Toysdaily 玩具日報

[分享討論] HT Ironman條底根本就好小事,自己整啦~(55/F有嘢睇呀喂)

樓主話:     透明色系算係最唔會被筆痕影響到效果嘅色, 即係話你手油都會有相當效果.

我經驗係剛剛相反. 透明色最受筆痕影響, 好易出現叠筆引起深淺色, 而且透明油係high gloss, 有筆痕會好明顯的.  當然, 如果油既area好細就冇問題, 但係如果油既area好細, 就咩野油都冇問題la.  所以我唔多明樓主既結論係點黎?
重有一點, MK3, Mk 6 底褲軟膠甩色 2 隻我都試過. 就咁Masking tape 左個位, 輕輕飛2層 君士既透明紅就完成了, 真係唔多明點解樓主需要大費週章作解體成隻重噴, 是否多此一舉?
回復  wai1108

OK~ 特我排下文先~
wayneadd 發表於 13-9-2012 10:47 AM

係啦,有好多模型forum都有講,再唔係直接去太子洗衣街/深水"Po"啲模型店甚至美術用品店都好多選擇!千零一定買到入門級泵+噴筆! :71:

其實樓主都係講跟難有難做易有易做,就甘用噴罐都已經可以有唔錯嘅效果。一支"Mr. color's clear red"都吾洗5草同埋係噴底底甘細嘅範圍,都唔明點解都重要話要交咗幾多錢學費要有幾多技術先可以做到(錢多或想賣廣告嘅除外)。
回復 77# acck0118

Thaks Ching~
其實樓主都係講跟難有難做易有易做,就甘用噴罐都已經可以有唔錯嘅效果。一支"Mr. color's clear red ...
kofumanutd 發表於 13-9-2012 12:11 PM

話要交好多學費位人兄咪正正係出post賣廣告嗰位law!! Hahaha
頭像被屏蔽
樓主話:     透明色系算係最唔會被筆痕影響到效果嘅色, 即係話你手油都會有相當效果.

我經驗係剛剛 ...
hellobil 發表於 13-9-2012 11:43 AM

其實樓主係執開隻MKIIIBD,玩轉色,可能睇唔順眼呢邊D廣告,至比多個方法大家揀,唔洗下下花$叫大整姐。

http://www.hkfigureclub.com/foru ... &extra=page%3D1
請問係咪全部噴過晒???睇相好靚呀
wai1108 發表於 13-9-2012 09:55 AM

係全隻噴過,
時間斷斷續續一個星期左右,本金好少姐咪油錢同畢地錢

樓主,模型油上軟膠唔怕佢表面裂開?
wiswis 發表於 13-9-2012 10:14 AM

唔算係好易裂,除非真係好大幅度咁屈佢

樓主不妨POST多D教材
brucehung 發表於 13-9-2012 11:33 AM

下次有機會啦~

我經驗係剛剛 ...
hellobil 發表於 13-9-2012 11:43 AM

我完全明師兄你講筆痕嘅問題,我個結論咁出嚟係因為視上唔難睇
手油作品尤其新手通常比較厚油,而厚油係一般實色會好礙眼要油得靚要好有技巧,你手勢一差,成品可以極度核突
但係透明油你手勢唔好,因為佢半透明,即使你堆疊得比較差,但,單純就咁望落去都唔會難睇,
如果講到你呢種級數,當然一眼就FEEL到礙眼,但係一般自娛我覺得夠晒

我目標係淨噴過軟膠位而走去爆開隻嘢就梗係多舊魚,但你都睇得出我全隻重噴
咁就好明顥係個人興趣啦~玩玩具嘅嘢邊有多唔多此一句之說?
老實講,HT嗰個戰損我買返嚟已經唔鍾意,不過新束束無理由開佢拖咁解
另外你試下留心睇下你睇mark3其他部份隻紅色,可能有啲油已經有好細嘅裂紋出咗嚟,我自己嗰隻就幾勁,主要集係兩隻腳情況幾嚴重吓
呢個都係我把心一橫大費周章原因之一
多謝晒樓主~~

呢個POST對我呢D噴油新手但又鐘意DIY既人真係好有幫助 !!

Very good post !!!
通常粘手係因為油的稀釋度不足
不肖生 發表於 12-9-2012 06:08 PM

記憶中双星罐裝噴油噴軟膠係會痴立立好似唔乾咁嘅,如有錯請輕插.:64:
小弟反而對師兄拆解過程充滿興趣~ 因有d位真係吾知點拆~
如果看似一些硬膠零件位, 如兩個茶杯口已對着黐住, 應如何解決?
是否落AA溶解液滲透d 邊位再扯開?
(唔夠力?!你扯~我唔想同女人型講嘢)
:71:我好鐘意呢句:66:
原來樓主係專業人士,有晒裝備
小弟反而對師兄拆解過程充滿興趣~ 因有d位真係吾知點拆~
如果看似一些硬膠零件位, 如兩個茶杯口已對&#305 ...
Clive 發表於 13-9-2012 03:26 PM

呢隻計我無用~主要靠蠻力,其實拆得嘢多會知邊啲點受力,通常開到某啲位,膠水位都會跟住裂

好彩係所有螺絲帽都無膠水

記憶中双星罐裝噴油噴軟膠係會痴立立好似唔乾咁嘅,如有錯請輕插.
rex12781 發表於 13-9-2012 02:34 PM

咁樣我改改頂樓篇嘢先~因為買左噴筆之後都無用雙星罐
唔該
不過我個隻係戰損版mark 3
仲要加埋戰損位,真係極高難度:70: