Toysdaily 玩具日報

[分享討論] HT Ironman條底根本就好小事,自己整啦~(55/F有嘢睇呀喂)

支持樓主,我都係自己噴,真係非常容易,所以見某師兄賣廣告真係把鬼火
如果買郡氏或者雙星罐噴   係買邊隻no.? ...
我見到樓主呢個post 都想自己試下噴  我唔會解體lu  用野遮住算 :71:
回復 32# pathk

我唔係話十分記得
郡氏好似係47 雙星27
名就係Clear RED
唔肯定有無錯~你見唔對路問下鋪頭先
回復  pathk

我唔係話十分記得
郡氏好似係47 雙星27
名就係Clear RED
唔肯定有無錯~你見唔對路 ...
不肖生 發表於 12-9-2012 09:37 PM

名就Clear RED 即係你講果隻透明紅?...ok~ ok~  我去問下先
即係只需用呢隻噴 唔使再補其他野? 同埋我想問d克線  有無話用咩筆畫好?  thx!~~
師兄勁呀! :71: 玩玩具嘅終極一步就係自己玩DIY!
可能我砌模型先過玩figure,所以我覺得冇嘢係唔可以拆/改嘅! :34:
勁!一膽二力三功夫:$
剩係”唔同女人形講野”呢下已知師兄係一位豪俠:71:
技術超凡,再加上勇於拆解玩具修服再分享做福人羣,直情令我想起當年嘅TD米完老師:p
小弟敬你一個讚:77:
支持教學:71:
不過我更想講,唔通因為呢D野可以自己解決,就唔需要諗下選材有冇問題?:74:
冇睇內文,純粹睇標題既感想
名就Clear RED 即係你講果隻透明紅?...ok~ ok~  我去問下先
即係只需用呢隻噴 唔使再補其他野? 同埋我 ...
pathk 發表於 12-9-2012 09:41 PM

其實問的話直接問老闆邊隻係透明紅就得.
老闆可能會反問油性定水性,其實兩隻都得

如果滲線,最近雙星有隻滲線油,已經開稀咗,直接滲就得
其實問的話直接問老闆邊隻係透明紅就得.
老闆可能會反問油性定水性,其實兩隻都得

如果滲線,最近雙星 ...
不肖生 發表於 12-9-2012 09:58 PM

好  麻煩哂!~~~~`
係囉~~我都係自己整~~ 好易姐~~我仲買埋光油噴!!效果更好:71::71:~仲防uv (老闆娘話)
:52:即係如果因為驚就俾人整:45:....我覺得果d人係發死人財....:53:
我仲見件隊長件衫d位麻麻~~係用膠水痴~成件衫重新痴過:26:
洗油用郡氏開油水?另外腰本人就唔驚,因為唔會郁到,但底橫就會比隻腳頂到,軟膠會甩油.....
我一路想買IRISAWA軟膠漆,但香港真係見唔到....
洗油用郡氏開油水?另外腰本人就唔驚,因為唔會郁到,但底橫就會比隻腳頂到,軟膠會甩油.....
我一路想買IRISA ...
neo.L 發表於 12-9-2012 10:10 PM

其實唔係軟膠油都唔一定好易甩
當然畀軟膠專用油易甩好多啦~但其實啲油唔好杰,稀少少咁上多兩層就算真係襟到件件變形都唔會即刻裂開一片片咁甩落嚟
當然試多幾次就會

香港買到的軟膠油有V-color但好毒下,而且蝕入件度唔會係呢度推薦了
味道好重,而且衰咗唔可以洗件,因為已經蝕咗落件,洗佢就會溶件,程度就睇情況
我直情唔敢落噴筆噴,驚[拿]爛O ring
其實唔係軟膠油都唔一定好易甩
當然畀軟膠專用油易甩好多啦~但其實啲油唔好杰,稀少少咁上 ...
不肖生 發表於 12-9-2012 10:26 PM

我想知邊度有得賣vcolor……想試吓用…
回復 43# neo.L

灣仔[紅A]有~另外旺角一帶我印象見過,但唔記得邊間
灣仔[紅A]好似執左........