Toysdaily 玩具日報

[分享討論] HT Ironman條底根本就好小事,自己整啦~(55/F有嘢睇呀喂)

玩具之嘛~就係拎嚟撚架啦~有咩好驚?
嗱~你睇~

再講,我認真的~即使無經驗,膽粗粗跟我 ...
不肖生 發表於 12-9-2012 05:45 PM

師兄,想問下條腰甲點拆?好似要整開背個2粒野,但整唔到出黎
回復 11# catcat

我想問ching 郁手果時有冇赤赤痛:58:
回復 12# wai1108

同有無錢無關~
真係咁有錢係買過隻或者嚟手丟畀人整啦~
拆散又唔係叫你當垃圾~砌返架嘛~
重要係...我無mark4(都話我無錢架啦~)
但結構上我估差不多

唔知幫唔幫到手
可唔可以教我地拆開, 我拆唔到背隻粒鏍絲
樓主好波:71::71::71:
師兄,想問下條腰甲點拆?好似要整開背個2粒野,但整唔到出黎
joshuakit 發表於 12-9-2012 06:12 PM

嗱~呢個部份唔同拆底,係有風險的~
唔係衰咗唔怕或者可以再嚟

係背後嗰兩粒嘢~
用刀片或者幼批挑出嚟
驚刮花就用雙面膠紙大法,只要少少出咗嚟再用鉗就得
但係要留意佢近頸位其實係落左膠水
嗰度要用力爆開佢

我自己就用批插係空隙,再用鎚鋤落個批度,真係要小心
好彩的話,你隻膠手少,用蠻力就得都唔定
但真係要學我個方法都唔洗太驚,因為個位唔見光,不過最好你係平時會係屋企整下家電
或者橂型砌得多,唔係就諗清楚先~

記住:
唔拆都可以手油,最多油多幾層,等乾用多一日半日
無信心就唔好亂爆
回復 19# wai1108

樓上個RE Joshuakit嗰篇唔知幫唔幫到手,
我家下影唔到相,因為個螺絲位我經已補平咗
只可以用文字形容
無玩都回一回先 :34:

唔知我呢個logic岩唔岩聽啦,
如果一睇見條底底甩色,分析到個問題係"好少事"
相信就不需要教學了.
相反如果連軟膠底底咁少問題o既位置都唔敢自己修,
我覺得大大某D教學位對呢類朋友來說,都係危左少少,
為保護你同其他樓主o既幸福著想, 建議樓主要提一提大家,後果自負^^.
我睇完你篇文, 非常認同,個內褲位真係好易整,
大力扯條底褲我完全唔擔心,
真係好易甩之麻,衰左咪抹左佢再油過.
(我反而覺得呢個位拆件比落膠紙更少穫氣)

但你話其他位教人自己用刀片挑,大力拆開落左膠水o既啤膠玩具,
我就覺得危左少少,
似乎真係唔應該搵隻千幾二千o既玩具去練習...hehehe/

回復 24# Toro

你咁講都啱~
所以我都無係頂樓提過,不過有人問到咪答囉~

我係上面篇RE加返警告字眼先
支持支持樓主用心:71:
最欣賞教學 有時DIY下玩玩具先開心
支持用心教學,Thank you !
隻Mark 3BD 最麻煩唔係d 紅色,上完紅色之後要補番d戰損先麻煩
多謝樓主用心教學,:71:中意DIY不等於有錢或冇錢,DlY過程本來就是另一種享受。
如沒有Dly經驗人仕,個人認為應自己考慮是否能接受過程中之風險。
我自己有DlY開,但我會考慮用雛紋紙蓋著上身及腳,直接噴透明紅,雖然不切底但可減裝拆時斷㬵風險。暫時我隻M6粉紅情況尚可,遅D先動手。
藝高人膽大, 我都係比錢人賺囉................................ :(