Toysdaily 玩具日報

[3A/ threezero] 3A,取消曬我既ORDER,令我失望透頂!!!!

回復 43# DIG

理由咪係唔做你生意囉, 香港並冇法例要求商户要做每一單生意, 商户同顧客一樣都有權利選擇對家去經商。

在此事件中, 我看不到3A因退訂而信譽受損害, 如果你覺得有, 可唔可以解釋多dd?

你咪試吓行去老麥, 問候個賣飽小妹妹, 睇下會點.
又係老套個句, 尊重係雙向的。
回復  DIG

理由咪係唔做你生意囉, 香港並冇法例要求商户要做每一單生意, 商户同顧客一樣都 ...
chankb 發表於 5-5-2012 01:01 PM

咪就係囉
不過同佢地講呢d徙氣啦
佢地只會活響自己既世界
你好聲好氣無啦啦做咩要cancel你account有生意唔做?
成單野樓主跟本自己on_

自己中意3A的產品, 就唔該自己一早做好research,臨買時先知自己用開個explorer唔得, 跟本就唔係人地問題, 你竟然重要話到人地唔比你買(重要打粗口)

人地system冇可能配合曬所有人電腦的setting, 你自己唔一早測試好跟本係你自己要負責!

到後面refund問題, 樓上師兄都講左, d 錢唔係3A收的, 係paypal同信用卡公司的費用, 依d野上網買過幾次野都知啦!! 無知的小朋友!

最後我想講, 人地賣野有人地的規則, 買唔到你可以去拿抽排隊, 大把人買唔到set c 都冇你個人咁小氣!!! 玩唔到依d咪玩第二款law, 做男人做著你咁真係好肉酸, 我係任何一間公司都唔會想有你依d客人, 一買唔到你想要的野就爆粗...
訂3A真金白銀FULL PAY架大佬。

而且CLOSE人ACC根本唔係解決辦法,係逃避。
覺得個客麻煩就唔做佢生意的話,做足一世都會係細公司。
呢個係我最後一個SEND出既MAIL
SHOW左我好大既UNDERSTANDING同我既CONCERN
我好尊重佢地,而且佢地比左麻煩我我都冇炸形
回復 44# edmund

如果這是事實, 你是可以去小額錢債法庭去告3A, 但3A只要在庭上拿出你的粗口信對簿公堂, 你便會失去要求3A強行行使些單據的權利去交貨比你的機會, 加上3A會有千百個商業原因去解釋cut你所有單的原因, 就算最後你勝出, 3A已經退回全部綫比你, 而袋咗差額的, 是Pay Pal。法庭會不會要求3A去補償你因第三者所引起的損失,相信機會極微。
成單野樓主跟本自己on_

自己中意3A的產品, 就唔該自己一早做好research,臨買時先知自己用開個explorer唔 ...
mansiu123 發表於 5-5-2012 01:05 PM

我續個POINT同你講好冇?
1.我已經買過好多次野,你見佢REFUND幾多個ORDER比我就知,我之前冇呢個問題,係當日先有,而且佢唔出PLACE ORDER個PAGE就冇得測試,同埋你好似咩都唔知咁,你有冇玩3A同用過BAMBALAND?

2.我一早講左係PAYPAL手續費問題,我知唔關佢事,但問題係既然佢地強行REFUND比我,就有責任賠番LOSS左既比我, 因為我冇叫佢地REFUND

3.我買買到SETA SETB SETC果日(10/4) 只係有少少嬲,冇罵過佢地,只求解決方法,係第二次REAL STELL(17/4)先至發火

4.你完全冇理解過/睇曬件事,不如你睇曬先
回復  DIG

理由咪係唔做你生意囉, 香港並冇法例要求商户要做每一單生意, 商户同顧客一樣都 ...
chankb 發表於 5-5-2012 01:01 PM

收咗訂, 唔履行合約, 咁都唔會影響信譽?
樓主講粗口的確係錯, 係唔尊重人.
但我又覺得3A做法有問題,根本冇心解決件事.

另外, 就算你去麥記講粗口話D職員, 我唔覺得會有咩後果.
當然係要有原因啦, 我親眼見過麥記比錯野人, 個人返轉頭講粗口鬧,
後果咪就係換返啱比佢囉. 當然我覺得嗰個人係冇品嘅.
回復  edmund

如果這是事實, 你是可以去小額錢債法庭去告3A, 但3A只要在庭上拿出你的粗口信對簿公堂, 你 ...
chankb 發表於 5-5-2012 01:17 PM

首先我成件事上面冇諗住要打咩官司追索D咩
因為PAYMENT我已經ACCEPT左(係25/4既事)
我果我有心攪落去我就唔會ACCEPT
回復 54# edmund
明白樓主感受,只不過是簡單電腦問題(可能是firewall setting)最後無得玩。
唔值得:42:
訂3A真金白銀FULL PAY架大佬。

而且CLOSE人ACC根本唔係解決辦法,係逃避。
catcat 發表於 5-5-2012 01:05 PM

100% AGREE
我都係想講3A CLOSE ACC嘅做法好有問題.
一間有信譽嘅公司唔應該隨便做到呢一步.
回復 56# edmund

我也不是指你會為十元八塊去打官司, 只是道出以法庭角度去看這事, 你的勝算極低。

其實在信中已經道出匯率差額3A無法控制, 因此所引起損失也很難追究3A。

如果一早收咗settlement, 解決咗件事咪算囉。
100% AGREE
我都係想講3A CLOSE ACC嘅做法好有問題.
一間有信譽嘅公司唔應該隨便做到呢一步 ...
DIG 發表於 5-5-2012 01:26 PM

Because they are not a well known company, that's why they can do what they want.  If you work as a CS in a well know company, like CLP, MTR, PCCW, HSBC etc.....  they will not allow staff to do this and they need to smile back to you even you treat them badly.  So, don't work as a CS in a large company :DD

Also a large well known company will always say "Customer is always right !!!"  You cannot expect the same kind of CS from small companies.   But of course you need to spend a lot of money on CS since many customers are really unreasonable and you cannot expect a small company to invest such kind of money in CS.  

(i'm not referring to the case in this thread).
回復 55# DIG

樓主都話收咗3A最終settlement囉, 佢行為上已經接受咗refund 啦. 你總不能一邊說原先不接受refund, 但另一面就收取3A refund.

尊重呢條線人人不同, 就算你身為旁觀者都覺得當時人行為冇品, 你巳經答咗我個問題,