Toysdaily 玩具日報

查看: 10544|回復: 24

[改造交流] The Dark Knight-The Joker DX-01 [追加劣圖注意]

另一小丑作品,一直以黎都覺得Hottoys DX系列都有眼眶過大的情況,由01至12都有呢個問題出現,所以今次Repaint之餘亦嘗試為01頭雕改細眼眶,大家可以從最後一張睇到效果,希望大家會喜歡呢個改動...!! 而服飾方面亦改用DX11呔同大褸,其他就照正常用返DX01...效果如下,請各位大大細心欣賞...!!

頭雕:Hottoys DX01
服飾:大褸及呔 (Hottoys DX11),其他 (Hottoys DX01)

Special Thanks: freelander77777 大大

實物效果圖:

製作過程追加:

因為圖片要就氣氛嘅關係,所以眼部位置未能突顯,唔好意思...!!
我嘗試製作左上圖,去俾各位大大睇清楚修改後嘅眼眶大細,主要用美國土填補眼眶,修改至心目中所想大小,形狀可因應各位大大諗法去做,不劃一做法,當固定左之後,就要留意裝上可動眼嘅位置有否被美國土阻塞,所以外同內都要全面照顧到,而美國土要乾透需時,所以絕對有時間俾各位大大慢慢整到啱心水至落實形狀。
完成後,用風筒加熱,待美國土乾透後就可以噴上噴灰,因為小丑面有疤痕關係,我選用左1000號噴灰,令其唔會有太粗嘅感覺,之後待噴灰全乾後就可以按心目中小丑樣上色架喇...!!

P.S. 如果唔想全頭重新上色,各位大大可以響補上美國土時,盡量響黑色眼圈內進行此動作,待乾後,就只用黑色油左D美國土就攪掂,方便又快捷...!! 至於可動眼拆除及裝上都要小心,始終DX01都已經出左若干時間,眼部支撐可以會好脆都唔定,所以要格外小心....!! 由於我個人唔係太like可動,所以我將眼珠移到心中所想之後就唔會再郁佢...咁就無有怕啦...!!

謝謝欣賞....:64:
改得不錯,請問對眼的眼眶可點改細D?
THX
回復 2# akiaki

好簡單...用畢地或者美國土都可以...!!
改完成個唔同晒...!!
大大張背景圖係點穩翻黎?打印出黎定點?
回復 4# venson8789

係上網搵圖再整到啱size!! 然後去print出嚟!
回復  venson8789

係上網搵圖再整到啱size!! 然後去print出嚟!
DreamWorks 發表於 18-5-2013 03:54 PM

師兄穩的圖大概係咩Size?可唔可以透露下?
回復 6# venson8789

搵最大就得!通常都夠用!
很正!可否詳述,另我對你頭像的neo很感興趣,可否告之出處
為何樓主的頭雕縂影不清楚!衣服反而很清楚!
師兄,可以影幅大圖嗎?其實我用過膠紙貼過dx01改細眼……(因為唔敢用畢地)
回復 9# BBQ6712

我影相還有待改善啦!真係唔好意思!
回復 10# neo.L

絕對可以啦!但請師兄等等,因為手提up唔到相!
Can't see clearly……
師兄!咁都叫劣图{:2_286:}
好正呀:)
回復 8# BBQ6712

因為圖片要就氣氛嘅關係,所以眼部位置未能突顯,唔好意思...!!
我嘗試製作左上圖,去俾各位大大睇清楚修改後嘅眼眶大細,主要用美國土填補眼眶,修改至心目中所想大小,形狀可因應各位大大諗法去做,不劃一做法,當固定左之後,就要留意裝上可動眼嘅位置有否被美國土阻塞,所以外同內都要全面照顧到,而美國土要乾透需時,所以絕對有時間俾各位大大慢慢整到啱心水至落實形狀。
完成後,用風筒加熱,待美國土乾透後就可以噴上噴灰,因為小丑面有疤痕關係,我選用左1000號噴灰,令其唔會有太粗嘅感覺,之後待噴灰全乾後就可以按心目中小丑樣上色架喇...!!

P.S. 如果唔想全頭重新上色,各位大大可以響補上美國土時,盡量響黑色眼圈內進行此動作,待乾後,就只用黑色油左D美國土就攪掂,方便又快捷...!! 至於可動眼拆除及裝上都要小心,始終DX01都已經出左若干時間,眼部支撐可以會好脆都唔定,所以要格外小心....!! 由於我個人唔係太like可動,所以我將眼珠移到心中所想之後就唔會再郁佢...咁就無有怕啦...!!

希望是次解說可以幫到各位製作一隻完美嘅小丑啦...!! 多謝支持...!!