Toysdaily 玩具日報

[新品消息] MB又跌?

我又唔覺玩HT嘢有幾高级講做型係勁設計就零
其實都幾好笑,批價加3蚊賣???我唔知佢批到幾多隻?100 , 200 ??我當300隻好了, 賣晒賺得$900 ???  ...
mcdull1975 發表於 26-12-2013 08:59 PM

CHING, 夠彊開間舖試下, 派到足一足嘅貨係咪真係賺幾蚊:34::34:
走唔切, 日本第二水一劈落嚟, 喊都無用
其實好多野做就HT既成功, 一黎有電影谷人氣, 二黎HT將玩具包裝成"收藏品", 高貴好多, 所以貴一貴都好多 ...
fatcheong 發表於 27-12-2013 02:39 PM

講玩ht ironman佢可能覺得你有taste....
應該係你想多左,唔好話玩,去睇戲好多女都已經覺得你大唔透.換個角度同條女講炒價如何如何,咁可能仲易接受D.
至於收藏品什麼的,市場定位當然重要,而在HT的情況中扮演什麼角色我多少都猜到一點,問題係按過去經驗,電影收藏品的銷量,在這個價位HT現在的銷量也是叫人驚訝的.
我覺得ht只可以企定定咁擺,而且得一個樣,ironman又掉色又全膠,一d可動都冇,唔值咁貴,佢咁貴都有人買係有得炒,不過炒價買左番黎就會覺得唔值咁貴,以前異形出得好靚,復仇者某幾隻貴,等出第二集又有一個造型出,雷神同隊長就知,變形俠醫依d定價咁貴又係炒唔起,仲出多次套裝
應該係你想多左,唔好話玩,去睇戲好多女都已經覺得你大唔透.換個 ...
warxv 發表於 27-12-2013 04:15 PM

唔怪得之我好似德哥咁無女朋友啦, 原來唔知囡囡心事:$

不過而家多左中國呢個咁大既市場, 內地同胞睇中既野真係唔會手軟, 去到咁多貨真係唔奇
直到而家都覺得HT都係公仔擺設而唔係玩具
冇創作食住電影條水同班大陸客
應該係你想多左,唔好話玩,去睇戲好多女都已經覺得你大唔透.換個 ...
warxv 發表於 27-12-2013 04:15 PM

我笨大同HT都有玩,我老婆都只會覺得,兩者都是side錢同左地方的東西,基本上無分別。
她知都HT好貴,但有二手價,就是咁多,但唔覺得我玩HT,有taste左同靚佬左。
我笨大同HT都有玩,我老婆都只會覺得,兩者都是side錢同左地方的東西,基本上無分別。
她知都HT好貴, ...
步京暈 發表於 27-12-2013 09:07 PM

全部玩具都唔係必須品,你要同人講係浪費金錢,又如何?!
CHING, 夠彊開間舖試下, 派到足一足嘅貨係咪真係賺幾蚊
走唔切, 日本第二水一劈落Ý ...
大猿猴 發表於 27-12-2013 04:00 PM

當然唔夠彊開啦,一來冇本錢,二來咁困身,三來如果冇經驗,冇人脈,真係開黎自己玩咩?所以覺得好奇,如果冇錢賺,又會有人做,真係為興趣?為人民服務? 但眼見有D人(現X點)有間舖仲愈做愈大, 一件大hit貨賺幾蚊,都咁好揾?   還是一句,沒有針對,純客觀分析,信眼見到嘅(低層次呢^^)! .................再都是一句,人家開門做生意,賺你錢我覺得絕對應該嘅,因為做生意始終有風險,而且又困身,明白的,不過人大了,明白玩具不是必須品,一切隨緣,先應付好生活,有閑餘的才用來玩, 希望大家都明白玩具用來玩,唔好只係放在盒,好浪費啊!  祝大家開心玩玩具,人人有錢剩^^
當然唔夠彊開啦,一來冇本錢,二來咁困身,三來如果冇經驗,冇人脈,真係開黎自己玩咩?所以覺得好奇,如果冇錢賺 ...
mcdull1975 發表於 27-12-2013 11:06 PM

吾係講到興趣與否甘高層次...其實只是講緊一些零售手法...死貨速銷...呢隻無賺,第二隻有賺返....
如果每種貨類都肯定要賺到一定利潤先肯買賣走的話...呢D生意有邊個吾識做呢....

相對嘅,當件貨當炒時,店家加價都絕唔會手軟,所以件貨可以炒到幾高,或者插水插到幾低,都係睇市場需求啫,店舖可以響呢場角力中搵到平衡點,咪可以生存囉,成日都聽人講玩具難做,但你又總會見到啲開業幾年嘅仲有得做呀。
話時話,今次或之前好多單,都係大貨水浸,但有幾次一出貨就炒嘅,又話貨唔夠,咩笨大出貨次次都唔同咩?個量可以差咁遠嘅,有啲可能係訂貨量少影響,好似第一水MB 00,但以前ex人馬,訂單好似都唔少,但最後又cut單,又話貨量唔夠供應,攪到勁炒,點解會cut單,貨又俾少咗,咩廠家唔係睇訂單出貨咩,有訂單都唔做,相反mb系列,就不斷供貨,驚死你唔咁,但明明店唔要咁多,佢又搏命俾,mb話晒都係成本高嘅大嘢,笨大反而唔係睇訂單出貨。所以覺得笨大啲行銷手法好怪,太高層次,唔明。
有師兄講開女人點睇玩具,我又分享下啦,通常啲唔玩玩具嘅朋友,包括男女,一入屋見到玩具櫃,對ht反應:嘩,好似邊個邊個明星喎,個ironman做得好靚呀,仲識著燈添,呢衫整得好精細呀,一定好貴啦,下?一隻千幾咋?
對住超合金或者高達玩具呢:…………下?呢隻嘢都要差唔多成千呀?我就真係唔識欣賞呀……
人總係對識得嘅嘢會欣賞多啲嘅,尤其傳媒近年係咁吹捧ht,啲明星又話有玩,玩ht已經俾人感覺係潮流嘢,高達?俾我個仔玩就差唔多。
當然,對我哋嚟講,ht,3a,mb,超合金咪一樣,鍾意咪ok囉
有師兄講開女人點睇玩具,我又分享下啦,通常啲唔玩玩具嘅朋友,包括男女,一入屋見到玩具櫃, ...
coldstone 發表於 28-12-2013 07:54 AM

好正確既例子⋯
吾係講到興趣與否甘高層次...其實只是講緊一些零售手法...死貨速銷...呢隻無賺,第二隻有賺返.... ...
takeshi 發表於 28-12-2013 02:29 AM

大大你都幾識點做生意wo.....確實,做生意真係咁做既
相對嘅,當件貨當炒時,店家加價都絕唔會手軟,所以件貨可以炒到幾高,或者插水插到幾低,都係睇市場 ...
coldstone 發表於 28-12-2013 07:10 AM

笨大主要係睇返日本既市場...
日本都唔夠貨派既時候,你覺得香港會足貨???
相對日本冇乜人要既貨,未派晒畀香港代理囉...