Toysdaily 玩具日報

[ENTERBAY] 新23號公牛Jordan主場版???

普通版白23冇出場服, HKK有, 其實之前紅23都係咁, 白23都係咁一D都唔意外.
EB消售手法無恥與否,有時好個人,我只會以「令部份買家反感」形容。

HKK版本依舊有佢獨特性,但擁有嘅人只有數佰(部份亦非玩家)。

以巿場策略計,得罪你幾百人,繼而取悅數千�上萬顧客,佢有損失?Jordan 呢個招徠,真心講,佢何愁客源不足,大陸美國台灣幾多人對此恨得牙痕痕。以心比心,你係EB有咩怕?

不過QC真係絕對有改進餘地,白45條頸花曬一句無得換,呢d就真係堅無恥。
1. 我係贊成的,作為一般玩家,佢出咁多隻,揀隻自己喜歡的來買就是,當然要拍手,Barbie夠一個樣出百幾 ...
定少 發表於 14-6-2013 09:16 AM

非常同意你既講法.  唔係要買晒先係fans, 咩因素都唔理瞓身都要買晒係唔理智, 有d強迫自己為做而做. 仲有MJ唔止出figure, 如果咩都要買, 買衫買鞋全部都要買會好唔得掂

佢出白23模式係跟返之前紅23, 不足為其. 唔可以話完全一樣, 因為parts真係有唔同. 佢咁樣賺盡, 對買家黎講係衰, 但賣家冇理由唔賺盡, 我地又唔知佢個天價license要點咁出先有理可圖.

講到尾都係離不開買家想用最少既錢買到最多既parts, 賣家就想用最少既parts錢賺到最多既錢.

同樓上所講, 佢最大問題係QC, 即係俾咗錢但貨不對辦, 俾唔到我應有, 但佢點出法, 就係你情我願, 願者上釣.呢D又唔係必需品, 唔同樓買食品, 買figure應該量力而為.

如果覺得唔妥, 作為用家既最好既方法就係唔買. 好似紅23, 或多或少係VIP 多人投訴QC 問題,銷量點都有影響. 等佢知唔係你點出我都會買, 出到點都有人照買,佢會改變就奇.
等左差不多3個星期...仲未有得拿返sad件...
gor 發表於 14-6-2013 10:14 AM

應該差唔多, 我都係3個幾星期有. 注意要check清楚, 我估隻左手都係鬆鬆地
EB消售手法無恥與否,有時好個人,我只會以「令部份買家反感」形容。

HKK版本依舊有佢獨特性,但擁有&#2 ...
yabuki_joe 發表於 14-6-2013 04:55 PM

非常同意你既講法,EB怕咩得罪你幾百人!
先講講自己暫時只有紅23同HKK。想講講點解擁有HKK的人會咁慶。
坊間一向所講玩具的限量版或特別版,多數係顏色唔同或比普通版更多配件。
如HT的Robocop會有款多張椅的版本(雖然唔係咩限量版)。
但有樣好緊要係會同時發表,2個版本有咩相同、有咩唔同、多D咩,話晒俾你知。
你可以好清楚咁選擇入邊款。

而今次EB的Jordan系列,係出一款公布一款,你唔知下一款係咩。
所出的限量版更唔係俾多D錢就得(炒價入例外),係要額外付出。
紅45玩足大半日、白45要俾餞入會抽、HKK要係網站會員多參與活動或show MJ收藏品。
佢地有合理期望所買的係有其獨特性。
宜家就好似之前拿住張gift卡,合理期望有D咩,點知係白襪仔咁令人失望。

當然我明白在冇HKK的人心中,呢次普通版白23絕對係好事,但駛唔駛似到咁?
在Series 1的限量版紅45起碼都同紅23唔同球衣no.唔同鞋。
宜家個比喻就係當初出款紅45、AJ10steel grey、warm up衫話限量,
轉頭又出款大貨紅45、AJ10Chicago、冇warm up衫但俾多對AJ10白藍咁。
(咁比喻係因MJ著AJ10steel grey只得第一次退休後,Pippen在公牛舊場館拆卸前搞的慈善表演賽上。
論以著過次數少珍貴度AJ10steel grey高,但AJ10Chicago著得多較受歡迎。)
http://www.youtube.com/watch?v=E8i7XovfquQ

普通版白23如果係另一頭雕、或波衫冇Final 章,我唔會激氣,唔會出聲。
但現在係得對鞋由低筒變為高筒。全件產品相似度係達到95%。
Jordan著黑紅11定必係Playoffs時期,佢出款波衫冇Final 章都冇咁慶。
我原文節錄HKK的H大當初公佈時的說話
-----------------------------------------------------------------------------------------
並主動跟我說想和HK-KICKS.COM 做其中一款限量版,任我選擇任何一個版本…
~
這個是MICHAEL JORDAN 在1995-1996 球季NBA FINALS GAME 1 的設定
-----------------------------------------------------------------------------------------
感覺係EB玩捉字虱,心諗你的版本只係Final game 1,咁我出款係game2 至到 game 6 ,吹我唔漲。

Jordan Figure其實得3樣野可轉,頭雕、波衫、波鞋。
3樣有2樣半相同,真係好難令人心服。
我諗個盒應該同HKK版都會一樣
先講講自己暫時只有紅23同HKK。想講講點解擁有HKK的人會咁慶。
坊間一向所講玩具的限量版或特別版,多數係 ...
ZARD 發表於 14-6-2013 09:59 PM

講起ROBOCOP, HT 都唔係好得幾多, 一樣有人嘈話訂完之後HT先失驚無神整張梅菲頭既相出黎.
回復 142# ZARD

但hkk果隻有獨立number同對11 low普通版應該冇掛?

本人都係hkk member, 都想入hkk版。
但自己d珍藏應該入唔到圍, 所以都唔敢玩。

冇hkk版本既玩家就開心, 起碼唔洗食炒價。
好彩無去高追,希望做好QC ,到時買隻看門口
有無師兄知確實幾時出?
good news for me:)

回復 145# junya_watanabe
但個figure係冇no.,個盒都冇。將塊牌放落今次普通版白23上,咪又同HKK98%相似。

上次點解唔敢玩?有D勝出者並唔係收藏品多,呢度有位師兄就係以心思取勝,
將紅45溶入Locker Room場境,成個真人咁。

當然如果我係冇HKK,實好高興。
回復 149# ZARD

我pe都冇對真係唔敢玩

不過Bill爺是生意人
可能轉過頭出隻北卡hkk version + 平民版都唔奇

我之前都係4千幾高追隻紅45

只好同自己講早買早享受
回復 140# mj23

Called nd the guy said need one more two more weeks! Sad