Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[最新報價] 2014年12月 超合金魂 勇者王 GAOGAIGAR (官圖P46)

好似有D肥仔,但都想買,可能會出晒3隻,都係個模改D野

鎚仔應該無LA,係唔知包唔包支螺絲批, 仲有個鉗
起碼都要買一隻供奉!!
嘛....總覺得前臂+手掌有點過大......
另外GAIGAR個頭還是有點小.......其他比例還好
Hell and Heaven 會唔會又變左初回限定parts...:44:
灰模的左右手調轉了=.=
北宮夜月 發表於 9-5-2014 11:45 PM

可能引人注意
設定和現實有差距的, 以GGG的合体方式,  GGG應該唔會高過GAIGAR30%
redfish 發表於 10-5-2014 10:21 AM

腳駁長少少,頭頂高少少,湊夠8CM其實都唔成問題..
不過實物有30CM左右已經好大隻
總之佢唔好好似Brave咁郁一郁就散收收小弟都收貨
未知含金量如何^^
:help:   一定入

合體之後的手掌真係做得太大, 希望完成品會做返細d..., 至於gaigar頭細問題, 以乎會無解, gaigar時正常大, gaogaigar會變大頭仔, 相反就gaigar頭細...
合體之後的有掌真係做得太大, 希望完成品會做返細d..., 至於gaigar頭細問題, 以乎會無解, gaigar時正常大,  ...
k_dash 發表於 11-5-2014 02:11 PM

有換頭就好了
真三一和帝皇唔出合金魂,可能是因為冇變形玩,出合金魂冇乜噱頭,硬要出就搞得多合金、大大件、 ...
gazza1211 發表於 10-5-2014 12:38 PM

其實你舉例唔出超合金魂既原因都唔太成立...
配件多,又要求可動高,冇得合體,但一樣照出超合金魂既亦有好多款..例:各三一,鐵甲萬能俠系列,GX42,GX44,GX48,GX47
如果驚人氣問題既更加唔成立,真三一同魔神重帝相信唔存在人氣唔高既問題
成本高定低更加唔係因素,在商言商,如果成本高冇錢賺既,超合金魂摺左好耐
但即使如此,BANDAI咁多年都係未打算出超合金魂款
GGGG會出超合金魂當然係最好啦,但係如果諗住佢"實出GGGG"而放棄GGG既話,我會勸咁多位師兄諗清楚唔好比自己後悔:67:
其實你舉例唔出超合金魂既原因都唔太成立...
配件多,又要求可動高,冇得合體,但一樣照出超合金魂既亦 ...
加藤雀 發表於 11-5-2014 04:14 PM

如果超合金魂line冇錢賺/賺好少, 我諗bandai點都會出落去, 因為除左模型係bandai招牌line,
我諗非模型類玩具最出名一定係超合金魂, 歷史攸久, 當branding做靚個名,
最多出慢d咁解

回復 299# 加藤雀

今次見佢做咁多用心的變形設計, 無非都係對GGG好有信心, 但如果D人個個都係等GGGG心態而唔買, 我怕到最後變成: 1. 照有GFG & GGGG都設計無咁detail - 為咗減成本 2. 全部魂shop見, 呢2個都唔會係一眾fans希望見到的.....
PS: 其實3隻勇者王, 我最想知如果GFG會出bandai會點搞, 畢竟咁多年自覺得只得halfeye果隻令我覺得滿意, 它的中心變形部份 - fighgar係最難處理的 - 其實fighgar變形係有D唔合理, 大腿變形尤其困難, 如果因為勇者王第一第合金魂唔係想像中咁賣得而減成本要簡化變形設計就真係好可惜...
回復  加藤雀

今次見佢做咁多用心的變形設計, 無非都係對GGG好有信心, 但如果D人個個都係等GGGG心態而唔 ...
k_dash 發表於 11-5-2014 04:57 PM

半眼d設計真係好正,無奈太貴,真係一分鐘一分貨...
這款必入呀.....