Toysdaily 玩具日報

查看: 70849|回復: 82

[玩具報告] ○●○【潘朵拉星上的藍色巨人】阿 凡 達 .A V A T A R .J A K E S U L L Y ○●○

《阿凡達》的故事敘述在未來世界中,人類在潘朵拉(Pandora)星球尋找到一個極為珍貴的礦物,於是這距離地球六年旅程的星球,成了地球人掏金美夢的天堂。看似美麗的潘朵拉,其實並非想像中那麼美好;在潘朵拉星球空氣中充滿不但致命的毒氣,除此之外還有許多具有攻擊性的動物,更令人類害怕的昰潘朵拉星球原生納美人(Na-vi),對崇尚自然、尊敬生命,在不受地球人利誘下,成為地球人採集礦石最大的阻礙。於是阿凡達計畫就這樣產生了,藉由人類與納美人的DNA製造出的阿凡達,希望能藉此融入納美人的社會。傑克(山姆沃辛頓飾)是名因傷下半身癱瘓的陸戰隊上士,因此他失去了生存的鬥志;為了恢復正常人的生活,他接受了這個報酬優渥的工作,也開始一趟未知的旅程。

資料來源:【波卡多試片室】那遙遠天邊的美麗潘朵拉《阿凡達》

老實的說,Hot Toys的確是一間令人佩服的公司。
其實只要大家細心留意,就會發現 HT的作品並不是單純的著衫人偶。
由Predator開始,就經常生產不同造型既FIGURE,
當坊間其他品牌都出以「本體+頭雕+衫+佩件」呢個最合符生產成本效益既方式生產人偶;
而HT就會經常生產一些「新模」既角色。
外星人Predator,異形,Hellboy,機械人IRONMAN,Terminator......甚至1:6的Batmobile等。
如果沒有一定數量既訂單應該不會開發一些非常複雜及創新的人偶吧∼(計計數就會知道)
記得當時玩IRONMAN時,驚訝人偶與機械人的結合;
到了2012年出到成隻可砌散晒既新MKII,當中的確看到HT的進步及熱情。
而今次測評既A V A T A R .Jake Sully,亦都係開個模啤一次就冇第二隻既新模(當然希望佢會出埋女主角,但女人BODY應該都是不能用舊模吧∼)
就同大家看看今次HOTTOYS如何演繹呢個18“既外星人吧∼

以最後一戰為藍本的Jake Sully,佩件有發光地台,巨型機槍,小刀,手榴彈,通信器及護甲等;如果有埋弓箭及茅就完美了!!

先看看Jake Sully本體,完全新模既18寸藍巨人,的確非常巨大!!大家家中的玩具櫃夠高嗎?

可能大家都特別鍾意「包膠」及「植髮」,但始終一件玩具既平衡度是很重要的,玩開BATMAN既就會體會到包膠對可動既限制。
而今次Jake Sully頸到心口都用了包膠,令上半身更一體化,當然可動既玩具就一定會有關節,相信今次的安排是一個比較平衡的方案。

事先聲明我並沒有特別處理D頭髮,請見諒∼(太複雜,請參考官圖)
Jake Sully呢個角色非常適合用植髮呢∼裝飾的珠鏈加上羽毛,非常精巧;羽毛比較難打理,大家入盒時小心羽毛易斷呀∼

全身都有塗妝,還原了納美人既膚色花紋。

頭飾為戰鬥用,有透明的護鏡呢∼

通訊器不能從頭飾拆下,請留意。

皮帶及羽毛造成的飾物,超精美∼(小心羽毛易斷)

腰飾加上珠鏈及繩結

腳部護甲亦有羽毛裝飾

鞭子及羽毛大家請參考官圖弄吧∼太複雜了,整完不能放回盒呢∼小心小心∼

內藏鐵線的尾巴,可自由扭曲。

發光的地台,模擬Pandora的發光植物

但好像小了一點呢∼是Jake Sully大巨大嗎?

來欣賞植髮之美∼

接著就到戰鬥裝備∼

腰部護甲非常精美,上色皮革感良好∼

拿小刀戰鬥吧!!

手部護甲及小刀,質感不俗∼

最後是裝備人類既武器,機槍與手榴彈。

飛機甲板上的戰鬥的確非常精彩!!很刺激呢∼

上吧!!為Pandora而戰!!

經典的跳射!!型∼:D

炸死你!!

最後來幾張背景圖吧∼太巨型不能影全身呢∼

最後最後,都有吐糟的地方,例如手掌只有4隻唔多夠用,佩件不夠多及手臂只得一個關節只能90度等等。
不過相信今次A V A T A R .Jake Sully都應該得一次機會推出1:6人偶,如果係FANS對角色有愛就買吧,無謂後悔呀∼
希望HOTTOYS繼續挑戰不同既電影角色吧∼

P.S. 小弟既MICRO鏡跌壞咗......(痛),舊機LX3重出江湖,原來都重頂到下∼LX3不失為一部好機呀!!

再次多謝大家收睇∼:77:
先回後睇!!!!!thanks
超靚丫。我都話ht大貨有進步架啦。
睇相真係唔錯,可惜對Avatar冇愛。期待Babydoll多d
靚相靚figure
好精細~~~
不過身體似乎"令"身左少少
打燈用柔和少少0既光會更正~~~
感謝大大分享~~~:71:
做得唔錯!!好正, 另外想問dick po大 樹幹上面d綠色野可唔可以著燈??
樹幹上面d綠色野係有著燈的,不過弱DD

做得唔錯!!好正, 另外想問dick po大 樹幹上面d綠色野可唔可以著燈??
siumy 發表於 7-5-2012 04:08 PM
回復 7# Dick.Po

ic, thanks!又一隻好物不過冇愛=)

唔知有冇c hing會加夜光粉上去改做下呢!!
HT呢隻造得幾detail:71:
的確好靚,18吋高,加上配件地台,
兩千唔洗的確唔算貴,
可惜冇愛...!!!!!!
多謝分享靚圖。
算幾靚,訂價近兩千,我唔覺得平,我對佢
好圖
關節接口太多覺得麻麻地
唔知几时取货LE:handshake:
出得好靚,好有誠意,可惜吳鍾意。:ar:
額頭上面果塊野好鬼樣衰

可唔可以除落黎 ?