Toysdaily 玩具日報

查看: 47732|回復: 78

[分享討論] 超級戰隊時間 - 百獸戰隊(100%完成)

終於都輪到百獸戰隊出場,相信有好多師兄都係因為佢加入戰隊 FANS 行列

數數手指,百獸已是十年前的作品了,亦是戰隊 25 週年作,唔知大家還有多少印象呢,不如先黎個故事大崗啦

在一千年前,人類和惡靈互相戰鬥著。人類藉著聖獸的幫助,接連的打倒鬼怪們。最後,遠古的百獸戰士大神月磨擊敗了歐陸克的領袖,將歐陸克給封印了起來。現在過了一千年後,歐陸克開始復甦,開始向千年後的人類展開復仇之戰,五個年輕人被聖獸認定。他們一定要放棄他們的現在生活而變成新一代的牙吠連者保護地球的生命

光芒灼熱的獅子 獅子走(牙吠

二十四歲獸醫。他被紅獅王認定是領袖,而且他是第五個參加的成員。他想享受保護地球的生活,而且他喜愛各種動物,當他閉上眼睛的時候,就有能力與動物溝通。 原職業是一間獸醫診所的醫生,相當受到歡迎

孤傲的荒野之鷹 鷲尾岳(牙吠

二十三歲的日本自衛隊飛行員候補生。稍微愛生氣。直到走被選擇是領導人,才戒掉這種性格。一年前飛行訓練中遇上金鷹王,所以是最先被認定的戰士,那個時候開始隱瞞出身,染成金髮。

怒濤中的巨鯊 鮫津海(牙吠

十九歲,先前的工作是薄餅速遞員。之後在一個球場中擔任一個店員。他是一個非常精力充沛的和愛打趣的傢伙。他的名言是「永不放棄!」(Never giveup!)。

鋼筋鐵骨的猛牛 牛進草太郎(牙吠

二十二歲的退休相撲摔角選手。他渴望變成一個偉大的冠軍相撲摔角選手,但是膝蓋受傷使他迫不得已辭去摔角事業。雖然他是牙吠連者中力氣最大的,但是他對於女人方面最脆弱。曾經因為喜歡的女孩子被敵人挾持而背叛夥伴。

孤高優雅的白虎 大河冴(牙吠

十七歲學生。她的父親在鹿兒島教的各種不同戰鬥技術。相對於他的意志,她在一個武藝機構被搬到東京,用來更進一步改善她的技術。

閃耀猛進的銀狼 大神月磨(牙吠

遠古時期開始戰鬥的一千零六十二歲的百獸戰士。在一千年前,牙吠神被百鬼丸擊敗。為了打倒百鬼丸,他戴上黑狼面具,運用邪氣的力量擊敗百鬼丸。不過,也被黑暗邪氣支配,請過去的同伴將他除去,但最後只被封印。百獸戰士經歷的多番苦戰,終於打倒了他並將其身上的邪氣驅走,使他回復原狀,成為百獸戰士牙吠銀。

佢地就係 百獸戰隊 - 百獸戰士

(以上文字內容及圖片均在 GOOGLE 搜尋借用,向原作者致謝意:64: )

好嘞,睇完簡介,正式開始入戲玉,有請今次主角

百獸戰隊 DX 玩具  

牙吠獅子

牙吠鷹

牙吠鯊魚

牙吠牛

牙吠白虎

牙吠象

牙吠長頸鹿

牙吠黑熊

牙吠北極熊

牙吠大猩猩

牙吠犰狳

牙吠犀牛

牙吠麋鹿

牙吠獵鷹

牙吠狼

牙吠鱷魚

牙吠槌頭鯊

牙吠黑獅子

牙吠禿鷹

牙吠鋸鯊

牙吠水牛

牙吠美洲豹

另外有兩隻特別版動物

一隻係百獸紅猩猩(劇場版)

一隻係百獸藍鱷魚(特別版)

百獸集結

請看下一層

好嘞, 又到大合體時間

百獸最好玩的地方,就係各個機械人可以互換身體、手、腳

作為身體部份的動物,在左右兩邊均有一接合柱位

而作為手臂的動物,會有一個圓型接合位

作為腳部的動物亦有兩個筍位與身體部份連接

腳部

身體(留意中間突起位置)

以下是一些基本大合體(當然可以任意調換,甚至可與某個別戰隊 DX 互換手臂添,好玩哩)

牙吠王

鯊魚尾可作為劍

亦可配上由大象變成的長劍及盾

牙吠獵人

正義牙吠獵人

鱷魚尾可作長矛

牙吠金剛

牙吠騎士

兩大猩猩王合照

牙吠伊加洛斯

張翼前

張翼後

打開 3D 鷹眼

牙吠神

睇左咁多隻合體,希望各位師兄鍾意,最後放上七大合體大頭相作結

多謝收看:64:

後記:

首先要同各位師兄講對唔住,因為此 POST 實在影同寫得太無心機了

此話可解呢?要由影相開始講起..........

話說小弟現住地方非常狹小,只好將部份玩具放在老家床下底,百獸係其中一套

經過一輪執拾,終於攞到出黎,正當開始影相之際,先發覺賴野

因老家是用暖色燈膽的,所以影出來的都是黃咁咁一片,非常唔見得人

但已經洗濕個頭,無理由唔影埋佢架,結果只有草草的影完了事

宜家睇到既相是小弟回家後用電腦執番光同減低暖色,叫做睇得清楚 D 啦

好嘞,跟住到頭先寫POST,本來已經打到尾聲了,點知自己一時手快,捺左回前一頁

乜鬼都無哂,要重頭打過..........

因此,今次出 POST 真係好無 HEART,希望各位唔好介意啦

另外,小弟的百獸 DX是未齊的,尚欠靈魂鳥、大紅獅及黑色特別版牙吠王、大象及猩猩,希望有以上玩具的師兄能為小弟補完。

亦希望有更多朋友支持超級戰隊

今次係咁多,下次再見,BYEBYE
樓主冇影果隻心臟定唔知咩既疑似鯊魚同飛機既物體
thanks a lot for the report! I do think this is the best looking robot with great animal design... this is the only 戰隊 in my collection now!
百獸戰隊靚過而家果D好多~~~
做咩唔合體?~~~~~~~~~~~~~~~~~~
重有大獅子呢? :57:
請問大大知唔知邊到仲可以買到犀牛王個隻腳部...
想當年第一次睇就係呢个:$
个時仲買左象 牛 綠猩猩  黑獅  
仲有一出鹰个時就響吉之島買左   回想起真係算貴的玩具:):79:
只可惜合到全身就差兩隻手:63:
我仲有隻牙吠神
不過條尾唔見左:79:
仲記得牙吠神出場勁到無倫

主角都5夠抽 不過仲有一架飛机既物体

樓主冇show
重有大獅子呢?
kimkim 發表於 14-7-2011 23:50
做咩唔合體?~~~~~~~~~~~~~~~~~~
小學生 發表於 14-7-2011 23:41
百獸戰隊靚過而家果D好多~~~
kelvinlam97 發表於 14-7-2011 23:08
thanks a lot for the report! I do think this is the best looking robot with great animal design... t ...
whkvictor 發表於 14-7-2011 22:59
樓主冇影果隻心臟定唔知咩既疑似鯊魚同飛機既物體
calvines1995 發表於 14-7-2011 22:52

多謝支持,已新加了合體相,請再來觀看
請問大大知唔知邊到仲可以買到犀牛王個隻腳部...
GSL 發表於 15-7-2011 00:17

試下廿WHO搵唔搵到

或者可去煙士二樓,有幾間專賣戰隊舊野既舖頭搵搵

希望幫到師兄
想當年第一次睇就係呢个
个時仲買左象 牛 綠猩猩  黑獅  
仲有一出鹰个時就響 ...
woody2540 發表於 15-7-2011 00:21

小弟都係由百獸開始儲起的

回憶無價