Toysdaily 玩具日報

查看: 14995|回復: 29

[分享討論] 超級戰隊時間 - 電磁戰隊(數碼戰隊)

又同大家見面,見到玩具人生師兄、bbf1125師兄、紫月葵師兄把他們的戰隊珍藏陸續向大家介紹,小弟又手痕了,決定再一次獻醜,今次要介紹既係電磁戰隊3號機械人 - 銀河合體

電磁戰隊是超級戰隊系列第二十一套作品,其間共推出了4個機械人

1號 - 電磁合體

雖然叫做合體,但主要以單體戰機變型為主。單體戰機內藏一架小型穿梭機,在變型為機械人時作為機械人頭部
(借圖自夏志秋師兄)

2號- 多重合體

亦是以變型為主的單機機體,可與1號機械人合體
(圖右,借圖自口水楓爸爸師兄)

4號 - 電擊變型

由第六人銀戰士駕駛,屬單體變型陸空兩用戰車,除戰車模式外,亦可變作機器人,其機翼可拆除,作為3號機械人輔助噴射器
(圖左,借圖自日本網站)

簡單介紹完1、2、4 號機後,到今次主角出場

銀河合體

PART 1 -  戰機模式

MEGA RED專用機 - MEGA V1

MEGA BLACK專用機 - MEGA V2

MEGA BLUE專用機 - MEGA V3

MEGA YELLOW專用機 - MEGA V4

MEGA PINK專用機 - MEGA V5

5機隻結

可重現劇中太空人企在火箭上的情景

PART 2 - 合體準備

MEGA V1

1) 先將兩邊膊頭的射燈由上轉落腰旁

2) 打開背部暗格,將雙手轉入收藏

3) 將小腿縮上扣在大腿上

4) 完成

MEGA V

1) 將尾部輔助翼向外拉,取出頭部

2) 完成

MEGA V3

1) 先將箭身與箭座分開

2) 箭座可分上、下兩部,上部為機械人身體,下部為雙腿

3) 下部再從中一分為二

4) 完成

MEGA V4

1) 將兩旁輔助翼各向機身內推入

2) 機頭向下反

3) 將中間部份伸長,成為機械人手臂

4) 由內向外轉出手臂,推出拳頭

5) 將手臂轉下,與機械人胸部成90度,完成

MEGA V5

1) 兩邊分開

2) 收起起落架及炮台

3) 完成

PART 3 - 大合體

1) 將腿部裝在腳板上

2) V1作為核心,腳部扣入大腿筍位

3) 套上身體

4) 套入胸部

5) 扣上頭部

6) 合體完成

剩下 V2 機身及 V3 箭身作為盾及大炮,分放在左右手上

右腰間有筍位固定大炮

大炮可發射(箭身兩旁有發射裝置)

介紹完畢,大頭照一幅,多謝收看

後記:

越來越多關於戰隊的POST,有DX,有食玩,十分熱鬧

希望各位戰隊粉絲能保持熱情,出多 D POST,引起其他巴打興趣,繼而進入戰隊世界

就此謝過各位戰士,記住要繼續燃燒戰隊魂呀,下次見,BYEBYE
嘩~ 電磁戰隊呀~
雖然唔係第一套睇, 但係最有印象同最鐘意就係佢!
詭異地對佢既機械人冇咩印象...但係記得最後果幕好感人~
頭像被屏蔽
唔可能唔支持啦:36:
呢個戰隊細個曾有緣有過隻食玩版藍飛碟機械人(唔記得個名),當然最後又比阿媽掉左:56:
話時話,我一個鐘前咁岩上utube就睇左呢套野既dx review呢,哈哈
我的至至至至至至至至至至至愛愛愛愛愛愛愛愛愛愛愛愛愛愛愛愛愛愛!!!!!!!!!!!
呢set dx真係超好玩!!!!!!!!!
但係我個隻爛左:56:
唔可能唔支持啦
呢個戰隊細個曾有緣有過隻食玩版藍飛碟機械人(唔記得個名),當然最後又比阿媽掉左 ...
紫月葵 發表於 5-4-2011 22:50

咁啱呀!

一個動態、一個靜態,兩種風味

其實今次係試下學日本玩家寫分享

因佢地真係寫得好細心及好詳細將合體過程逐步講解

希望唔好悶親人啦
呢套無記錯亞視播?讀書嗰陣好鐘意睇,因為有兩個可愛學生妹:46:

呢隻個變型較複雜,架穿梭機好雞肋feel:60:
咁啱呀!

一個動態、一個靜態,兩種風味

其實今次係試下學日本玩家寫分享

因佢地真係寫得好 ...
benbenben4213 發表於 5-4-2011 11:02 PM

簡單變形果d整埋變形圖會好好,但複雜果d,例如新果d老變整既話就會好辛苦囉
你今次呢個ok呀,讚好:43:
呢套無記錯亞視播?讀書嗰陣好鐘意睇,因為有兩個可愛學生妹

呢隻個變型較複雜,架穿梭機好雞 ...
bananaman 發表於 5-4-2011 23:25

應該都係無線播

初頭都係唔鍾意架穿梭機,後來被變型系統吸引了
支持懷舊戰隊合金:71:請問有冇大大有高速戰隊同鳥人戰隊嘅機械人玩具?好懷念呢:D
電磁戰隊! 電磁戰隊!:71:
頭像被屏蔽
強推一野!支持!:71:
我覺得銀河合体的變法相當特別有機械人有火箭又有飛船~~
支持benbenben4213的戰隊post
咁好既野...梗係要推..唔知呢set多唔多合金呢?:77: