Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[最新報價] 2014年12月 超合金魂 勇者王 GAOGAIGAR (官圖P46)

neoneo 發表於 23-8-2014 10:43 AM
合体有小小失望,有D似CM舊作

同意,估唔到連bandai都扭轉唔到個比例問題:67:
""合体有小小失望,有D似CM舊作""

200% agree with your opinion. Look at the head, it looks really ugly ! Seriously this one I won't pre-order. Over 2K is too expensive for a Die Cast toy !

合體之後
在細節、比例、質感上 明顯超合魂比較好
til520102 發表於 23-8-2014 12:07 PM
合體之後

左邊是Q版來吧:50:
bandai 30000 yen, 27 cm 高, 合金; halfeye 隻 gaofighgar 60000 yen ,16 cm 高,全膠, 大量鏍絲位,咁計 bandai 算唔算好平?
til520102 發表於 23-8-2014 12:07 PM
合體之後

哇:Q,隻CM只係擺得衰咋?我見隻 STAR GGG 無咁離譜喎

其實我都唔明點解D人會話似CMS, 無論是VER1.5版, 還是VER2版, CMS的比例明顯差過超合金魂好多, 當然定價上, 超合金魂貴好多

CMS ver 1.5
http://2nd.geocities.jp/lifezoids2/BRAVE-01Ver.1.5a.htm

CMS ver 2
http://blog.amiami.com/amiblo/2009/02/bravever22.html

超合金魂
合體後正面真係麻麻:(
老實講,我都覺得合體後好似唔太討好,特別係個頭盔,唔明點解望落去個面罩好似怪怪地……仲有隻腳,尋日有師兄話腳掌無法完全貼地,我以為係台灣邊出問題,估唔到日本都係咁……仲有隻手,點解屈曲既動作好似怪怪地,感覺無法完全屈上……初時公布個灰模都唔係咁嫁wo……而家反而覺得灰模型好多……

有冇師兄知道呢個係咪已經係成品?還是會再修改?

我都覺得呢隻成品無灰版時甘討好...但我又硬係覺得呢隻吾多似會係最終成品效果...特別係D上色方面...
芭月涼 發表於 23-8-2014 12:42 PM
老實講,我都覺得合體後好似唔太討好,特別係個頭盔,唔明點解望落去個面罩好似怪怪地……仲有隻腳,尋日有 ...

目前看起來"試作"都是合體後的頭部造型,
實物應該會給一個"造型優先的替換頭",造型方面應該不成問題

日本C3公佈的試作品感覺起來完成度比台魂展高一點,
目前公佈的都還只是試作樣本,FIGURE王雜誌公佈的那張就是會發售的最終成品

再等個幾天......
10月底官網就會公佈正式新消息了,官網公佈的就是"官方定案的成品"

實物咁個樣、倒米!

冇人跳出來說什麼截訂吧快d訂了吧。。。
takeshi 發表於 23-8-2014 12:50 PM
我都覺得呢隻成品無灰版時甘討好...但我又硬係覺得呢隻吾多似會係最終成品效果...特別係D上色方面...

我都希望好似師兄咁講,有時唔係錢既問題,而係希望買隻現時為止最完美既勇者王,唔想有遺憾。
去到孤注已停訂:(
til520102 發表於 23-8-2014 12:52 PM
目前看起來"試作"都是合體後的頭部造型,
實物應該會給一個"造型優先的替換頭",造型方面應該不成問題
...

聽到師兄咁講個心都定少少,希望成品唔會令人失望