Toysdaily 玩具日報

查看: 29565|回復: 116

[分享討論] HT Ironman條底根本就好小事,自己整啦~(55/F有嘢睇呀喂)

HT Ironman條底根本就好小事,任何家有噴筆嘅師兄都輕鬆修復
以下係畀唔識上色嘅人睇,高手唔好揪秤我教得唔夠正宗,或者呢種方法唔完美
咩噴銀底先,又或者洗底色呢啲嘢我唔講,
淨教最簡單最基本最唔駛買太多嘢,最易完成方法
當然我自己係用最複雜嘅方法啦(噓~~)
而最重要係:
你洗驚衰得過你家下咩?!
咪試下佢囉~又唔會上癮嘅~

透明色系因為可疊加效果,即係噴多兩層會係視覺上唔同色(修訂:Mr.Hobby不同,因為新裝已經轉咗做顏料系唔再係染料系.聽唔明就算,唔太大影響)
加上視覺效果極受環境光影響,其實隻色就算有色差
就咁用肉眼睇而唔係專登影佢相,根本唔易察覺
所以無需深究咩隻色係咪同HT用嗰隻一樣架?呢啲咁嘅嘢
是旦係市面買隻透明紅就得,我自己就用gaia 041.
我建議GAIA,因為Mr Hobby新版係唔會越油越深,而係越油越飽和,而雙星濃度唔好的話會痴手
用筆油,出界咪又係油到係透明紅色位上面~根本就唔覺,唔駛驚~
總之覺得隻色淺咗啲就油多層,覺得差不多就收手

(記住!手油樽裝油係要稀釋~邊隻開油水同開幾多直接問鋪頭,80%以上會答你,唔答你就走!去第二間買)

要噴的話(gaia無噴罐,買郡氏或雙星啦~)註:樓下有師兄話雙星會粘,所以都係買郡氏啦
拆條底呢單嘢,用暴力就得.
兩隻腳只係球形關節,好易拆~
條底同body構做如下:
(註:我隻係成隻重新噴過,所以啲色係唔同的)

用兩條粗筍隊入body度,當然落左AA膠啦~
大家都睇到,我自己就已經斷左一條筍,因為嗰邊出廠時太多膠水,所以扯爛咗
但我可以講,斷晒兩條筍都唔驚,反正大家都知條底同大脾有幾貼
插返兩隻腳落去自然會頂返正個位,所以大家唔駛諗咁多,用你雄性本能搞掂佢
(唔夠力?!你扯~我唔想同女人型講嘢)
條底拆到落嚟就簡單,成條底一隻色,唔洗諗一襟就噴落去囉~

總之,我知大家唔敢郁手兩個原因
1.驚整爛--係多如~因為爛都唔怕
2.驚色差--唔怕,因為肉眼唔會好覺,就算覺都唔會衰得過隻粉紅色
thanks 分享教學,自己搞的確樂趣多。我隻被打入冷宮嘅爛3重震雄風,唔使著粉底了。

大佬,隻玩具成2xxx幾bid返黎.................唔係咁樣搵佢黎搞下你話玩具反斗城買隻1-2百蚊玩下就得. ...
wai1108 發表於 12-9-2012 05:39 PM

玩具之嘛~就係拎嚟撚架啦~有咩好驚?
嗱~你睇~

再講,我認真的~即使無經驗,膽粗粗跟我講法做都會相當效果
真係唔駛驚~
你追求效果又肯駛錢咪畀人搞囉~
我都係見咁多人RE你賣廣告咪出個低B教學
人人自己識整就無人洗話人兜生意啦~
大佬,隻玩具成2xxx幾bid返黎.................唔係咁樣搵佢黎搞下:69:你話玩具反斗城買隻1-2百蚊玩下就得...................衣家MK6炒到2900
樓主好波!:71:

十個讚!

甩左色橫掂都放唔出,不彷放手一試。
玩具之嘛~就係拎嚟撚架啦~有咩好驚?
嗱~你睇~

再講,我認真的~即使無經驗,膽粗粗跟我 ...
不肖生 發表於 12-9-2012 05:45 PM

小弟見到d廣告都覺得好唔順眼。

講緊比版主沉左底個個。
給你一個讚, 真係勇氣可加~!
你個post好 "堅" (明架啦~)

好波,得閒試下先:71:

但係D油会吾会乾黎乾去都有種粘粘既感覚?
我都支持你~:71:
好波:34:支持支持:34:
頭像被屏蔽
大佬,隻玩具成2xxx幾bid返黎.................唔係咁樣搵佢黎搞下你話玩具反斗城買隻1-2百蚊玩下就得. ...
wai1108 發表於 12-9-2012 05:39 PM

小弟呢set買番嚟都兩义(而家唔止),鐘意嘅,一樣可以diy玩盡佢。

玩具姐,身外物嚟。
有錢人:58:可唔可以拆埋隻MK4比我睇睇,因為我條頸拆唔到比人
好波,得閒試下先

但係D油会吾会乾黎乾去都有種粘粘既感覚?
jojokit 發表於 12-9-2012 05:53 PM

通常粘手係因為油的稀釋度不足
回復 3# 不肖生

想攪攪腰甲,請問背脊果兩口鑼絲點開?果兩個金色蓋都開唔到。
樓主好野! 好一句身外物!