Toysdaily 玩具日報

[ENTERBAY] 新23號公牛Jordan主場版???

回復 105# AIR飛行之旅

EB除咗佐敦肖像權,仲同佐敦購入十二代佐敦係列版權(好彩唔係同Nike買)
Series1至今唔計限量(#45同HKK對low bred唔番出)其實只出過兩隻並已包括兩個獎,三代鞋(XI,X,II), 照推落去各series出兩隻量產各包括三代鞋,即四頭雕,八套衫,十二代鞋

純粹個人推測
普通版23就預咗肯定有,但冇諗過用HKK版的Final 衫,我敢講未來一定有款係1998 Final版(白紅都有)!
因98個Final章唔同。
HKK鐵牌......但本身個人偶係唔會印no.,你話件波衫衫尾印個章寫住幾no.都叫有獨特性。
只可講EB係物盡其用!
各限量的限量部件,總之冇係另版本出現就係限量
紅45 = away#45球衣,紅黑warm up suit,紅白Jordan X,地 ...
chungyuihing 發表於 14-6-2013 02:19 AM

回復  7仔

多謝更正,絕對可以,呢度係分享同討論架嘛

另外同以為炒燶咗嘅人士 ...
chungyuihing 發表於 14-6-2013 02:53 AM

唔知點解我一睇你啲回覆硬係覺得要同炒家拉上關係,一係你覺得有限量版既就一定係炒家,定你覺得我係炒家?不過呢個都唔重要,唔需要作詳細討論。
但你講到只要配件總之無係另版本出現就係限量,呢個概念我唔同意,對呢點好有保留。你列出一大堆野出黎只想講每個版本唔同既特性,其實依家每一隻都無重覆,除左頭雕。套用番你個概念黎睇隻隻都應該係限量版?
普通版23就預咗肯定有,但冇諗過用HKK版的Final 衫,我敢講未來一定有款係1998 Final版(白紅都有)!
...
ZARD 發表於 14-6-2013 06:34 AM

絕對同意,EB呢間公司既銷售手法極度有問題。
回復  samuel2

我話你錯係指你對我既睇法, 並吾係指你既想法, 任何人都有自己既想法, 何來對錯...唉

...
yuppi 發表於 14-6-2013 02:15 AM

無法啦,係EB既問題。
我考慮緊仲要唔要幫襯佢地。
贊同,家陣要關注嘅唔係限量同普通,唔係玩家與炒家。而係EB有幾多誠意、幾多新意帶俾大家唔同款 ...
AIR飛行之旅 發表於 14-6-2013 02:45 AM

無錯,讚同 :78:
睇咗大家嘅言論,個人覺得意見上的分歧主要在于購買心態嘅唔同:

1.拍手稱贊,對EB&# ...
AIR飛行之旅 發表於 14-6-2013 02:15 AM

1. 我係贊成的,作為一般玩家,佢出咁多隻,揀隻自己喜歡的來買就是,當然要拍手,Barbie夠一個樣出百幾隻,唔通又有問題?唔係每個Fans 都一定要做 Collector

2. 我唔認為要買晒先係真正MJ死忠?唔通無錢無能力買晒的人就唔可以係死忠?唔係想同你鬧交,但我覺得你呢個定義傷害到唔少MJ Fans,如果一定要講到好極端的死忠,出隻一模一樣的MJ,只係果盒唔同左,都會照買,仲粒聲唔出,咁又點計?Super真正死忠?Jordan波鞋每隔幾年Retro一次,照買照儲的人,大有人在呢!

EB嘅營銷策略係咪無恥?我絕對認同"係無恥",但Day1大家都已經估到的了,唔係出到現在先知的事,搞限量造勢,然後通街都有,老實講,我十幾歲係書展買漫畫時已經中呢d計,中到我現在三十幾都仍然會中呢類計,跟本人就係重複犯錯,商人只係重複同一個策略而己!

如果以定價比,我唔太認同普通版性價比更好,可能我認為套suit同鞋比,套suit值錢d,就算唔同定價比,就當你Yahoo價,如果全部當Parts賣,一套suit都值800-1000,一對AJ11最多咪400-500,AJ2同AJ10都只係120-250,紅23全部當parts賣,最後未必回本,但特別版當parts賣,一定回本有特,除非你用炒價來計果成本,但炒價買的話,跟本就無性價比呢樣野!

成個EB MJ玩法,我覺得EB問題不大,唯一問題就只係QC,同埋換貨的速道,排隊買紅45,可以話係自己揀,但排隊換紅23 parts,真係好過份,以紅45的QC質素來講,跟本係唔差的,即係唔係做唔到,而係唔夠嚴謹,我四隻都有買,真係只有紅45係一開盒就滿意的,其它三隻都明顯有問題!
其實大家都係從玩家角度替其他入左手嘅玩家們不值!
之前QC做到甘差係令TD師兄們炮轟EB嘅主因。
...
ZARD 發表於 14-6-2013 06:34 AM

非常認同EB係物盡其用!
無錯,讚同
samuel2 發表於 14-6-2013 09:11 AM

非常認同:78:
等左差不多3個星期...仲未有得拿返sad件...
回復 109# samuel2

其實你講咁多野都係維護緊自己既有既利益,無論你認吾認同,限量既定義係只出一次同只出一定數量,無論同普通版點相似都好,有只要有少少吾同就已經係吾同!
回復  samuel2

其實你講咁多野都係維護緊自己既有既利益,無論你認吾認同,限量既定義係只出一次 ...
yuppi 發表於 14-6-2013 11:34 AM

我講咁多為左我自己既有利益??? 利益? 有咩利益? 我唔係炒唔係賣,金錢上無得益,何來利益??? 辛辛苦苦買隻限量版番黎就係想佢同其他版唔同,唔係人人好似閣下咁對限量二字咁寬鬆,閣下如果硬要講到咁STRICT,啲細到差唔多睇唔到既位唔同就話係唔同,我無野好講。我只可以話EB出每一隻JORDAN都係限量,因為隻隻都有唔同。
追晒d post, 越黎越覺得EB既『限量』兩字越黎越含糊,我覺EB開boutique多過似賣人偶既SHOP,因為以家係主力賣衫賣鞋....:42:
我諗大家搞錯樣野、鬧佢唔係鬧佢好出搞到限量唔限量、唔係鬧佢出多左等人人有、而係佢同一個頭差唔多樣就左配右配幾個版本咁出、佢堂堂正正出盒齊料的主場、出一盒齊料的作客、無限量咁出貨我諗作為玩家先係最開心。明嘛?