Toysdaily 玩具日報

查看: 11454|回復: 29

[分享討論] 超級戰隊時間 SP - 轟轟戰隊 SHF 冒險紅

大家好,小弟好耐無係主場正正經經出 POST 了

今次要同大家分享既係轟轟戰隊 SHF 冒險紅

因為懶,所以唔做劇情簡介嘞,如果大家有興趣既,請去維基 SEARCH 啦

唔講廢話,出相

盒面

盒底

內容物
主體及配件

妄想之力 - 非公認戰隊武器

* 可與較早之前發售的特搜戰隊 SHF 特搜紅及鳥人戰隊 SHF RED HAWK 內之武器進行合體,給予非公認戰隊 SHF 系列使用

拆盒,先睇睇主體

配件分為武器

陣容相當豪華

替換手

5 對 + 1 左手

再詳細睇下頭部雕刻

有透明部件,相當細心呢

心口標誌及皮帶

移印無走位,雕工、上色亦好

因今次冒險紅用了新素體,所以搵左上月出的 RED HAWK 黎同大家比較一下

我地先由頭、頸部開始比較

可以睇到新素體的頸部是比較長 D,不過礙於冒險紅頭盔下巴位長,頂住條頸,未能完全做到抬頭及低頭動作

跟住到肩膊

新素體用左一個 180 度的關節,做舉手動作完全無問題。反觀舊素體膊頭多左一重連接關節,影響了舉手動作

上臂

可見新素體在肩膊下多了一個轉動位,有利擺出更多有型動作。

不過新素體的手長較舊素體短,未能做出雙手持劍或槍

最後到大脾較位

有玩過 SHF 玩家都知雙腳是用 BALL JOINT 接合的,而該位置亦可上下拉動

驟眼看,舊素體可拉下角度比新素體大,但新素體大脾內側設計經過修改,可以輕易做到一字馬,反觀舊的就不能了

總括黎講,新素體受限制的地方少了,擺 POSE 更易、動作亦更加有型。

惟一最唔好係個頸位太長了,冒險紅變不了「低首梟雄」,美中不足

講左咁耐緊係要送上幾張新素體 CHOK POST 相俾大家睇下啦

不過奈何小弟無乜創意,扭黎扭去都係差唔多,希望各位唔好介意

又玩完,最後送上 5 大紅戰士合照俾大家

後記:

還記得星期四晚先在 william 兄個 Post 留言話等跳樓

言猶在耳,琴晚都係忍唔住走左去信和入貨,自覺實在太無自制力了

但鬼叫自己鍾意咩,計過跳樓都要大半個月後既事,,而且到時平得嗰幾廿蚊,食飯都食左去啦

加上越遲買越買到蘿地橙,所以諗過度過後都係出手啦

玩得很開心,無悔

就此作結,多謝收看,下次再見

BYEBYE

P.S. 賣下廣告先,之前都出了幾個關於 SHF 的 POST,請大家有時間就去睇下啦

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-186192-1-1.html
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-180286-1-1.html
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-190394-1-1.html

22/09/2012 再 P.S.

各位玩既時侯請小心,因大脾內側是用上白色油。如成日貼著身體轉動雙腿,身體的紅色油便會因磨擦而甩色

所以記住扭腳既時侯要拉落小小呀

如果真係唔好彩好似我咁已經整花哂,可試下用棉花棒沾上火機白電油,慢慢、輕輕在甩色處拭擦,咁就可以抹甩架嘞
支持! :77:

呢個 pose 吾錯! :71:
最尾果張正:$:$:$
多謝分享!比較圖片亦很詳盡,ben師兄冇所謂啦衹要有愛就得啦!早買早享受,遲買平一舊我就想做後者!
我仲以為中左sad,個頭不能低下
但其實新素體既手臂位好肉酸==
一轉尐色就.....:70:
十卜ben兄既戰隊post~~
最尾個張 :71:
不過豪快紅隻手好似調轉左 :?
今個月尾都幾多戰隊野出..... :80:
所以依隻轟轟我都係等等先買 :help:
雖然我唔玩shf 但都十扑下 benben 兄 :71:

ben 兄果日因趕住會合大人dinner, 所以都冇同你及齋哥講多兩句就閃人 :64:
ben 兄入左sr 大獸神未 ar :p
賓賓攝影玩具出尼既効果一般,感覺只系知道你買左那件玩具,冇乜feeling
但攝影戰隊你系"得"既! 我看既時候好像眼晴去了仙境一般

強烈支持賓大:$
眼晴想旅行~:43:

賓兄嘅POST勁詳細,小弟自愧不如。:unhappy:

呢張最CHOK:

正呀!下個禮拜有玩命紅!
跟住就乜紅都冇:cool:,
多謝ben兄既詳盡分享:)
小弟都未有時間出去入:(