Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 雞蛋的名譽

shiufon 就是它的報導做假巳全彼被踢爆了!

而且它本人根本不在香港!

也沒有到過旺角金鐘!!明未!!:53::55::69:

【反佔中南亞裔人士以利器傷人】

https://www.facebook.com/video.php?v=1000755716618026
cartoon 發表於 23-10-2014 12:46 AM
689坐陣樓價高企世界第一....地產霸權下業主永遠大晒.....窮人買唔起樓要住板間房...交得租來又食唔飽... ...

我嘅意思係,唔好將因為佔中令某部份人或公司嘅生意好咗,就美化成令大家得益,更多人受緊佔中影響係事實,我感性上支持學生,但唔可以抹煞事實。

我上星期去完日本,返嚟搭巴士因為部份封路改道,平時一小時車程半小時就到,唔通我又多謝佔中為我節省時間,咁果啲因為封路搭唔到巴士而要轉其他更貴嘅交通公具,同拖住箱行李喺無雷公咁遠行返屋企果啲點計?

支持一件事都要分事非黑白,唔係盲撐,OK?
冬暖夏涼小恐龍 發表於 23-10-2014 06:47 AM
shiufon 就是它的報導做假巳全彼被踢爆了!

利申啦,呢兩個星期喺偉大祖國,好多新聞都睇唔到(維穩嘛,哈哈),反而喺度可以睇到啲,所以都樂於睇到唔同師兄轉貼,正反消息都知下係好事,大家交換消息同吹水唧,唔駛勞氣:)
shiufon 發表於 22-10-2014 11:36 PM
咁講啦,而家雙方各有立場,貼啲自己認為正確嘅消息我個人認為無可厚非,俾多啲人睇到 ...

呢度所有的文章我都有睇,有好多人都POSE自己覺得有意思的文章,但有D人支持自己一方,視不同意見為敵人,什致詛咒都出埋,可見心胸多麼狹窄。
shiufon 發表於 23-10-2014 08:39 AM
我嘅意思係,唔好將因為佔中令某部份人或公司嘅生意好咗,就美化成令大家得益,更多人 ...

C兄你是在回應我嗎??我只係針對你所謂的樓價高企同自由行好處再回應你.....不滿政府政策並不等於支持佔中....內容亦沒提及任何支持佔中佔路是否正確....純以理性討論.....何來不分事非黑白.......何來盲撐呢???

leo0079 發表於 23-10-2014 09:09 AM
呢度所有的文章我都有睇,有好多人都POSE自己覺得有意思的文章,但有D人支持自己一方,視不同意見為敵人 ...

我一直都咁講,覺得對方意見唔同,佢係錯嘅,咪攞多啲論點講服佢囉,講唔服,咁包容佢囉,鬥鬧係冇意思嗰喎,只會將大家諗嘅嘢愈嚟愈分化,大家而家追求嘅民主唔係大同社會,人人可以發聲咩?排除異己同獨裁有有乜分別?
cartoon 發表於 23-10-2014 09:35 AM
C兄你是在回應我嗎??我只係針對你所謂的樓價高企同自由行好處再回應你.....不滿政府政策並不等於支持佔中 ...

sorry,令你誤會,我盲撐唔係指你講嘅,我係指連因為佔中而令部份小巴佬賺多咗都講到變咗係幫咗個社會係斷章取義,因為有更多交通行業同人受緊影響

抱歉講唔清楚令師兄誤會,sorrysorry:help:

雖然理性上知道佔中唔係聰明事,但感性上仍然係支持,前兩日由大陸返香港,去到旺角幾個學生坐喺地,講真係明明係阻街,但都覺得佢地好有堅持,慶幸香港重有為理想願意站出嚟嘅人,為數重唔少。

無論今次結果點,都係香港甚至華人中重要嘅一頁,亦為身為香港人而驕傲
冬暖夏涼小恐龍 發表於 22-10-2014 10:31 PM
shiufon 問題有人不停發表做假文章,做假消息!!

立刻比人踢爆!!

本唔都想同理你班人, 但亂屈人實在太過份,文章立場同你唔同唔等於假, 呢家新聞來得太快我唔敢話100%真, 但基本驗證確信係真我先會POST,我而家每日都睇4-5份中/英文報嘅唔同觀點, 反而我見有師兄最鍾意用蘋果/FB嘅作文洗版就真係好有問題!

BTW, 如果我證明到我人在香港, 你地班人係咪將咀咒別人嘅嘢全部原原

本咀咒番自已先???

唔係有作者人名同標題就係真理, 你散播嘅係Y理  發表於 24-11-2014 04:20 PM
佔中核心有iphone6,咁叫驗證過係真,好野  發表於 23-10-2014 10:27 AM
cartoon 發表於 23-10-2014 09:35 AM
C兄你是在回應我嗎??我只係針對你所謂的樓價高企同自由行好處再回應你.....不滿政府政策並不等於支持佔中 ...

兩個月前我留過言話唔相信佔中有用,亦唔相信佔得成,結果佢地做到咗,重堅持咗咁多日,我心感佩服,某程度上我而家都係盲撐緊班學生。
shiufon 發表於 23-10-2014 02:08 AM
我睇佢貼嘅都有作者人名同標題,唔會係佢自己寫啩?咁其他師兄狂貼果果新聞,唔通大家又肯定 ...

同意TD應回歸理性討論, 唔係吓吓人身攻擊同鬥大聲

唔係有作者人名同標題就係真理, 你散播嘅係Y理  發表於 24-11-2014 04:27 PM
Code
佔中核心有iphone6,咁叫驗證過係真,好野  發表於 1 分鐘前

你講呢篇? 標題嘅問號原文無我自已加上去嘅, 仲有我內文咪話無單證明所以咪當住流料先, 無人叫你做標題黨架, EVEN標題都有個"?"問號, 相反你敢話你地POST嘅係100%真?

佔中核心層每人獲派一部iPhone 6

原來佔中咁好福利,雖然唔係6plus好過無啦,不過有人話改圖,無單即管當住流料先

10月13日,本人收到一封電郵報料,報料人將一封由香港中文大學美國中心工作人員發給某人的電郵Cap圖發給我。當時我不敢確定真偽,這幾天我專門通過獲得手機的人員瞭解內情,發現確有其事,證實9月23日,香港中文大學美國中心向佔中核心成員每人提供一部iPhone 6手機,有16個人員是指定配備的,並指定須使用該手機進行聯絡和發送資訊。獲贈手機人員見下:
戴耀廷、陳健民、朱耀明、盧偉明、葉寶琳、周永康、岑敖暉、羅卓堯、梁麗幗、方志信、羅冠聰、陳玨軒、賴偉健、黃之鋒、黎汶洛、周庭

其實,早在10月5日就有媒體報導「周永康是果迷 用土豪金iPhone 6」,有人就質疑iPhone 6剛上市時一機難求,正好當時學聯發起佔領運動,一直在街頭的周永康根本無時間去排隊買機,當時學聯有人在Facebook回復稱周永康的iPhone 6是通過網購的。可惜,大話終究是大話,不僅僅是周永康,而是一班佔中領導者都有人向他們派發iPhone 6,這種情況相當可怕,這不只是一台手機的問題。
首先問題,佔中核心人員為何要收香港中文大學美國中心的財物?9月底就已經有媒體報導設立於香港中文大學內的「香港美國中心」,表面上以「教育機構」示人,實質是向香港反對派提供抗爭培訓、支援「佔中」行動等反中的基地,其中心主任Morton Holbrook (侯儒楷)是美國情報部門老將,卻從未有任何學術界資歷。
另一個問題,指定須使用該手機進行聯絡和發送資訊有無問題?佔中核心人物全部用指定手機,大家可以想像的是,該批手機到底有無問題。在手機上留後門,全面監控通話和資訊這些都是美國情報機構的通用手段,而且一點都不難。一共50個核心層人員收受手機,而且指定使用該手機通訊,大家不覺得很奇怪?現浮出水面的有16人名單,剩下的34部去向如何?這樣一來,美國中心就可以全面監控佔中核心層的一舉一動,並可以適度做出指揮決策。剛好昨天也有網友稱「美國駐港澳總領事夏千福盯緊佔中」,並有手機拍下的照片,指10月15日早上夏千福在旺角佔領區附近的麥當勞出現並與人接頭。
最後一個問題,我作為一個老民主黨,多多少少知道一些內幕情況,而這個內幕本黨和公民黨的領導層是知道並可以出來回答的。前段時間,民主黨、公民黨聯合向學聯周永康提出合作要求,但要學聯作出讓步,包括:一是要求學聯交出佔中指揮權。二是要求學聯說明今年以來香港美國中心歷次邀請學聯代表的交流會情況及把佔中開始以來所有的收支費用明細進行說明。可惜,學聯對這種合作表示無法接受。但這說明什麼?說明泛民本來就清楚知道學聯與美國中心的合作情況和資金往來,他們也擔心合作後被學聯的秘密拖落水,所以必須詳細掌握學聯的這種背後情況並作出部署,才不至於下步被人捉雞腳。這個合作要求無論民主黨、公民黨都有人參與並知悉,學聯關鍵人員更清楚,可以講是公開的秘密,我無須講假話。
至於這些收手機之人,大家在近日公眾場合中就可以發現,他們的確是使用新款的iPhone 6,而且幾乎同時換上的。大家可以在一些媒體報導或者youtube中,或者他們的公共活動都能看到他們手上用的手機。當然,自第一次有媒體報導周永康使用iPhone 6手機後,其他人似乎在公開場合有所顧忌,但在他們身邊的人是非常清楚的。

brothersdemocracy.blogspot.hk/2014/10/iphone-6.html?m=1

嗱,你話iphone6係流料,但文中所謂電郵,美國中心真是要交代下,唔係好難相信你有驗證過,又或者你都只是標題黨唔睇內文  發表於 23-10-2014 11:37 AM
佢封電郵又係邊架? 文中話確有其事喎,可否交代下?  發表於 23-10-2014 11:31 AM
中大美國中心係邊架?  發表於 23-10-2014 11:29 AM
再個?就得,咁真是咩都係真了  發表於 23-10-2014 11:22 AM
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
hk小文 發表於 23-10-2014 10:55 AM
網傳阿what 賣屎忽兼下體潰爛?係咪即係咁?我加左問號架啦,看君自行判斷。

簡單咁講,大家都係轉貼,點解人地貼唔啱睇就一口咬定係假,而啱聽嘅就全部係真?質疑下都唔俾?

一個咁大型、咁有爭議嘅運動,牽涉咁多人,當中梗有好人、有壞人,所以先要睇多啲唔同報導,而有唔同、甚至係相反意見好正常,大家傾係冇問題,但指住人嚟鬧,話人伍毛,叫人安樂死,呢啲唔係人身攻擊係乜?
shiufon 發表於 23-10-2014 12:41 PM
簡單咁講,大家都係轉貼,點解人地貼唔啱睇就一口咬定係假,而啱聽嘅就全部係真?質疑 ...

如果眞係理性討論,不論立場,無任歡迎,我亦提造過一些同好,要確實一下才貼,但對不起,近來看電視已看得太多狡辯,看見一些低層次的狡辯,眞是一見就"著"!
講到底都係人素質問題,動不動就指罵他人,好似自己站係道德高地一樣,其實只係市井之徒。