Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 2011 戰隊 海賊戰隊 豪快者 開心討論區 (2月19日最後一話)

宇宙最大寶藏 -- 最後兩集仲未有時間睇,但係睇過一 d 劇透 -- 好似玄左 dd ... :( :o
:71:有頭有尾!
精彩有、熱血有、動作有、感動有、靚人有、致敬有…(都無咩要求同唔完善羅…)
好完全既一套記念作!:$

反觀拉打…真係唏噓…:42:
同一間公司…咁既差別待遇…
結果一套海賊戰隊…可以令小弟呢個放棄戰隊多年既人都回歸…而且有買野…
拉打…只要同decade有關既,小弟一律唔買!

現在,拉打 vs 戰隊…當日咁爛既平成十年作品,究竟可唔可以寫返好?
我只係想佢唔好寫衰海賊已經好好。唔好破壞海賊既世界觀呀!PK既decade!!:*
小弟要求唔高.....
依套記念作有誠意請咁多舊人回歸
有靚女有性格又有故事又夠熱血
有笑亦有淚
故事最尾亦首尾呼應 (請容許我劇透) (咖哩店/幼稚園學生)
亦令我依個好日都唔會睇戰隊既人去追睇戰隊
對我黎講已是神作 :$

有頭有尾!
精彩有、熱血有、動作有、感動有、靚人有、致敬有…(都無咩要求同唔完善羅…)
好完全既 ...
原罪 發表於 20/2/2012 02:22

呢排冇時間睇, 尋日仲要返工 :56:  容小弟放句廢話 :35:

今次海賊嘅成績, 小弟覺得可能係一直以來大家對戰隊 (同拉打) 特攝都有種揮之不去嘅成見, 就係拉打係做俾熱血青年同埋大人睇, 戰隊係俾三歲細路哥做嘅

如果仲係唔信, 可以上笨呆個 website 睇吓拉打同戰隊各自嘅產品目錄, 就會好明白 :78:

拉打為左造就多 d 成人嘅喜好, 會比較多兵行險著, 但係呢樣係要睇編劇嘅功力同埋預算 (雖然後者通常都冇乜問題...), 有時會有製作群眼高手低嘅情況, 當年 Decade 似乎就係咁 (我加上「似乎」嘅注腳係因為我唔明點解東映唔去搵返當年做過拉打嘅演員返黎) :(

戰隊方面始終觀眾方面 *被認為* 要求較低, 所以製作群係唔太離經叛道嘅情況下多做一 d, 不過始終「太成人」、太實驗性嘅戰隊差唔多必然係慘敗告終 (eg. 獸拳、未來) :ar:

話又說回來, 「海賊」係構思上其實係有一定風險嘅, 因為涉及以往嘅戰隊, 甚至係一 d 古早 (ie 昭和時期) 嘅戰隊, 新一代嘅觀察有可以唔能夠完全感受到其中嘅趣味, 如似第40集可能會令香港觀眾丈八金剛 (因為香港冇做過未來戰隊) :o

邊度有得睇埋最後幾集啊?!
其實我諗戰隊做到拉打做唔到既主要原因, 係因為拉打D 主角大部份做完都紅起上黎, 想搵番佢地黎客串佢都未必SHOW 你...反觀戰隊既好似好少做完之後紅得起呢....:42:
其實我諗戰隊做到拉打做唔到既主要原因, 係因為拉打D 主角大部份做完都紅起上黎 ...
rayng0812 發表於 20-2-2012 09:42 AM

因為最少古加揾唔翻,所以咪要.........:42:
回復 591# yugi

KABUTO 都應該唔得呢, 其實拉打好似只有新年DECADE, W 佢地係會成日客串番之外, 其他都無見過....
回復  yugi

KABUTO 都應該唔得呢, 其實拉打好似只有新年DECADE, W 佢地係會成日客串番之外, 其他都無見 ...
rayng0812 發表於 20-2-2012 11:56 AM

天道都係佢老婆關係先出唔翻黎,但古加係紅左唔識人果隻:80:
其實我諗戰隊做到拉打做唔到既主要原因, 係因為拉打D 主角大部份做完都紅起上黎 ...
rayng0812 發表於 20/2/2012 09:42

你呢個睇法令我諗起西村和彥 (超獸戰隊黃獅子 / 大原丈), 傳聞佢當初接拍超獸都有過猶疑, 就係因為「戰隊拍比細路仔睇」, 「拍特攝冇出色」嘅成見影響, 但係佢拍完之後事業都叫做一帆風順, 所以佢會經常提起拍過「超獸」嘅經歷, 同埋佢個 blog 嘅大頭相亦係佢當年穿著黃獅子戲服嘅造型 (冇戴頭盔)

想當年拍完戰隊真係好紅 (但係都有 job) 嘅數埋真係唔多, 西村和彥同埋若松俊秀就係小弟有 d 印象嘅, 始終日本藝能界競爭激烈, 當日桐山漣都係試左幾年鏡, 先有機會擔上拉打主角, 之後嘅星運就要睇運氣 + 機會 + 實力啦 :78:
我都看了個結局啦,都真係可以講:「冇得彈呀」

拉比竟然會做左勝負的關鍵,咁都比佢搵到巴科思架船~
住同返皇帝架艦去打沉晒其他艦,勁!!!(雖然有啲勉強=.=")
不過我最鐘意都係佢地最後狂變身個位,好感動又好熱血,正!!
總知一句講晒!!絕對好睇!!!:71:
熱切期待幽靈船, VS卡邦,同VS拉打^^
希望可以出多啲電影OR劇場版啦^^

黎緊特命,我期望不大,
因為海賊太好了,好難咁快就拍到套更好的,
我諗住佢唔會拍衰戰隊個名就算架啦~~\
:38:
Good Bye Gokaier :help::help:
我都看了個結局啦,都真係可以講:「冇得彈呀」

拉比竟然會做左勝負的關鍵,咁都比佢搵到巴科思架船~
住同 ...
jaffehung 發表於 20/2/2012 17:00

特命:觀望態度,佢可能只係長度 25 分鐘嘅玩具廣告片,因為豪快者其實玩具唔係真係好多(至少唔係排山倒海) :78:
特命:觀望態度,佢可能只係長度 25 分鐘嘅玩具廣告片,因為豪快者其實玩具唔係真係好多(至少唔 ...
garykctse 發表於 20-2-2012 07:51 PM

海賊少有地大部份主角都無強化 mode
淨係得豪快銀有個金 mode:DD
海賊少有地大部份主角都無強化 mode
淨係得豪快銀有個金 mode
cchong420 發表於 20/2/2012 19:58

其實個15臉鬼模式(大誤)都幾冒險,因為以往特攝片有呢種形象嘅角色,唔係邪惡組織大幹部就係怪人 :DD
其實個15臉鬼模式(大誤)都幾冒險,因為以往特攝片有呢種形象嘅角色,唔係邪惡組織大幹部就係怪 ...
garykctse 發表於 20-2-2012 08:02 PM

咁今次都無錯呀
豪快銀確實係一個「怪」人o黎:x:x:x