Toysdaily 玩具日報

[ENTERBAY] 新23號公牛Jordan主場版???

不過白23連兩對aj11一齊出哂左個selling pt,話哂aj11最多人中意
完全錯誤, 雖然我本身係既得利益者, 有白 45 限量版, 但係我完全吾介意重出冇練習服既普通版白 45...練 ...
yuppi 發表於 14-6-2013 12:55 AM

老實講,我覺得你先至係錯誤。
首先,限量版就係呢個市場為左做Gimmick既需求,老實講出得限量版就一定有啲人有,有啲人無?唔係咩叫限量版?叫得限量版就一定要比普通版有特別唔同既地方。好多人都想有限量版先會去追捧去製造Gimmick,商業市場就正正需要呢種Gimmick,唔係玩唔玩玩具既問題,好多野都係同一道理,呢點你要搞清楚。
第二,你唔介意佢重出白45無練習服係你問題,但如果佢重出白45而無練習服,咁白45既限量定義已經無左。而限量既其實只係練習服呢一樣野,而唔係FIGURE本身既獨特性,呢點你亦要搞清楚。
第三,依家唔係要人無我有呢種心態,我都想人人都有得玩,但唔係係限量版呢個層面,而係今次呢間公司銷售手法問題,極度誤導顧客以為限量版有佢既獨特性。佢出得限量版就一定要維護限量版既獨特性,而唔係去破壞獨特性,你明唔明白?其實佢可以唔出限量版,只係出普通版就已經足夠,我亦好讚同人人有得玩,人有我有。不過今次好明顯EB破壞左限量版既收藏價值。

或者閣下可以去 59#再睇睇小弟既想法,可能大家未必會認同,但可以討論一下。
其實我都有啲不滿, 最主要係出左咁多隻都唔換新頭雕.

不過話需如此, HKK 隻主場23, 其實睇咁多EB  ...
天馬流星拳 發表於 14-6-2013 01:11 AM

其實唔係話EB有無錯,只不過係佢既限量版同人地既限量版真係差天共地。
人地限量真係唔會再出,EB限量版係會分幾次逐少咁出,買齊幾個版本等於一隻限量版 :help:
回復 92# homingwah2005

所以我話呢個版本仲特別過限量版 :74:
出場服相信日後好大機會再有,可能每種新頭雕都有限量版呢
不過尼隻白23出到同HKK差唔多,就算唔係高追果D都不是味兒
又唔怪得咁多人嘈佢既
買齊幾個版本等於一隻限量版

買白45+白23=hkk23甘滯,只差對鞋,但抵玩好多
睇咗大家嘅言論,個人覺得意見上的分歧主要在于購買心態嘅唔同:

1.拍手稱贊,對EB嘅做法認為多多益善嘅朋友,僅係希望EB能提供唔同款供其選擇,但並無打算每出一隻都買,僅會購買特別鐘意果D款,就算買唔到都冇所謂。

2.對今次EB推出白23普通版有微辭嘅朋友,係真正MJ嘅死忠,係有全系列制霸嘅諗法嘅人。當然希望每一款人偶都有自己獨特意義嘅、值得收藏嘅地方。面對基本雷同,僅AJ鞋唔同嘅白23普通版好難冇情緒。試問真正鐘意MJ嘅人,又有邊個唔鐘意SPACE JAM同埋黑紅高幫AJ11?但僅為咗兩對鞋再入多一次又唔抵。

講到尾,都係EB嘅營銷策略太無恥,先搞限量版幫佢造勢,玩盡各種花樣手段等D死忠幫佢做免費宣傳;等起咗勢頭,再搞普通版,以人人有MJ為由,幫佢法拉利買單。

限量版就應該有其限量專屬的特別性,而唔係只剩番個“價格”特顯限量。家陣好明顯普通版性價比仲好過限量版,本末倒置。

一早已經預咗會有白23普通版,EB邊可能開發出嚟僅為咗500個人獨占,肯定要榨干所有剩余價值;君子愛財,但取之有道,起碼你搞D新意出嚟,成日換少少餸炒舊飯,唔俾人鬧都難,如果係新頭雕都仲勉強講得過去。
回復 93# samuel2

我話你錯係指你對我既睇法, 並吾係指你既想法, 任何人都有自己既想法, 何來對錯...唉

講到尾都係一D既利益者既自私思想, 算吧, 反正已經既成事實, 開心又咁過, 吾開心又咁過, 自己諗啦
回復 90# devil13

同意, 我都係覺得EB今次點都唔低幫, 晨早公佈所有版本就一天都光哂

各限量的限量部件,總之冇係另版本出現就係限量
紅45 = away#45球衣,紅黑warm up suit,紅白Jordan X,地台印有佐敦復出賽日期,全球二千只
白45 = home#45球衣,白黑warm up suit,全黑Jordan X,全球三千只,有蘇頭雕
HKK =  home#23球衣,白黑warm up suit,黑紅底筒 Jordan XI,HKK金屬地台,索袋,全球五百只
(已有師兄講過,佐敦球員生涯內,黑紅底筒 Jordan XI只出著過半場)

另外目前量產版波鞋配對:
紅23 = 高筒黑白XI,藍白X,佐敦II,MVP獎座
白23 = 高筒黑紅XI,高筒黑藍XI(SpaceJam),冠軍盃(雖然Kobe同占士都有,但配佐敦係第一次)

以上所有其實彼此都冇100%重複過,重複嘅係量產同HKK撞衫,但HKK晶結係響對low bred同索袋度嘛

再者唔係咁天真以為公牛主場衫只出500?

值唔值,有冇水魚feel,視乎自己點睇

炒家同高追嘅動作涉及投資成份,「投資係有風險架」
回復 101# chungyuihing

資料詳盡:71:
但有少少更正∼∼∼
紅45限量2500
白45限量3000

我可以copy 到我個post嗎?
回復 101# chungyuihing

佩服, 佩服:71:
To me the problem is not about unlimited or limited! i think the main problem is that they use 1 head release 5 times lol
To me the problem is not about unlimited or limited! i think the main problem is that they use 1 hea ...
ape2ape 發表於 14-6-2013 02:38 AM

贊同,家陣要關注嘅唔係限量同普通,唔係玩家與炒家。而係EB有幾多誠意、幾多新意帶俾大家唔同款嘅MJ人偶
回復 102# 7仔

多謝更正,絕對可以,呢度係分享同討論架嘛

另外同以為炒燶咗嘅人士講,以投資角度,由於HKK對low bred只有500,所以佢只會用紅45四分之一嘅時間流入收藏家或玩家手中,市場流通量變小,只要仲有人要,你手上的貨就會升值,如果對low bred只有呢500對,單單對鞋嘅價值足以回報你嘅付出,當然,一)會唔會未等到就溶膠, 二)會唔會未等到就餓死咗?

再者如果你已經擁有以上冇重複配件,再加嚟緊嘅種種,兩三年後冠名「佐敦全係例配件」發放,你估唔估到個回報?

係個佐敦頭出到爛,係紅白兩套23球衣又出到爛,但總有啲配件會令成件事唔同哂。

我個人唔鼓吹炒玩具,但閣下如果以玩具為投資工具,你同阿標同候活同一陣線,只想用短時間從一件貨搵最多嘅,EB同HT做生意俾你鬧,你做生意鬧人?