Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[最新報價] 2014年12月 超合金魂 勇者王 GAOGAIGAR (官圖P46)

佢本來合體都係火車穿過胸部喎

係囉點解咁似既? 嘩! 嘩! 嘩!
kuris_021 發表於 26-4-2014 04:30 AM
又唔係咁講既~要做到劇中穿過合體要考慮gao liner本身長度及大少、gaigar身體大少夠唔夠位比liner穿過同時保持到合體後身體同肩膀既比例等等,都唔係咁易做到嫁,所以以往食玩什麼成本不高既都用截斷火車再分別裝上既方式去做個合體設計,其實就連cms隻brave03 GGGG兩條魚既合體方式都做唔到final中既體內連接設計(DX版好似做到),所以個個都好期待合金魂做到呢一點,笨大真係還原得晒既話,真係設計方面都值回票價(最怕係佢地會貫徹以往做法,搞一大堆配件出黎話咩外形先決同變形先決乍=.=)

不過到今時今日,我反而仲係最欣賞當年takara果隻勇者王玩具,佢除左gao liner可穿過gaigar合體之外,仲好有心思設計到可以唔駛預先拆下ggg對合體前臂之後再合番上去,而係可以好似劇中咁直接向上堆,同時與stealth gao分離及與ggg上臂接合,呢點好多款都忽略左都做唔到
我看它某些設計跟CM的有相似的地方,火車穿過胸部已很似!
三木白花子 發表於 25-4-2014 10:47 PM

其實, 你有無睇過勇者王:45:
其實, 你有無睇過勇者王
滕井八雲 發表於 26-4-2014 10:09 PM

有! 我意思是CM其實喺設計上已很好,只是物料差,相信笨大喺物料上有一定保證,但設計上能否突破CM或halfeye。
其實我好希望睇吓笨大頭的變形設計,是否又會像CM咁戴頭盔,我不抗拒這做法,halfeye天元都是這樣,但無突破囉!  好希望笨大有多些令人喜上望多的突破性設計。
其實, 你有無睇過勇者王
滕井八雲 發表於 26-4-2014 10:09 PM

如果無創新設計,講白一點即笨大抄CMs便行,搬字過紙,對玩家來講會失望。
玩家真係好希望喺玩具上找到好shocking的亮點地方!
有如去旅行,你可以不知道那兒是什麼地方、風俗及文化,而是由你自己把它發掘出來,去了解它。
如果無創新設計,講白一點即笨大抄CMs便行,搬字過紙,對玩家來講會失望。
三木白花子 發表於 27-4-2014 03:55 AM

話分兩頭,你話cms同笨大既設計相似,然後舉例既可動手同合體時火車穿胸,根本就唔夠說服力
首先可動手部份,我冇入手cms果隻,所以唔知佢可動手既活動範圍係點,但見前面既情報圖,睇到指關節有3重,而手指之間可以分開或者合埋都得,模擬真人手設計,有別於其他玩具僅可郁動指頭同指關節既可動手,不過可動手設計本身就唔罕見,亦唔係cms獨家設計,bandai出可動手好難話佢抄cms設計既可動手

其次合體部份,火車穿胸根本就原著設定,唔可以算係cms自行開發既設計,bandai跟返咁出都只係忠於設定而唔係抄款,如果咁都入罪既話,我提埋你,超合金魂既勇者王應該鑽地車會插腳,飛機掛背,希望你唔會失望

其實師兄希望既創新設計,僅局限合體方式既話,目光又好似短淺左少少,始終本身勇者王合體方式有哂設定,玩具可以做既就係盡量忠於原著表現出黎
對我黎講,能夠係比例上唔同,可動範圍大,同用既物料唔會導致自然解體,就已經唔係搬字過紙既程度
話分兩頭,你話cms同笨大既設計相似,然後舉例既可動手同合體時火車穿胸,根本就唔夠說服力
首先可動手 ...
加藤雀 發表於 27-4-2014 05:01 AM

你講得啱,佢都係忠於原著制作,希望佢可以喺細節上有多些創新。經你一講,手指罅可張開的確是CM冇,都是好的創意呢!
回復 235# 三木白花子

作為一個勇者王fans, 其實只要佢能忠於原著做出劇中的種種, 唔好有太多換件位就好滿意, 反而唔想佢做太多新設計 (與原作有出入的) 而失去原作口味, 唔好忘記當年合金魂大武士的錯誤: 本來係為咗就造形而改變形設計 (可能呢D就係你講的創新), 結果反而得不到部份fans接受.
回復  三木白花子

作為一個勇者王fans, 其實只要佢能忠於原著做出劇中的種種, 唔好有太多換件位就好滿意 ...
k_dash 發表於 27-4-2014 06:58 AM

同意師兄所講,可能情況下,合金魂應該要忠於原著。
三木白花子 發表於 27-4-2014 03:55 AM

我想講既野, 已經有師兄幫我回左
我諗你都係唔好買呢隻合金魂勇者王喇, 你絕對會好失望, 合體機構除左照抄cms之外, 外形更加係照抄17年前takara既古老設計, 真係唔買無損失    :45:
回復 232# 三木白花子

雖然目前實物還沒有定案,
但是    你可以看一下合金魂GGG設計圖,創意是有的

合體後會旋轉的拳頭
還有個可以調節腰身的機關......(動畫中GaiGar合身成GGG腰會變粗)
沒意外GaiGar合身成GGG頭部合體會忠於原作,頭盔套上去、面罩昇起來......
從目前情報來看還有比以往GGG玩具更精悍的外型,加上大量刻線和細節
BANDAI開發人員是很用心在設計這隻合金魂

雖然目前資訊有限
說真的目前公佈情報 超合金魂GGG是很值得讓人去期待的
就等官方詳細情報和試作
你講得啱,佢都係忠於原著制作,希望佢可以喺細節上有多些創新。經你一講,手指罅可張開的 ...
三木白花子 發表於 27-4-2014 06:12 AM

全可動手掌, bandai高達pg模型已經用左10年以上:38:
回復  三木白花子

雖然目前實物還沒有定案,
但是    你可以看一下合金魂GGG設計圖,創意是有的

...
til520102 發表於 27-4-2014 10:45 AM

手畫草稿設計圖不能盡信
當年新三一3號設計圖隻腳係可變的, 結果變左換件.
宇宙大帝設計圖前臂係由空雷王腳板變的, 結果只是收入空雷王的腳板中
回復 241# redfish

所以我才說目前"未定案"
設計稿是一回事、實物開發又是一回事

只期望試作成品能夠重現這個8成

希望額頭G STONE可以好似原設咁, 由GAIGAR伸出.(暫時應該得半眼的GFG做到)
面罩由下面推上, 而唔係由上面套下, 咁就真的跟足原著