Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 雞蛋的名譽

Tachikoma 發表於 26-10-2014 08:24 PM
不願意一齊抗爭  不等於不用犧牲  而且  抗爭失敗所面對既犧牲  將會比現在因受抗爭運動影響既犧牲更大更 ...

抗爭嘅方法如果係OK,我相信冇咁大爭議,重有好多人支持,但事實上而家用呢種真係稱唔上係方法。點解要佔銅鑼灣?點解要佔旺角,因為果度係香港經濟樞紐,係最影響香港人嘅地方,佔中人仕利用打擊經濟去迫政府表態,但經濟被打擊,減人工嘅係689咩?林鄭咩?人大常委咩?唔係,係因為今次運動而受影響嘅商戶同市民,咁你點可以唔認係脅持市民嚟要脅政府?

如果真如大家所講,中央係萬惡嘅,特首唔係人,咁你認為用人民生計嚟要脅佢係可行咩?用人民嘅血嚟喚醒一個暴君?會唔會只係一廂情願嘅諗法?
shiufon 發表於 26-10-2014 08:59 PM
抗爭嘅方法如果係OK,我相信冇咁大爭議,重有好多人支持,但事實上而家用呢種真係稱唔上係方法。點 ...

如果用一些冇咁大爭議嘅方法係 ok 嘅,相信亦沒人想行到這一步,瞓街真的很過癮嗎?七一遊行不和平嗎?政府有理過嗎?落區"收集民意",反對聲音不能進場表達意見!區議會收到資金做政改資詢,泛民議會不能過問資金用途,更被警察抬離會議場地!各大學者提議的政改方案,在政改報告中放埋一邊,被列成小數意見;政府做到這個地步,還可以如何和平抗爭呢?
hk小文 發表於 26-10-2014 09:22 PM
如果用一些冇咁大爭議嘅方法係 ok 嘅,相信亦沒人想行到這一步,瞓街真的很過癮嗎?七 ...

我明白,所以我上面都講,唔用呢個方法根本唔會有人理,我尊重企出嚟嘅人,行動上都算支持咗,但最終大家係要面對現實,唔可行嘅方法,係點都唔會可行。而家叫做試咗喇,無憾喇,希望可以盡快以和平方式解決。

其實今次係好勁喇,我覺得係值得香港人自豪嘅。
shiufon 發表於 26-10-2014 09:27 PM
我明白,所以我上面都講,唔用呢個方法根本唔會有人理,我尊重企出嚟嘅人,行動上都算支持&# ...

其實我很早已讚成散,但每次有散的契機,不知為甚麼便會出事,重新凝聚群眾,現實講句,當下已可說進退失據,政府不作出一定讓步,街上的人根本沒埋由散去,但政府的策略,卻擺明是死拖!用民意打民意。
hk小文 發表於 26-10-2014 09:52 PM
其實我很早已讚成散,但每次有散的契機,不知為甚麼便會出事,重新凝聚群眾,現實講句,當下已可說進退失 ...

政府死拖好正路,由放催淚彈一刻開始佢已經行錯咗,之後點行都係蝕章,等市民打市民,狗咬狗骨,民意打民意係最正路。

不過拖還拖,明明開始靜,三五日又整啲嘢出嚟搞翻興佢。學生得啲兵,政府車馬砲齊將,盤棋都捉成咁,真係要俾個讚!

[HKTV 一分鐘精選] 選戰
https://www.youtube.com/watch?v=0tvh0hHzZEk
shiufon 發表於 26-10-2014 08:59 PM
抗爭嘅方法如果係OK,我相信冇咁大爭議,重有好多人支持,但事實上而家用呢種真係稱唔上係方法。點 ...

的確  正正係今次的運動  作為一面照妖鏡  令更多人可以清楚睇倒政府係幾唔在乎民生「其實民生到底有幾大影響真係存有疑問  大家自己分析啦  我呢個月就唔見左幾十個  有幾多係受運動影響就好難講  不過相對幾百萬人既權利同命運  我覺得好小事啫」  其實唔止  還有所謂法治  執法者的操守  以及一個不用對人民負責既政府的種種問題......等等  在別無他法  亦無得翻轉頭既情況之下  就算有成果既可能性係幾底  或者有人能提出群衆都同意既更好方法出現之前  我相信  繼續  係唯一出路
「你明知點樣嘈都好,共產黨都唔會真係俾你哋去普選㗎啦,你仲搞咁多嘢做乜?阻住曬!」

Well,都已經兵臨城下,水浸眼眉了,這些人還天真瀾漫的以為,只要低頭做人,香港人還可以繼續過香港人過慣的日子。

忘記了幾個月前的《白皮書》了嗎?那是戰書!北京下的戰書!中共擺明車馬的告訴港人,他老人家已經不耐煩了,嫌這幾年的殖民勾當不夠爽、不夠快,現在要直接把《中英聯合聲明》掉到廁所,再貶香港做直轄市,跟上海、天津、重慶再沒有兩樣!

「唓!『祖國』崛起了,當直轄市有什麼不好?你看北京上海的摩天大廈多好!比香港的還要好!」

好!好!好!好得很!好得要命!不出幾年,你要買罐奶粉給孩子?跑到南韓、新加坡吧!你孩子要上好學校?給校長送禮物吧!女兒要找好工作?陪領導睡吧!老婆給「官二代」飲醉酒開車撞死?認命吧!像乞衣般拿幾萬塊就趕快回家吧!要寫大字報申冤?準備好坐牢吧!

你就繼續專心搵食吧!沒事的,明天會「更好」!

這些人究竟明白不明白,這場運動根本不是什麼攻略戰,更不是什麼革命,而是一場退無可退的香港保衛戰!不戰而降的話,「香港」就永遠從歷史消失了,剩下的,只有「中华人民共和国香港直轄市」。

中共已經十面圍城了,你喜歡與否,只得應戰,you understand?Do YOU understand?

Lead, follow or step aside! That is it!

https://www.facebook.com/david.t ... 94707883887?fref=nf
無言

終於萬事俱備, 只需等申請人做野, 到時有戲睇.

https://hk.news.yahoo.com/高院判詞-警方有權拘捕阻撓移除路障人士-083100191.html

高院判詞:警方有權拘捕阻撓移除路障人士

高等法院決定延長有關旺角佔領區及金鐘中信大廈的「臨時禁制令」。

高院判詞表示,由執達吏協助申請人移除路障,執達吏有權在有需要時,尋求警方協助。

判詞又指出,假如有人違反臨時禁制令,阻撓執達吏移除路障,並在警務人員警告下,仍不停止有關行為,警方有權作出拘捕,並將被捕人士盡快帶到法庭,尋求進一步指示。

「臨時禁制令」申請人包括小巴管理公司、的士業團體及中信大廈。
redfish 發表於 10-11-2014 06:33 PM
終於萬事俱備, 只需等申請人做野, 到時有戲睇.

https://hk.news.yahoo.com/高院判詞-警方有權拘捕阻撓移 ...

請問閣下想看到什麼樣的"戲" 呢?
hk小文 發表於 10-11-2014 06:36 PM
請問閣下想看到什麼樣的"戲" 呢?

會是什麼"戲", 到時先知, 期望會有一場"好"戲.
redfish 發表於 10-11-2014 06:43 PM
會是什麼"戲", 到時先知, 期望會有一場"好"戲.

請問發生什麼事,閣下會定義為有一場"好"戲呢?還是直接點問好了,他們的行為,令閣下損失了什麼,要這樣仇視他們呢?