Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 雞蛋的名譽

放恐龍的人
21/11/2014
屈穎妍

立法會前日凌晨遭衝擊,同日,天發白,泛民雙學已趕忙跳出來劃清界綫:非常遺憾、譴責暴行、我唔識佢……
雙學更強調,衝擊者不是留守者。我奇怪,用黑社會思維,你吹雞他響應,就是「你嘅人」,管他當晚有沒有睡在帳幕裏留守。
黃之鋒接受訪問時指部分主事者撞破立法會大門玻璃後,呼籲別人進入立法會的同時,自己卻留在立法會外,這種只攻不守、攻完就走的做法很不負責任。言下之意,是你們衝擊者攞了頭彩,卻要我們留守者幫你收拾爛攤成眾矢之的,不公平啊!
最奇的還有梁家傑這句:「你們衝擊,但要成班人埋單,唔公道!」
嘩,可圈可點了吧?個多月來,這些話,我們不知說過幾多遍?感恩,原來他們都懂的。
由9月26日,黃之鋒你在公民廣場丟下第一把火開始,整個香港就在為你們這場不滅火災「找緊數」。如果,不是有批「勇士」甘做馬前卒,闖入公民廣場,你們的火可以燒得這樣旺?如果,不是有批「死士」敢挑戰警權,推倒干諾道鐵馬、逼出87枚催淚煙,你們的雨傘可以遍地開花?
張超雄介意的是「沒打爛玻璃的神話破滅」。議員呀議員,運動的破壞性不是看有沒有爛玻璃,之前你們沉醉在一塊玻璃沒打破的理想國時,可知民間有多少飯碗早已給敲碎了?
(大/小)恐龍咬人,是因為你們把
放出來。所以任何人都可以譴責暴徒,除了你們。

redfish 發表於 21-11-2014 03:53 PM
https://hk.news.yahoo.com/%E4%BD%94%E6%97%BA%E9%81%87%E6%B7%AB%E7%8B%BC-%E5%87%BA%E8%B5%B0%E7%94%B7% ...

-再來copy and paste:ar:. Ed人簡直垃圾(我指相關涉案人士):*. 不好意思redfish兄, 其實您真系關心個小學男生? :67:

-另外新聞提到有個六歲女小學生被同校學生侵犯, 5見您post. 您應該漏左姐?:cool:
罐一下水:)
給E度反佔中的ching:
- 我發現無人寫支持梁振英(縮寫689), 點解? 答案: 回想 2012 到現在 梁班's工作表現.
- 我發現無人寫支持共產黨(縮寫亞爺), 點解? 答案:  歷史

- 反佔中的ching, 繼續反佔中. 繼續copy and paste (但點解5贴大公, 文匯.)

給梁振英:
5好再穩警察笨
lok302007 發表於 21-11-2014 04:28 PM
-再來copy and paste. Ed人簡直垃圾(我指相關涉案人士). 不好意思redfish兄, 其實您真系關心個小學 ...

論copy and paste, 點都唔夠成日轉載熱血廢報條友勁.
redfish 發表於 21-11-2014 04:39 PM
論copy and paste, 點都唔夠成日轉載熱血廢報條友勁.

-對不起 redfish兄,我應該add :65:

給喜歡copy and past的ching:
我好想你地寫下comment, 無需寫博士論文
同熱血廢青認真, 就輸了:45:

redfish 發表於 21-11-2014 04:39 PM

漏左您貼news, 今其實您真系關心個小學男生?{:1_215:}另外, 我5系好關心熱血廢報, 我只關心香港人's公義&民主. 進擊的巨人, 目弟左美?

其實我都想睇吓佢講乜, 不過得條熱血毒LINK唔想入.... 我剛才見隔離有個黃絲分享佔中經驗寫得幾好我都俾LIKE, 其實反佔只係唔支持破壞法治換"民主", 無話唔支持真民主
lok302007 發表於 21-11-2014 05:34 PM
漏左您貼news, 今其實您真系關心個小學男生?另外, 我5系好關心熱血廢報, 我只關心香港人's公義& ...

什麼是"公義"?, 什麼是"民主"?, 點定義?

放恐龍的人
21/11/2014
立法會前日凌晨遭衝擊,同日,天發白,泛民雙學已趕忙跳出來劃清界綫:非常遺憾、譴責暴行、我唔識佢……
雙學更強調,衝擊者不是留守者。我奇怪,用黑社會思維,你吹雞他響應,就是「你嘅人」,管他當晚有沒有睡在帳幕裏留守。
黃之鋒接受訪問時指部分主事者撞破立法會大門玻璃後,呼籲別人進入立法會的同時,自己卻留在立法會外,這種只攻不守、攻完就走的做法很不負責任。言下之意,是你們衝擊者攞了頭彩,卻要我們留守者幫你收拾爛攤成眾矢之的,不公平啊!
最奇的還有梁家傑這句:「你們衝擊,但要成班人埋單,唔公道!」
嘩,可圈可點了吧?個多月來,這些話,我們不知說過幾多遍?感恩,原來他們都懂的。
由9月26日,黃之鋒你在公民廣場丟下第一把火開始,整個香港就在為你們這場不滅火災「找緊數」。如果,不是有批「勇士」甘做馬前卒,闖入公民廣場,你們的火可以燒得這樣旺?如果,不是有批「死士」敢挑戰警權,推倒干諾道鐵馬、逼出87枚催淚煙,你們的雨傘可以遍地開花?
張超雄介意的是「沒打爛玻璃的神話破滅」。議員呀議員,運動的破壞性不是看有沒有爛玻璃,之前你們沉醉在一塊玻璃沒打破的理想國時,可知民間有多少飯碗早已給敲碎了?
恐龍咬人,是因為你們把牠放出來。所以任何人都可以譴責暴徒,除了你們。

what 發表於 21-11-2014 06:00 PM
其實我都想睇吓佢講乜, 不過得條熱血毒LINK唔想入.... 我剛才見隔離有個黃絲分享佔中經驗寫得幾好 ...

- what 兄, 您漏左 "我", 應該是:78:

其實"我"反佔只係唔支持破壞法治換"民主", 無話唔支持真民主

- 有guts舉行全民公投. 聽取民意.:74::74:
lok302007 發表於 21-11-2014 06:24 PM
- what 兄, 您漏左 "我", 應該是

其實"我"反佔只係唔支持破壞法治換"民主", 無話唔支持真民主

民意好明顯8成幾反佔領, 係你唔接受現實姐, 就算有公投輸晒你又會接受係地係少數嘅現實咩? 我就唔信啦, 咪又怪蛇齋餅糉, 怪政府怪CY, 如果你係唔信邪係要搞公投唔該自己出錢搞,唔好又要香港市民幫你啲GUTS找數

香港大學民意研究計劃最新民意調查顯示,83%的受訪者認為,已經持續了54天的「佔中」行動應該終止。http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/china/2014/11/141119_hk_poll_occupy_students
what 發表於 21-11-2014 06:34 PM
民意好明顯8成幾反佔領, 係你唔接受現實姐, 就算有公投輸晒你又會接受係地係少數嘅現實咩? 我就唔 ...

what 兄
- 米玩la. 您可以先做下homework, 您知道港鐵超支多少? :he: 舉行全民公投多少錢? :78:
- 另外what 兄幾时開始信香港大學民意研究計劃? :shy:
what 發表於 21-11-2014 06:05 PM
什麼是"公義"?, 什麼是"民主"?, 點定義?

答案:共產黨:love: 其實你有興趣, 今你要由你孫中山的三民主義開始see  see:78:  
lok302007 發表於 21-11-2014 06:53 PM
what 兄
- 米玩la. 您可以先做下homework, 您知道港鐵超支多少?  舉行全民公投多少錢?
- 另外 ...

又係臭蟲論無限loop,咁以後有人貪污,有賊打劫,只要少過地鐵超支都算無罪啦,講呢啲,你贏啦,人無恥則無敵ma

What 兄
唔好撐去大西洋。您米答幾時信港大民調:78: