Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 雞蛋的名譽

頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

(我非常贊同呢個見解, 十個整路障的, 根本冇一個係甘願承擔法律後果, 和原本的佔中理念完全不同, 唔係邊駛又要威又要戴頭盔?

周圍都冇防暴警察, 又冇胡椒噴霧, 如果唔係為左唔畀人點相, 駛乜又口罩又眼罩.)

真正法治當然無問題!!但現在是 689人治!!警察可以打人不雖理,一走來就砌生豬肉!!和黑社會合你作無間!!夫唱婦隨!!!

這都是第一身眼見!紅綠藍魔交錯出擊!

現在巳打不還手!為左唔畀人點相, 口罩又眼罩有什麽錯???

点解你吾問.紅綠藍魔黑社會點解口罩又眼罩!!!

早前連警員都收埋工作証和膊頭号碼!!!

你又可答反我點解可以這樣和理非非!!!

冬暖夏涼小恐龍 發表於 25-10-2014 10:34 PM
真正法治當然無問題!!但現在是 689人治!!警察可以打人不雖理,一走來就砌生豬有肉!!和黑社會合你作無間!!夫唱婦隨!!!這都是第一身眼見!
紅綠藍魔交錯出擊!
現在巳打不還手!為左唔畀人點相, 口罩又眼罩有什麽錯???
点解你吾問.紅綠藍魔黑社會點解口罩又眼罩!!!
早前連警員都收埋工作証和膊頭号碼!!!

聲稱「公民抗命」承擔後果的是佔中示威者, 唔係反佔中那班, 講得出做唔到就唔好參與.

根本兩邊一樣, 藏頭露尾, 鼠輩行為, 做得出, 又駛乜怕人影, 根本就係唔想承擔後果.

而且支持佔中的又真的好高尚, 唔用暴力?

https://hk.news.yahoo.com/警員帶走-男子-涉向旺角反佔中街站擲物-081200682.html

旺角佔領區仍有大批市民聚集,時有人起哄需警員作調停。

一名男子在咸美頓街,涉嫌向反佔中大聯盟街站投擲物品,並與街站義工推撞,警員帶走這名男子。

另外,法庭執達吏下午到亞皆老街與彌敦道交界,在佔領人士設置的路障上,張貼法庭通告,顯示臨時禁制令的有效期,將會延長至另有決定。
.

sorry 我不是佔中,反佔中.這個從來不存在!!市民要真真正正能為市民的政府!!

這只是證明你只是一個道聽途說的局外人!!

如果你認你是一個真真正正的香港人!!

請你親身到旺角.金鐘等中地方去感受和其他人談一談..那些是真!!那些是偽!!

【台妹認為香港群眾太斯文】

台灣旅客Vivian接受本報訪問,表達自己對雨傘革命的了解,指台灣對今次事件的報道,都是群眾與警察之間的衝突,當今日到旺角親身了解之後,發現氣氛很平靜,群眾亦很守秩序,與報道很不一樣。

被問及雨傘革命與台灣太陽花學運的比較時,Vivian覺得香港的人民非常斯文,台灣方面,立法院長王金平亦曾與學生對話,但香港的雨傘運動差不多一個月,政府只與學生交談過一次,之後就不了了之,沒有甚麼結論。Vivian又說台灣爭取民主的方式是比較暴力及有衝突。

Vivian又說太斯文不成事,認為群眾應該衝進去議會的地方,令他們不能運作,因為在馬路上睡會很累,政府就是等你們累自動放棄。她認為應該要「更暴力,要衝突,要流血,要激情」,當黃洋達問她除了暴力之外,有沒有其他用字,Vivian認為暴力就是解決問題的方法,台灣也是這樣爭取到民主。

https://www.facebook.com/video.php?v=784831251580044
redfish 發表於 25-10-2014 10:55 PM
聲稱「公民抗命」承擔後果的是佔中示威者, 唔係反佔中那班, 講得出做唔到就唔好參與.

根本兩邊一樣,  ...

警員只是帶走-男子!!!-
redfish 發表於 25-10-2014 10:55 PM

根本兩邊一樣,  ...

送給你 梁金成:講黑社會拆路障事件在警處之所見。
https://www.facebook.com/video.php?v=1002716613088603
redfish 發表於 25-10-2014 01:31 PM
我非常贊同呢個見解, 十個整路障的, 根本冇一個係甘願承擔法律後果, 和原本的佔中理念完全不同, 唔係邊駛又 ...

引用佘的話:「佔領者現拒絕被捕,認為他們濫用公民抗命此崇高理念。」?! 拒捕喎  同防止被捕兩回事黎喎  有無警方數字証實在這場運動中 有多少人拒捕?
再者  所謂「公民抗命原意是示威者甘願承擔法律後果」  先不管所謂「原意」對於規範一件事情是否如實的有效性  單憑「戴口罩及眼罩」  就斷言佔領人士係要防止被捕  而忽略其他原因  未免過於草率  「我同意(有D人係要)令人難以識別身分這點  不過  既然難以識別身分  你又點知佢地其實係乜野人馬呢」  我又唔係話無佔領人仕係咁做  但從部份人嘅行為就話「現時佔領運動根本非公民抗命」  牽強左D囉  
而且  你又點知人地第日唔會去自首呢?個運動都未完
Tachikoma 發表於 26-10-2014 02:19 AM
再者  所謂「公民抗命原意是示威者甘願承擔法律後果」  先不管所謂「原意」對於規範一件事情是否如實的有效性  單憑「戴口罩及眼罩」  就斷言佔領人士係要防止被捕  而忽略其他原因  未免過於草率  「我同意(有D人係要)令人難以識別身分這點  不過  既然難以識別身分  你又點知佢地其實係乜野人馬呢」  我又唔係話無佔領人仕係咁做  但從部份人嘅行為就話「現時佔領運動根本非公民抗命」  牽強左D囉  

起碼中信大廈阻拆路障和在各區製造加固路障個班人, 明顯是為令人難以識別身分而戴口罩, 而且肯定是佔中人馬.

唔係為左防止被捕, 又邊駛令人難以識別身分.

先不論對家有幾錯, 你班友霸住條路咁耐唔通又好正確?

雖然有人不停舉個別例子, 狡辯霸路無礙民生. 果真如此, 點解唔去霸郊野公園, 係要選香港最繁忙的道路去霸, 目的是何, 心知肚明.

霸道差不多一個月, 就算英美等地, 都不會容忍的, 仲想"趙完鬆", 簡直可惡.

如果去霸郊野公園,政府係會出來的,一早已去了,問題是事情發生了廿多天,影響之大(政府和雷"教授"講的影響), 政府才開始有些許回應,這是想解決問題的態度嗎?而既然政府每天也說他們"非法",為甚麼不叫警察出動清場呢?真的咁愛錫市民? 為甚麼這些"清場工作",要外判出去呢?

redfish朋友你好明顯只會斷章取意!!不斷抓文字!!

請到現場真實觀看和感受!!!如你是真正香港人的話!!

雖然有人不停舉個別例子, 狡辯霸路無礙民生. 果真如此, 點解唔去霸郊野公園, 係要選香港最繁忙的道路去霸, 目的是何, 心知肚明.

你究竟真儍之定假瘋!!我真的分不開!!
學生原本只在公民廣場.和飛馬廣場!!是誰把之人驅趕到其它地方!!??
現在好多人不是為佔中三儍或學聯而站出來!!
有能力叫咁多人出來 !只因一男子!!(梁振英)能把人叫在回家也是一男子(梁振英)

redfish 發表於 26-10-2014 07:38 AM
起碼中信大廈阻拆路障和在各區製造加固路障個班人, 明顯是為令人難以識別身分而戴口罩, 而且肯定是佔中人 ...

咁老實講,佔維園呀郊野公園呀,就算坐一世都會有人理架,學生要迫政府發言,佔有爭議嘅地方係無可厚非。

咁當然其他人係咪願意同佢地一齊抗爭甚至犧牲,又係另一回事啦。
redfish 發表於 26-10-2014 07:38 AM
起碼中信大廈阻拆路障和在各區製造加固路障個班人, 明顯是為令人難以識別身分而戴口罩, 而且肯定是佔中人 ...

起碼中信大廈阻拆路障和在各區製造加固路障個班人, 明顯是為令人難以識別身分而戴口罩, 而且肯定是佔中人馬.

<連參與運動人仕有時都唔肯定身邊誰是人  誰是鬼時  你仍能一口咬定係「佔中」人馬  你真係勁  

唔係為左防止被捕, 又邊駛令人難以識別身分.

<咁你又唔貼自己個真樣  用你個真名注冊會員?哦  你唔係為左防止被捕, 又邊駛令人難以識別身分?  醫院裏都應該有好多罪犯啦  係咪?

先不論對家有幾錯, 你班友霸住條路咁耐唔通又好正確?

<故意不理前因後果  的確係較為容易說服自己做簡單的是非判斷&#22021;

<目的是何,還望指教

霸道差不多一個月, 就算英美等地, 都不會容忍的, 仲想"趙完鬆", 簡直可惡.

<請舉例說明  謝謝
shiufon 發表於 26-10-2014 12:32 PM
咁老實講,佔維園呀郊野公園呀,就算坐一世都會有人理架,學生要迫政府發言,佔有爭議&#22021;地方係無可 ...

不願意一齊抗爭  不等於不用犧牲  而且  抗爭失敗所面對既犧牲  將會比現在因受抗爭運動影響既犧牲更大更深更遠(當然  有些人是例外  或自以為是例外)