低入,賣要高出。呢個問題吵唔完!到最後都只能,買同唔買!點解會出訂。。。。呢個就可能要等其他師兄解釋!我個人認為就係已前代理會問店要拿幾多貨!就好睇個老細眼光,但有個聰明老細就想到如我我預先被玩家睇到有乜商品出,可以睇到幾多人訂就對正要落幾多貨。從這方面只係做一個轉手,食一食個批價個位。如個貨件多人要,可以唔洗想入多幾件賣都仲掙!所以先出現未出先訂!點解今多人吐苦水!
就係一點人將玩具用來炒賣!通常都係知情的人事!
知道邊點小貨,邊點有價值!就大量入貨!令批發cut訂!大家先有今多話題!
反對將人地的童年記憶<===姐!(玩具)用來炒賣!
其實玩家有訂開玩具都知有呢個問題所在!只能無奈!
不過做店都會有好多死貨!有時買貴唔係好多就被小小人&#25379;支持下佢地存在的價值!
全個人意見!!
我討論!我係6+1點!
吹漲
其實姑仔開訂真係早, 有師兄話有乜標準,
我會睇返日本online shop為標準, 姑仔好多時雜誌一出yen價就開訂,
之後先睇返對手黎減, 亦有試過唔減, 所以如果介意價錢, 唔好咁早去姑仔訂,
等埋日本online shop & 其他對手開訂都未遲.

所以如果介意價錢, 唔好咁早去姑仔訂-----完全同意,成件事根本就係甘簡單....  發表於 12-3-2015 03:30 PM
完全正解,呢個先係一個精明消費者既做法...  發表於 12-3-2015 02:59 PM

A︰係孤店訂野訂貴左。
B︰甘你要平就吾好幫襯佢。

A︰我最後都有俾埋餘數架。但我都要唱佢,吐吐苦水。
B︰甘你要平就吾好幫襯佢。

A︰精店開訂平佢一魚,街貨平佢一魚。佢「食水深」,我最後都有俾埋餘數架,但我都要唱佢,吐吐苦水。
B︰都話你要平就吾好幫襯佢。

A︰但我利申,我仍有幫襯,但我都要唱佢,吐吐苦水。
B︰.........。

只能說A人格高尚,令人敬佩。

又要keep住幫襯,又要上forum吐苦水唱衰人比其他人知,訂完你覺人食水深law,又要不滿唱衰人,呢個就咪係你”輸打嬴要”主因law,我就係話緊你唱衰人(所謂苦水wo) 呢個輸打嬴要行為law。

我覺得有D人不過係為唱而唱,都未必真係有幫襯的.  發表於 12-3-2015 02:13 PM
LIKE X 100  發表於 12-3-2015 01:38 PM

自己個人問題迫住只可去某間shop訂,但又不滿人地間shop,乜野道理? 老馮要就到比你即日訂又要最平?所以話你大爺係無錯。
sorry 無人要嬴你,只係--道理越辯越明。
takeshi 發表於 12-3-2015 05:09 PM
[輸打嬴要],吾好玩到甘複雜,今次輸打、下次就嬴要,點都要有重複2次或以上,點解仲有下次?一次byebye就無 ...

恭喜,YOU WIN,我輸你嬴。

訂貴左,吾甘心比多,吾忿氣上網唱衰人(優化為苦水),又要扮道德&#34910;仕,編出歪理當道理,因吾甘心比人話輸打嬴要,但下次又驚蝕底照幫襯,呢個就係你個人的個性,講完。
各位留意一下客觀既事實, 逢出貨時街貨少, 出面又熱炒既野, 精x多數係話返唔到, 一係就不能即時派貨, 最差係訂左返唔到貨又沒有賠償, 又沒有解釋和通知, 連最基本既即時退回現金也做不到 (註: 如果張單有幾樣野一齊訂, 而不是同月份派貨), 所以幾平都係平果幾十蚊, 不過連最基本既服務承諾都做唔到, 在商言商又點放心同x品繼續訂野? 不如精x專心做好批發算啦~反正你地怕得罪既都係d商鋪, 我地d小市民, 街客仔又點幫你地x品撐起甘多分店呢? 算x吧啦~
其實結論會唔會係: 孤仔,成日獅子開大口,食水深,但比貨準. 精分,SERVICES差,但價平,咁我地先等精分開訂價,再等孤仔跟,然後去.......訂!?
人地係度消息分享!錯咪更新翻個價!今都有得吵!你平時唔會錯!我又唔係一樓的員工佢減翻我點知!唔洗話被人笑!我唔怕被人笑!洗唔洗我企係你面前被你笑!討論唔係評價!講第一句就話人6+1!唔係得我一個係今!你叻曬!
平有鬼用, 到貨又慢, 派貨又慢
只係識d 門面野攪FACEBOOK

試過係佢地mk 間店度訂隻ex 黑真三一
到出貨時, 其他店都派哂貨
佢地電話sms都冇一個
ok, 成兩個星期後先有人打黎話, 件貨太大要預約取貨
仲要早左一日去都冇貨俾你

心諗, 人地孤仔都係咁大間鋪姐, 派貨都冇咁巴閉要預約拎

孤仔海龍落番價啦

係精品成日借d而扣貨
老老實實,你出POST係唔係想畀人笑???
你所講個兩隻都已經減返同精口同價...

同埋人地一扭極速開訂個價唔係最後訂價黎...
好多時都會減,都唔係D新鮮野啦...

例如魂限貨品,當港魂出左價錢之後就會減返...
同埋人地極速開訂個時都未,精口都未開,擺明係對住你黎打...
最少人地一開始吸左唔少客先...
:he:
精粉要上10樓取貨...我會係一樓訂....:p
頭像被屏蔽

成功啦。想訂&#22000;間又遲遲未出價,結果比米青吸&#21655;去。

最後出到價錢同米青一樣,有得揀都唔想響米青訂。

最新價格,慢貨午壹靈。
小堅 發表於 6-3-2015 02:02 PM

我講係出訂的方法!進取!佢點交收就好多人知道!你講追翻個價!勇者王!精分好似係行貨!一樓係&#20124;板!唔知係咪同一個月收到。我就唔清楚!
分享下姐!要笑!都無辦法!價格有改佢會致電話翻你知?今我又唔知!
小堅 發表於 6-3-2015 02:02 PM

人一定向平的一方去買!我係消費者!我又想問師兄,精分令你今唔滿意,其實你有無!口就表,手就買的習慣!999隻G7有無入!!!!
宇宙之王者 發表於 6-3-2015 04:24 PM
其實結論會唔會係: 孤仔,成日獅子開大口,食水深,但比貨準. 精分,SERVICES差,但價平,咁我地先等精分開訂價, ...

其實如果唔係急!真係等佢地二個開曬訂先訂!你睇隻千值面就知!
wingjapan123 發表於 6-3-2015 04:20 PM
人一定向平的一方去買!我係消費者!我又想問師兄,精分令你今唔滿意,其實你有無!口就表,手就買的習慣 ...

我係一扭訂咁多次野都有貨畀我...
但係係精口訂左鳥山明景品冇要退訂...
仲要冇通知,係要自己見街出左貨...
自己親自上去問先話cut左單...
呢d咁既服務態度你要埋去...

同埋睇緊唔好淨係睇一兩件事...
平又點,你見咁多人話佢拖貨...
唔通呢D你都會幫襯???
wingjapan123 發表於 6-3-2015 04:14 PM
我講係出訂的方法!進取!佢點交收就好多人知道!你講追翻個價!勇者王!精分好似係行貨!一樓係&#20124; ...

我見你話做對比...
乜你唔係親身落去睇???
定係上網見人地講你就係到出POST...
佢平左唔會打電話畀我知...
但價錢已經改左...
而之前訂左既朋友都唔駛落去改單...
呢D就真訂開既朋友知道既野...
明未???
你開POST前UPDATE下先...
唔係開左黎畀人笑...
小堅 發表於 6-3-2015 04:30 PM
我係一扭訂咁多次野都有貨畀我...
但係係精口訂左鳥山明景品冇要退訂...
仲要冇通知,係要自己見街出左 ...

唔知你!係一樓訂&#21655;幾耐!我已前二個都會係今!不過精分係××××點!我講價錢進取!希望唔好誤會!買玩具係開心,一樓價高但有貨交!精分有平但會cut訂!如果今樣!就死:cool: